Uit het netwerk
Nanda Sweres brengt de boven- en benedenwereld bijeen
Nanda Sweres werkt sinds begin 2017 bij het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam, op de afdeling Bodem, Ondergrond en GIS-datamanagement, die zich voornamelijk bezighoudt met bodem en leefomgeving. Zij is hier begonnen via het Nationaal Bodemtraineeship. Als stedenbouwkundige heeft ze de taak gekregen de boven- en ondergrond met elkaar te verbinden. Vrij vertaald, Nanda brengt de boven- en benedenwereld bijeen. ‘Daarmee ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt’, zegt ze daarover. ‘Tussen alle specialisten probeer ik verbanden te leggen. Hen onderling met elkaar in contact te brengen. Ervoor te zorgen dat ze elkaars “taal” leren spreken. En zo te komen tot een integrale aanpak van de vele projecten concern-breed’. Lees verder.
Nanda Sweres - eigen foto
Op de voorgrond
Aanpak PFAS-problemen – meer ruimte voor verplaatsen van grond
Rijkswaterstaat/Bodem+
Grond- weg- en waterbouwbedrijven ondervinden veel problemen omdat het giftige PFAS op veel plekken in de bodem zit. Het kabinet wil de gezondheid en omgeving beschermen, maar wil ook zorgen dat projecten zo snel mogelijk door kunnen gaan. Staatssecretaris Van Veldhoven zet vandaag een nieuwe stap in de aanpak van het PFAS-probleem. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Veldraadpleging Kwaliteitssysteem Archeologie
SIKB
Op 9 december wordt in Het Huis van Hilde in Castricum een Veldraadpleging. Met archeologen en specialisten wordt gereflecteerd op het nieuwe kwaliteitssysteem archeologie. Deelname aan de bijeenkomst telt mee voor de bij- en nascholing www.actorregistratie.nl. Lees verder voor meer informatie en aanmelden.
Foto: Pixabay
Kabinet: stikstofprobleem snel en zorgvuldig aanpakken
Rijksoverheid
Het kabinet neemt maatregelen om de uitstoot en neerslag van stikstof te verminderen, de natuur te herstellen en de vergunningverlening verder op gang te brengen. Het kabinet kiest samen met de provincies voor een gebiedsgerichte aanpak: per gebied effectieve (bron)maatregelen in kaart brengen en vervolgens uitvoeren. Lees verder.
PFAS in compost raakt mogelijk certificering
Nieuwe Oogst
Een nieuw beoogde kabinetsnorm voor PFAS in landbouw- en natuurgrond kan bewerkelijk uitpakken voor boeren en tuinders die compost gebruiken. Extra certificeringseisen liggen op de loer. Lees verder.
Foto: Pixabay
Houd grip op de ruimtelijke ordening van de ondergrond
Binnenlands Bestuur
Wie denkt dat het in onze steden druk is bóven de grond, heeft nog nooit een kijkje ónder de grond genomen: Kabels en leidingen, een parkeergarage, een tunnel, WKO-buizen (warmtekoudeopslag), een groot grondwaterreservoir, heipalen. Alles vecht om een plek. Lees verder.
Foto: Pixabay
Het wordt steeds voller onder onze voeten!
Amsterdam.nl
Amsterdam wordt steeds drukker. Niet alleen boven de grond, maar ook onder uw voeten. U merkt er niets van, maar onder de grond krioelt het van de leidingen en kabels: voor gas, riolering, elektriciteit, telefoon, dataverkeer, metrobuizen en ga zo maar door. En door de ontwikkelingen die de komende jaren gaan plaatsvinden, wordt het nóg voller. Hoe gaan we daarmee om? Lees verder.
Foto: Pixabay
Tweede Kamer wil aanscherping van regelgeving voor lozen van vervuilde grond in plassen
Groene Ruimte
De Tweede Kamer heeft op dinsdag 29 oktober tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Waterstaat en Infrastructuur in meerderheid ingestemd met een motie van 50Plus en de SGP waarin de regering wordt gevraagd stappen te zetten ter aanscherping van wet- en regelgeving bij het lozen van vervuilde grond in plassen. Ook moet de regering in gesprek met provincies, waterschappen en gemeenten over het intensiveren van de handhaving. Lees verder.
Vijf oplossingen voor het huidige PFAS-probleem
Expertisecentrum PFAS
Per- en polyFluor Alkyl Stoffen (PFAS) zijn schadelijk voor het milieu en kunnen bij hogere concentraties schadelijk zijn voor mensen. Er wordt gewerkt aan regelgeving die schade door deze stoffen voorkomt. Echter, door de brede toepassing van PFAS in allerlei producten is de toplaag van de Nederlandse bodem vrijwel overal verontreinigd geraakt met lage gehalten PFAS. Deze veroorzaken in de meeste gevallen géén schade, maar kunnen wel leiden tot beperkingen bij het hergebruik van grond en baggerspecie. Lees verder.