Redactioneel
In verband met de komende zomervakantie verschijnt de eerstvolgende editie van de nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond op 2 september.
Uit het netwerk
Michiel Gadella: ‘Meer verantwoorde ruimte voor grondverzet’
Er komt op basis van nieuw onderzoek meer ruimte om PFAS-houdende grond en bagger te verzetten. Daar heeft Rijkswaterstaat in veel verschillende rollen mee te maken. ‘We geven beleidsadviezen aan het ministerie, we werken mee aan de totstandkoming van regelgeving, we geven voorlichting aan uitvoerende overheden en bedrijfsleven, we zijn opdrachtgever voor grond en baggerverzet en we zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit’, licht Michiel Gadella toe. Lees verder.
Michiel Gadella: ‘Opgavegericht werken is echt heel erg leuk’ – eigen foto
Op de voorgrond
Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie
Rijkswaterstaat/Bodem+
In een brief aan de Tweede Kamer geeft Staatssecretaris Van Veldhoven een toelichting op de aanpassingen in het 'Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie’. Deze geactualiseerde versie vervangt het ‘Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie (versie van 28 november 2019) en het eerdere Tijdelijke handelingskader van 8 juli 2019. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
KOBO project
Interactieve infographic beantwoordt vragen over bodemdaling
Een snel overzicht van de kennis over bodemdaling, met toegankelijke voorbeelden en de weg duidend wie waar te vinden is, daaraan blijken gemeenten behoefte te hebben. En ook hogescholen zoeken een gids voor die informatie, blijkt uit een onderzoek op initiatief van het KOBO-HO en het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling, samen met de provincie Zuid-Holland en het Platform Slappe Bodem. Lees verder.
Rik Zeeuwen: ‘Behoefte aan kennis die op een heldere, structureel en eenvoudige wijze is te ontsluiten’ – eigen foto
Actueel
TerrAgenda 2020-2030, Vitale Bodems in heel Nederland in 2030
Rijkswaterstaat/Bodem+
Geef de bodem een stem! Het streven? Vitale bodems in alle gebieden van Nederland, in 2030. Dit was de oproep voor de eerste stap naar een gedragen maatschappelijke bodemagenda. Op 29 juni kwamen 60 experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties online bijeen om te praten wat er nodig is om vitale bodems te realiseren. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Initiatief Bewust Bodemgebruik
'Kabinet was onnodig streng met PFAS-norm’
NOS.nl
Het kabinet was aanvankelijk veel te streng met de PFAS-maatregelen, waardoor bouw- en baggerwerkzaamheden onnodig stil kwamen te liggen. Dat vinden coalitie-Kamerleden van VVD en CDA. Uit door Nieuwsuur opgevraagde stukken blijkt dat er vorig jaar direct ambtelijk geadviseerd is om nieuwe regels in te stellen waarmee een herhaling van de problemen voorkomen kunnen worden. Maar dat is nog steeds niet gebeurd. Lees verder.
Achtergrondwaarden PFAS en onderzoek naar uitloging PFAS uit grond en bagger
RIVM
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzocht wat de concentraties van de stoffen PFAS zijn in de bodem op landbouw- en natuurlocaties verspreid over Nederland. Op basis van de concentraties zijn voor twee veelvoorkomende PFAS (PFOS perfluoroctaansulfonaten en PFOA perfluoro octanoic acid ) zogenoemde achtergrondwaarden bepaald. Een achtergrondwaarde geeft aan hoeveel PFAS er al in de bodem zit. Lees verder.
Illustratie: RIVM
Bodembeheer van de Toekomst helpt gemeenten bij omgevingsplan
Kenniscentrum Infomil
Een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Het is één van de belangrijkste uitgangspunten van de Omgevingswet. Als het om het beheer van de bodem gaat, staan gemeenten daarbij voor een extra grote uitdaging. Het programma Bodembeheer van de Toekomst ondersteunt gemeenten. Lees verder.
Foto: Kenniscentrum Infomil
Europa ontwikkelt handvatten voor sedimentbeheer in context Kaderrichtlijn Water
Deltares
Meer dan 60 experts uit diverse Europese lidstaten en van uiteenlopende belangengroepen zijn op 28 mei j.l. online gestart met het ontwikkelen van een technisch document voor sedimentbeheer in de context van de Kaderrichtlijn Water. Het doel van het document is om tot een gedeeld begrip te komen over wat de rol is van sediment in het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Lees verder.
Illustratie: European commission
Monitoringsaanpak ecologische effecten bij gebruik aquathermie beschikbaar
Deltares
Het monitoren van ecologische effecten bij grootschalige inzet van thermische energie uit oppervlaktewater is van belang om deze vorm van aquathermie in te kunnen zetten als duurzame bron voor het verwarmen van woningen en bedrijfspanden. Deltares heeft binnen het kennisprogramma WarmingUP een aanpak opgesteld voor het monitoren van ecologische effecten. Lees verder.
Foto: Deltares