Uit het netwerk
‘Professionele empathie voor andere expertises’
Hoofd Bureau Bodem en Grondwater DCMR, voorzitter VNG Werkgroep Bodem, voorzitter Programmaraad Bodembescherming SIKB, initiator van het project Bodembeheer van de Toekomst, en dan is nog veel niet genoemd. ‘De rode draad in mijn werk is mensen en inzichten bijeen te brengen, omdat ik ervan uitga dat mensen met elkaar tot meer in staat zijn dan ieder afzonderlijk’, vertelt Marcel Koeleman. ‘Waaraan vooraf gaat dat eenieder inzicht heeft gekregen in de verschillende belangen en voldoende ruimte ziet om daarbinnen te bewegen’. Lees verder.
Marcel Koeleman: eigen foto
Op de voorgrond
Minder grondrisico’s dankzij nieuwe website
Rijkswaterstaat
Bij grote projecten komt vaak veel grondverzet kijken en speelt de kwaliteit van die grond een grote rol. Dit kan tegenvallers in GWW-projecten veroorzaken. Reden is dat de grondsamenstelling tijdens de uitvoering vaak voor verrassingen zorgt. Denk hierbij aan vervuiling, explosieven, archeologische vondsten, kabels en leidingen en aan zaken als draagkracht en erosiebestendigheid van vrijkomende klei. Ook uit de evaluatie van het programma Ruimte voor de Rivier komt dit naar voren. Om deze risico’s beter te beheersen, hebben Rijkswaterstaat en marktpartijen samen in kaart gebracht hoe grondrisico’s – in de breedste zin – geminimaliseerd kunnen worden en hoe grondverzet in één keer goed kan worden uitgevoerd. De website www.mindergrondrisico.nl is het veelbelovende resultaat. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Nieuwe verantwoordelijkheden in de Omgevingswet, bijvoorbeeld met diffuus lood
‘Zorgen dat het gesprek tussen provincies en gemeenten gevoerd gaat worden, dat beide partijen proactief in gesprek gaan over de nieuwe opgaven die de Omgevingswet aan gemeenten stelt. Dat beogen de Provincie Utrecht, de gemeente De Ronde Venen en de Omgevingsdienst Regio Utrecht, ondersteund door Ambient, met het project ‘Samenwerken in de Omgevingswet casus diffuus lood’. Een pilot met landelijke uitstraling: ‘De verschillende overheden moeten vóór 1 januari 2021 over hun schaduw stappen’. Lees verder.
Marieke Prins en Reinier Besemer - foto ENBO
Actueel
Impressieverslag follow-up CoP afbouw nazorg
Uitvoeringsprogramma Bodem & Ondergrond
Ondanks de regenachtige vrijdagochtend op 4 oktober jl. waren bijna 50 man bijeengekomen in de Villa Jongerius in Utrecht om de follow-up bijeenkomst bij te wonen van de CoP afbouw nazorg. De bijeenkomst volgde op de kick-off van de impuls voor afbouw in Dordrecht op 12 april dit jaar. Daar waar de bijeenkomst in Dordrecht voornamelijk in het teken stond van bewustwording van het thema, was deze bijeenkomst meer gericht op de vervolgstappen en hoe we elkaar kunnen bewegen om in actie te komen en daadwerkelijk de afbouw van de nazorgopgave in Nederland een impuls te geven. Lees verder. Kijk hier voor een foto impressie. En kijk hier voor de voucherregeling.
Foto CoP
Rapportage praktijkproef gecombineerde robotinspectie gepubliceerd
SIKB
Het Accreditatiecollege heeft ingestemd met het instellen van een begeleidingscommissie om de uitvoering van een praktijkproef van een gecombineerde robotinspectie, bestaande uit een combinatie van Point clouding, Phased array en camera-inspectie, te begeleiden. Lees verder.
Na stikstof nieuw probleem voor bouwsector: PFAS
NOS
Het zit in anti-aanbakpannen, in waterafstotende kleding, aan de binnenkant van pizzadozen zelfs: de stof PFAS. Het is na stikstof een nieuwe bedreiging voor bouwprojecten en onderhoud van infrastructuur. PFAS is een verzamelnaam voor giftige stoffen die niet afbreekbaar zijn. Een groot twistpunt tussen overheid en bedrijfsleven is hoeveel van de stof in de grond mag voorkomen. Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat zegt sinds kort: in de natuur en landbouwgrond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo grond. In andere gebieden is die norm hoger. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kamerbrief Zembla uitzending ‘Gokken met bagger’
Rijksoverheid
Op 11 oktober 2019 heeft de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) een kamerbrief verstuurd over het toepassen van grond en baggerspecie in diepe plassen. De aanleiding voor de brief is een verzoek uit de Tweede Kamer naar aanleiding van de Zembla uitzending ‘Gokken met bagger’ van 26 september 2019. Lees verder.
SDG Action Day 2019: Connecting Generations met een vleugje duurzaam landgebruik
Rijkswaterstaat / Bodem+
SDG Action Day 2019 stond in het kader van Connecting Generations. Er waren dan ook veel jongeren aanwezig op 25 september in het SDG-House in Amsterdam, waar het met 500 deelnemers volle bak was. Ook in de sessie die Rijkswaterstaat organiseerde waren jongeren die wilden weten of er genoeg Nederland is voor onze transities. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Kamerbrief tijdelijk handelingskader PFAS
Rijkswaterstaat / Bodem+
Op 9 oktober 2019 heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een kamerbrief verstuurd over het tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie. Daarbij gaat zij in op knelpunten die in de praktijk spelen en geeft zij een doorkijk naar een definitief handelingskader in de loop van 2020. Lees verder.
Foto: Pixabay
Stikstofemissie en -depositie in Nederland
TNO
TNO heeft een factsheet geschreven over stikstofemissie en -depositie in Nederland. Hierin kijken we naar verschillende uitstootbronnen op basis van de nu beschikbare data. We concluderen dat er in de huidige data nog veel onzekerheden zitten. Daarom adviseren we een meetnetwerk op te zetten dat onder andere meer verschillende stoffen meet, op meerdere locaties, ondersteund door satellietdata. Op die manier wordt het mogelijk effectievere maatregelen te nemen. Lees verder.
Illustratie: TNO
Gemeenten bibberen voor PFAS
Binnenlands Bestuur
Gemeenten moeten direct actie ondernemen om de vervuiling met PFAS op hun grond in kaart te brengen, zodat afgegraven grond weer naar gronddepots vervoerd kan worden. Dat zegt belangenvereniging Transport- en Logistiek Nederland (TLN). Volgens TLN weten overheden zich geen raad met de PFAS-regels. Lees verder.
Maatregelen op de Kaart: Kwaliteit van oppervlakte- en grondwater per perceel
H2O waternetwerk
De applicatie Maatregelen op de Kaart toont per perceel mogelijke acties om de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater te verbeteren. De kaart is gebaseerd op openbare data en de maatregelen zijn verdeeld over bodem, management en nutriëntenbenutting. Lees verder.
Foto: Pixabay