Uit het netwerk
Eelko Postma: ‘Geoweek maakt enthousiast’
KNAG
Elk jaar staan zo’n 5.000 leerlingen met hun laarzen in de aarde, de klei, het veen, met hun neus bij een opgraving, met in hun handen een meetinstrument, met een grondboor of met een geo-app op hun telefoon. En raken enthousiast over alles wat met de bodem en ondergrond te maken heeft. ‘De Geoweek is een zeer succesvolle manier om kinderen en jongeren op een leuke én leerzame manier leren over de geo-sector’, vertelt Eelko Postma. Lees verder.
Eelko Postma - eigen foto
Op de voorgrond
ILT zet in op meer inspecteurs en meer slagkracht bij grootste risico’s
ILT
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) krijgt met 150 extra inspecteurs meer mogelijkheden om de komende jaren steviger op te treden. Dit kan dankzij de extra middelen die het Kabinet eerder dit jaar aan de inspectie heeft toegekend. In het Meerjarenplan 2020-2024 staat op welke onderwerpen de ILT de komende tijd inzet. Het meerjarenplan is dinsdag 17 september jl. aan de Tweede Kamer aangeboden. Lees verder.
Jan van den Bos - eigen foto
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Op zoek naar een toekomstbestendige kennisstructuur
‘Een wethouder met op zijn bureau een dossier over ondergrondse opslag vraagt: “Waar haal ik onafhankelijke kennis vandaan om over het verlenen van een vergunning te kunnen besluiten?” Daarvoor is een kennis- en informatiestructuur nodig. Hoe die het beste kan worden gevormd, is nu onderwerp van onderzoek’. Projectleider Douwe Jonkers van het Ministerie van I en W licht toe. Lees verder.
Douwe Jonkers - eigen foto
Actueel
Beantwoording kamervragen PFAS door Staatssecretaris Van Veldhoven
Rijkswaterstaat / Bodem+
Staatssecretaris Van Veldhoven beantwoordde op 10 september 2019 de Kamervragen over PFAS, de werking van het tijdelijk handelingskader PFAS en over de gevolgen van deze industriële stoffen voor de bouwwereld. Lees verder.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven - foto Rijksoverheid
Kamerbrief over advies Integrale Adviescommissie-Omgevingswet
Rijkswaterstaat / Bodem+
In een brief informeert Staatssecretaris Van Veldhoven de Tweede Kamer over het ontwerp-Aanvullingsbesluit bodem in het kader van de Omgevingswet, waarover de Integrale Adviescommissie-Omgevingswet een advies heeft uitgebracht. Lees verder.
Illustratie: Ministerie BZK
Evaluatie van het nieuwe kwaliteitssysteem Archeologie gestart
SIKB
Het op 1 juli 2016 in werking getreden kwaliteitssysteem archeologie wordt geëvalueerd. Is het nieuwe kwaliteitssysteem voldoende toegesneden op de KNA? En borgt het nieuwe kwaliteitssysteem de (KNA) kwaliteit in de uitvoering in voldoende mate? Wat zijn in dit nieuwe systeem knelpunten die om een oplossing vragen. Op maandagochtend 9 december is er een Veldraadpleging waar de eerste resultaten van de evaluatie gepresenteerd worden en is er gelegenheid om daarop te reageren.
Foto SIKB
Handen uit de mouwen voor kringlooplandbouw
Rijksoverheid
Werk maken van de overgang naar kringlooplandbouw en een duurzame visserij. Dat staat voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) centraal in het begrotingsjaar 2020. De begroting van het ministerie van LNV overstijgt dit jaar de 1 miljard euro. LNV zet zich in voor het in balans brengen van landbouw en natuur, een opdracht die door de huidige stikstofdiscussie alleen maar urgenter wordt. Lees verder.
Illustratie: Ministerie LNV
Online tool visualiseert effecten van zeespiegelstijging op duinen
Deltares
Deltares presenteert aan duinbeheerders en kustbeheerders een nieuwe tool. De beheerders krijgen hiermee inzicht in het samenspel van kustlijnbeheer en dynamisch duinbeheer wanneer de zeespiegel stijgt of er een stevige storm opsteekt. De tool is onderdeel van het driejarige EU-project ENDURE, waarin onderzocht wordt hoe de klimaatbestendigheid van duinen kan worden verbeterd via natuurlijke processen. Lees verder.
Foto: Deltares
Digitalisering als sleutel voor de transitie van de agrifood sector
TNO
De manier waarop wij landbouw bedrijven trekt een zware wissel op het klimaat. Om de landbouw zowel ecologisch als economisch te verduurzamen moeten we anders gaan produceren. Investeringen in digitalisering zijn daarbij essentieel vindt TNO. Hoe digitalisering kan zorgen voor zowel duurzame productie als een eerlijk inkomen voor de boer is hier te zien.
Foto: TNO
Bodembacterie kan zeer hardnekkige vervuilende stoffen afbreken
VRT
Uit een reeks laboratoriumproeven is gebleken dat een tamelijk veel voorkomende grondbacterie in staat is om een moeilijk te verwijderen klasse van vervuilende stoffen af te breken. Dat hebben onderzoekers aan de Amerikaanse Princeton University gemeld. Lees verder.
De bacteriën zaten 100 dagen in een flesje met de fluorverbindingen PFOS en PFOA - foto: David Kelly Crow