Uit het netwerk
Rob Nieuwenhuis: ‘Meer verbinden met de watersector’
‘De bodem en ondergrondsector kan qua dynamiek en maatschappelijke zichtbaarheid worden versterkt door meer samen op te trekken met de watersector. Juist omdat er zoveel raakvlakken en gedeelde vraagstukken zijn. Met mijn ervaring in die waterwereld en in mijn nieuwe functie binnen Deltares wil ik graag de onderlinge verbinding versterken’, vertelt Rob Nieuwenhuis. Lees verder.
Rob Nieuwenhuis – eigen foto
Op de voorgrond
Nieuwe beeldtaal voor modellen nodig
Interview met dr. Michiel van der Meulen, Hoofd Geomodellering, Geologische Dienst Nederland, TNO
De Basisregistratie Ondergrond levert nieuwe gegevens op, maar roept ook meteen nieuwe vragen en wensen op. Daar willen we bij TNO in voorzien. Een bijzonderheid hierbij is dat de BRO ervoor zorgt dat er meer partijen met ondergrondinformatie aan de slag gaan, die niet dezelfde bekendheid en deskundigheid hebben als de gebruikers die we tot nu toe altijd hebben bediend. Voorbeelden hiervan zijn lagere overheden die moeten wennen aan hun rol als bronhouder en de gebruiksplicht. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Werkboek voor kennisdoorwerking
‘Contacten, gesprekken en bijeenkomsten – ontmoetingen tussen mensen – hebben de grootste impact, zijn het meeste van betekenis voor de kennisdoorwerking’, concludeert Roel Valkman. ‘Die momenten dragen bijvoorbeeld veel bij aan het leren spreken van elkaars taal’. Zij vormen dan ook een belangrijk onderdeel van het Werkboek Kennisdoorwerking dat voor het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond is samengesteld. Lees verder.
Roel Valkman - eigen foto
Actueel
Webinar Berekenen interferentie bij kleine gesloten bodemenergiesystemen
SIKB
Belangstellenden kunnen het webinar over de rekentool ‘Interferentie Tool Gesloten Bodem Energie Systemen’ terugzien. Op 23 april jongstleden verzorgden Bodem+ en SIKB een digitale voorlichtingsmiddag over de methode voor de berekening van interferentie tussen kleine gesloten bodemenergiesystemen. Lees verder.
Illustratie: SIKB
Richtlijn asbest in puinhoudende bodem bij tijdelijk uitplaatsen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van decentrale overheden, bedrijfsleven, Inspectie Leefomgeving en Transport, Inspectie SZW en Rijkswaterstaat Bodem+ heeft een richtlijn ontwikkeld, die beschrijft hoe er veilig en verantwoord omgegaan kan worden met puinhoudende grond in relatie tot de mogelijke aanwezigheid van asbest. Lees verder.
Foto: Pixabay
Het Nationale Gieter Idee op de Veluwe
Deltares
De droogte van 2018 en 2019 laat zien dat Nederland naast teveel water ook een ernstig tekort aan water kan hebben. Regen dat in de winter valt wordt te snel afgevoerd waardoor grondwaterstanden in de zomer verder dalen dan nodig is, ook in normale jaren. Vooral in de zandgebieden is het vasthouden van water moeilijk. Lees verder.
Foto: Pixabay
Meldpunt bodemkwaliteit over naar nieuwe versie SIKB-protocol
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 7 mei vindt een nieuwe release plaats van het Meldpunt bodemkwaliteit. Met deze release wordt aangesloten op een nieuwe versie van het SIKB-protocol 0101. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grondwaterstanden gaan al richting laagste niveau van 2018
H2OWaternetwerk.nl
De grondwaterstanden dalen in een normaal tempo, maar zijn zo vroeg in het droogteseizoen al behoorlijk laag. Zij bevinden zich - afhankelijk van het soort gebied - nu gemiddeld tussen de 30 en 55 centimeter boven het laagste niveau dat in 2018 werd bereikt. Lees verder.
Foto: Pixabay
Voorjaarsversie Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet
Rijkswaterstaat/Bodem+
Een aangepaste versie van het Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet is beschikbaar. In deze voorjaarsversie van het ontwerp- Aanvullingsbesluit Bodem (maart 2020) zijn wijzigingen verwerkt ten opzichte van de voorhangversie van juli 2019. Het gaat vooral om verduidelijkingen en technisch-juridische aanpassingen. Lees verder.
Akker van de Toekomst brengt duurzaam telen dichterbij
Nieuwe Oogst
Hoe beter je voor de bodem zorgt, hoe dichter je bij energiebesparing, zuinig zijn met water, kringlopen rondzetten en beperken van kunstmest en gewasbescherming komt. Volgens de initiatiefnemers van de Akker van de Toekomst is het mogelijk om met de huidige kennis en techniek veel te bereiken en brengt creativiteit duurzaam telen dichterbij. Lees verder.
Foto: Pixabay
Pleidooi na juni aanpassing Tijdelijk Handelingskader PFAS
Transport en Logistiek Nederland
Transport en Logistiek Nederland blijft samen met onder andere Bouwend Nederland en Cumela pleiten voor een zo snel mogelijke aanpassing van het Tijdelijke Handelingskader (THK) voor PFAS na juni. Het is nu immers nog steeds niet mogelijk om grond toe te passen in oppervlaktewater voor waterbouwkundige constructies of bij de verondieping van diepe plassen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Podcast RWS | De Kleirijperij
Rijkswaterstaat
Sommige problemen zorgen voor innovatieve ideeën die verdergaan dan alleen een oplossing, zo ook in de Eems-Dollard, waar teveel slib aanwezig is. Luister hier naar de podcast.
Een gezonde, vitale bodem: creëer 'm in je eigen achtertuin
Nu.nl
Een gezonde bodem helpt tegen verdroging, hitte en hoosbuien. En tuineigenaren kunnen daar zelf aan bijdragen: zo maak je van je eigen bodem een sappige spons. Lees verder.
Foto: Pixabay