Uit het netwerk
Willem Hendriks: ‘de kennis is nog teveel versnipperd’
Vele tientallen jaren is Willem Hendriks al werkzaam bij Witteveen+Bos en nu als senior adviseur met tal van projecten bezig. Van het Expertisecentrum PFAS, via het Kwalibo-stelsel, NL-ingenieurs en kwartiermaker op de Campus van Wageningen University & Research, tot – in de vrije tijd – de stichting Mooi Binnenveld. Lees verder.
Willem Hendriks: ‘Er is nog een wereld aan samenwerking te winnen’ – eigen foto
Op de voorgrond
Kabinet wil stikstofdoel wettelijk vastleggen
Trouw
Het kabinet neemt de Klimaatwet als leidraad voor de aanpak van stikstof en stelt harde doelen. De stikstofreductie gaat wettelijk vastgelegd worden. Zoals de Klimaatwet de beperking van CO2 vastlegt, wil het kabinet ook een juridisch bindend stikstofdoel. Dit melden bronnen rond het kabinet, dat vrijdag een pakket met stikstofmaatregelen wil presenteren. Lees verder.
Foto: Pixabay
KOBO project
Grote belangstelling voor OndergrondLAB
De belangstelling voor het door KOBO-HO en de gemeente Rotterdam geïnitieerde OndergrondLAB is groot. Meer dan 30 studenten uit het gehele land solliciteerden naar een onderzoeksplek. De opleidingen liepen uiteen van bedrijfskunde, ruimtelijke ordening, rechten, financiën, communicatie, integrale veiligheidskunde tot aan logistiek management. Drie stagiaires konden aan de slag. Lees verder.
Nanda Sweres - eigen foto
Actueel
Kamerbrief en inventariserend onderzoek thermisch gereinigde grond
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 14 april stuurde Staatssecretaris Van Veldhoven een kamerbrief over de stand van zaken toezeggingen en de aanpak van de stagnerende thermisch gereinigde grondmarkt. Met deze brief is de Tweede Kamer ook geïnformeerd over het rapport Inventariserend onderzoek Thermisch Gereinigde Grond in Rijkswaterstaat werken dat Rijkswaterstaat liet uitvoeren. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Proeftuin Grote Wateren Nederland concreet
Deltares
Realisatie van maatregelen binnen de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) met zo min mogelijk uitstoot van broeikasgassen, circulair en kosteneffectief is de ambitie van de Proeftuin Grote Wateren van de Topsector Water en Maritiem. De grote wateren van Nederland zijn de rivieren, het IJsselmeer, de Waddenzee en de Zuid Westelijke delta. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kamerbrief voortgang aanpak PFAS grond en baggerspecie april 2020
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 15 april 2020 heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een kamerbrief over de voortgang van de aanpak van PFAS in bodem verstuurd. Met deze brief wil zij de Tweede Kamer informeren over de planning van de onderzoeken die in uitvoering zijn en over een aantal acties die zijn toegezegd bij eerdere Kamerdebatten. Lees verder.
Bodemloket toont nu PFAS-beleid
Bodemloket
Vanaf nu toont bodemloket ook of er door een gemeente beleid is vastgesteld over PFAS in de bodemkwaliteitskaarten. Deze wijziging is op 8 maart 2020 is geïnstalleerd. Hierbij roepen we gemeenten die een bodemkwaliteitskaart hebben vastgesteld, waar dit van toepassing is, dit via de helpdesk bodem aan ons te melden. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Proeftuin voor duurzamer grondverzet op komst
H2O
Tegengaan van broeikasgasemissies in organisch bodemmateriaal? Langzaam werken met volledig op duurzame stroom aangedreven materieel? Dat zijn mogelijkheden om te komen tot een duurzaam en kosteneffectief grondverzet bij projecten in grote wateren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Inspraak tweede wijziging LAP3 tot en met 18 mei 2020
Rijkswaterstaat/Bodem+
Tot en met 18 mei loopt de inspraakperiode voor de tweede wijziging van LAP3. Deze wijzigingen zijn een gevolg van de herziening van de Kaderrichtlijn afvalstoffen, de aankomende Omgevingswet en ontwikkelingen in de transitie naar een circulaire economie. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet verwacht in mei
Aan de slag met de Omgevingswet
Op 8 april 2020 heeft overleg plaatsgevonden tussen minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen en de koepels van gemeenten (VNG), waterschappen (UvW) en provincies (IPO) over het proces om een nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet te bepalen. Het streven is om in mei met een nieuwe datum te komen. Lees verder.
Foto: Pixabay