Uit het netwerk
‘Mensen die van hun vak houden’
Henri Schouten, voorzitter BodemBreed Forum
Hij is van origine geohydroloog en werkte zowel voor particuliere adviesbureaus als voor de overheid. Zijn grootste uitdaging is om een brug te slaan tussen overheid en marktpartijen: ‘Als je van je vak houdt, maakt het niet uit voor wie je werkt,’ aldus Henri Schouten, voorzitter van BodemBreed Forum. Lees verder.
Henri Schouten: '... gemeenschappelijke taal, begrip en waardering ...' - Foto Marianne Driessen
Op de voorgrond
Het gaat snel knellen in de ondergrond
Als een driehoek, schetst Gijsbert Schuur de samenwerking tussen KOBO, COB en Antea Group in het project ‘Common Ground voor ondergrondse infra’. Hierin wordt hard gewerkt aan de oprichting van een OndergrondLAB voor onderzoek door studenten. Dit OndergrondLAB wordt onderdeel van de Kennisarena waarbinnen alle partijen uit het werkveld kennis ontwikkelen en delen voor toekomstbestendige nutsvoorzieningen en een beheersbare ondergrond. Lees verder.
Gijsbert Schuur - foto Vincent Basler
Actueel
Raad: Zembla-uitzending over dumping granuliet deugde niet
NOS
Onderzoeksprogramma Zembla heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld in berichtgeving over de betrokkenheid van Rijkswaterstaat bij een storting van granuliet. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek gezegd over een uitzending van het BNNVARA-programma in februari. Lees verder.
Het Follow UP Festival: Op de golf naar nieuwe samenwerkingen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Wat heeft tien jaar samenwerking in bodem en ondergrond opgeleverd en hoe ziet de toekomst eruit? Tijdens het online Follow UP Festival op 25 november gingen de convenantpartners in een talkshow in gesprek over goede voorbeelden, belangrijke successen en natuurlijk de resterende opgave, vanaf 2021. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Gemeenten maken zich op voor decentraal bodembeheer
VNG
‘We hebben hard gewerkt om bodemvervuiling op te ruimen. Nu doemen nieuwe uitdagingen op, zoals nieuwe stoffen, maar ook de kennispositie en uitvoeringskracht van gemeenten.’ Dat zei Tjeerd van der Zwan, VNG-portefeuillehouder bodem, tijdens het online Festival Follow Up over de nieuwe rol voor gemeenten. Lees verder.
Illustratie: VNG
TerrAgenda 2020-2030: Help! Ons bodemkapitaal verdwijnt!
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 25 november 2020 was het zover! De TerrAgenda is gepresenteerd, de oproep om landdegradatie op ‘0’ te zetten, een stem te geven aan de bodem, verantwoordelijkheid te nemen en regie. En, niet onbelangrijk, deze boodschap te verspreiden door netwerken te verbinden en te bouwen. Lees verder.
Foto: Pixabay
ILT inspecteert op risico’s opwerking bodemas
ILT
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) start met inspecties bij bedrijven die bodemas bewerken. Bodemas is een restproduct dat ontstaat bij het verbranden van huishoudelijk afval en bedrijfsafvalstoffen in een afval-energiecentrale (AEC). Lees verder.
Foto: ILT
Special issue Tijdschrift Landschap over bodem, landgebruik en landschap
Rijkswaterstaat/Bodem+
De Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek heeft in samenwerking met het Initiatief Bewust Bodemgebruik een themanummer rondom bodem, landgebruik en landschap uitgebracht. De essays onderbouwen de TerrAgenda voor vitale bodems in Nederland. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
EU-project ‘Soil Mission Support’ van start
Deltares
Op 19 november 2020 ging het Europese onderzoeksproject ‘Soil Mission Support (SMS)’ van start. Dit project werkt de komende 2 jaar aan een routekaart voor onderzoek en innovatie op het gebied van bodem- en landbeheer in Europa. Lees verder.
Foto: Deltares
Minder kunstmest door regenwormen
WUR
Te veel kunstmest belast het milieu. Gelukkig kunnen we al in de grond aanwezige voedingsstoffen veel efficiënter benutten, passend bij kringlooplandbouw. Wageningse wetenschappers doen onderzoek naar de effecten van regenwormen op voedingsstoffen als stikstof en fosfaat. Lees verder.
Foto: Pixabay
Webinar over XRF-onderzoek naar diffuus lood
SIKB
Op 12 januari 2021 wordt van 15.00 tot 16.30 uur een Webinar gehouden naar de meerwaarde wanneer XRF-metingen worden ingezet bij onderzoek naar diffuse loodverontreinigingen in de bodem. Opdrachtgevers, adviseurs, veldwerkers en vergunningverleners delen hun ervaringen die zij hebben opgedaan met XRF-onderzoek en geven hun visie op de verdere mogelijkheden voor inzet van XRF-metingen bij bodemonderzoek. Lees verder.