Uit het netwerk
Jasper Griffioen: 10.000 geochemische analyses online
'We zijn ook in 2020 weer met een groot aantal projecten bezig die de bodem en ondergrond, van de oppervlakte tot zeer diep, betreffen. Zoals het online plaatsen in de DINO-database van ruim 10.000 geochemische analyses van bodem en ondergrond die wij de afgelopen 25 jaar hebben gegenereerd', vertelt Jasper Griffioen van TNO. Lees verder.
Jasper Griffioen – eigen foto
Op de voorgrond
Geologische significantie van antropogene bodems
TNO
Industriële reststoffen worden in grote hoeveelheden (her)gebruikt als ophoogmateriaal in de bouw. In een recent artikel in Anthropocene (open access) wordt ingegaan op drie relevante voorbeelden: assen van afvalverbranding, staalslakken en granulaat afkomstig van bouw- en sloopactiviteiten. Lees verder.
Assen van huisvuilverbranding (AEC-Bodemas) die worden verwerkt in een ophoging bij de verbreding van de N242 bij Alkmaar – foto Joris Dijkstra
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Inzicht in het proces van kennis ontwikkelen naar kennis toepassen
Sandra Lenders
‘In Flevoland verbinden we onderzoek, onderwijs, ondernemers en overheden met elkaar. Zo vinden vernieuwingen hun weg naar de praktijk. Als metafoor gebruiken we hiervoor de agro-innovatiemotor. De focus ligt op de implementatie van vernieuwingen in de praktijk, waar agro-ondernemers aan de wieg staan; gevoed door vragen uit de markt en gesteund door kennisinstituten. De Aeres Hogeschool is een van die kennisinstituten. We onderzoeken nu hoe we die meerwaarde kunnen optimaliseren’, vertelt Sandra Lenders, projectverantwoordelijk bij de Provincie Flevoland. Lees verder.
Sandra Lenders – eigen foto
Actueel
Aandacht voor bodem en ondergrond in de omgevingsvisie
VNG
De grote maatschappelijke opgaven in de leefomgeving raken het beleid op het gebied van bodem en ondergrond. Om die reden zijn VNG en Deltares het project “Bodem en Ondergrond Gemeentelijke Omgevingsvisies” (BOGO) gestart. Lees verder.
Foto: Pixabay
Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem+ 2020
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het Jaarwerkplan van Rijkswaterstaat /Bodem+ is gereed in de vorm van een online magazine Het jaarwerkplan 2020 geeft de toekomstplannen van Bodem+ weer met de prioriteiten voor dit jaar. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
RIVM en Deltares gaan verschil effect PFAS-grond en -baggerspecie op oppervlaktewater onderzoeken
Waterforum
Het RIVM en Deltares werken aan een plan waarin de vraag wordt beantwoord of er een verschil is tussen het effect van PFAS-houdende grond en PFAS-houdende baggerspecie op het oppervlaktewater. Zo kan hun opdrachtgever, het ministerie van I&W, beter inschatten onder welke voorwaarden PFAS-houdende grond in diepe plassen kan worden toegepast. Lees verder.
Foto: Pixabay
Bodemdaling is een sluipend probleem
TNO
Nederland daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. In grote delen van Nederland daalt de bodem door menselijk ingrijpen. Zo wordt bodemdaling voornamelijk veroorzaakt door verlaging van het grondwaterpeil. De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, onderzoekt in samenwerking met andere instituten het hele spectrum van bodemdaling. Lees verder.
Foto: Pixabay
Beter inzicht bodemvocht tijdens droge zomers Nederland
Deltares
Tijdens de laatste twee zomers stonden veel kleine watergangen droog, waren de grondwaterstanden laag, en droogden bodems uit. Het is lastig om in te schatten welke sturingsmaatregelen er mogelijk en nodig zijn in perioden van zowel watertekort als wateroverschot. UT-onderzoeker Michiel Pezij ontwikkelde samen met Deltares methoden om informatie over bodemvocht beschikbaar te maken voor waterbeheerders. Lees verder.
Foto: Deltares
Beurs voor onderzoek naar gebaggerd havensediment als koolstofneutraal bouwmateriaal
TNO
Een team onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het NIOZ hebben een beurs gewonnen van de NWO Topsector Water & Maritiem. Deze subsidie gaan zij gebruiken om het potentieel van gebaggerd havensediment als koolstof-neutrale bron voor bouwmaterialen te onderzoeken. Lees verder.
Foto: UU
Taskforce PFAS: Inventarisatie van knelpunten en zoeken naar oplossingen
Rijkswaterstaat/Bodem+
In de afgelopen periode lag de focus op inventarisatie van de PFAS-knelpunten bij de achterban. Er zijn meerdere enquêtes bij bedrijven en overheden uitgezet. De Taskforce werkt momenteel aan een advies op het knelpunt hoe om te gaan met afvalwater via directe en indirecte lozingen uit depots en stortplaatsen. Daarnaast werkt zij aan het knelpunt grond en bagger in diepe plassen. Voor grond en bagger in diepe plassen lopen diverse onderzoeken, die rond april zijn afgerond. Daarna zal aan de oplossing gewerkt worden. Lees verder.
Taskforce PFAS: Oplossen van knelpunten
Rijkswaterstaat/Bodem+
De taskforce geeft adviezen die de knelpunten oplossen en daarbij rekening houden met de regelgeving en met de bescherming van milieu en gezondheid. De taskforce adviseert rechtstreeks aan de minister en doet dat zodra haar advies over een bepaald knelpunt klaar is. De taskforce wordt opgeheven zodra het tijdelijk handelingskader is vervangen door het definitief handelingskader. Lees verder.