Uit het netwerk
‘Jonge mensen zijn essentieel voor integrale bodemaanpak’
‘Het is de paradox van de bodemonderzoeker; enerzijds de bodem schoon te willen maken, anderzijds enthousiast worden wanneer de verontreiniging groot en complex blijkt te zijn’. Zegt Luytzen Woudstra, Environmental Consultant bij het internationaal opererende bedrijf ERM. Lees verder.
Luytzen Woudstra – eigen foto
KOBO project
‘De infrastructuur voor het onderwijs moet opnieuw worden vormgegeven’
‘De infrastructuur voor het onderwijs in bodem en ondergrond moet opnieuw worden vormgegeven. Met aandacht voor een betere aansluiting op de werkvelden. Met meer gebruik van bestaande netwerken. Met oog voor het behoud van de know-how, want deze verdwijnt door de vergrijzing’, stelt Marien de Bakker, verbonden aan onder andere KOBO. Lees verder.
Marien de Bakker – eigen foto
Actueel
Jaarwerkplan Bodem+ 2021
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat Bodem+ presenteert het Jaarwerkplan Bodem+ in de vorm van een online magazine. Het jaarwerkplan 2021 geeft de toekomstplannen van Bodem+ weer en geeft aan wat prioriteiten zijn voor dit jaar. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Kamerbrief bij Beleidsdoorlichting Bodem en Ondergrond
Rijswaterstaat/Bodem+
Staatssecretaris Van Veldhoven heeft op 22 januari 2021 de resultaten van de beleidsdoorlichting van beleidsartikel 13 'Bodem en Ondergrond' van de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees verder.
Foto: Pixabay
Ecotoxicologische risicogrenzen voor PFOS in bodem en grondwater
RIVM
Het RIVM heeft risicogrenzen bepaald voor PFOS in bodem en grondwater. De risicogrenzen houden rekening met twee routes: directe effecten van PFOS op planten en dieren in de bodem, en effecten op vogels en zoogdieren die PFOS via hun voedsel binnenkrijgen. Het bevoegd gezag gebruikt de risicogrenzen om te beslissen of hergebruik van grond veilig is voor het milieu. Lees verder.
Foto: Pixabay
Sanering op Ameland klaar: tijd voor natuurontwikkeling
Rijkswaterstaat/Bodem+
De bodemsanering van de drie voormalige stortlocaties in de Hollumerduinen op Ameland, is afgerond. De vervuilde grond ligt nabij haven Ballumerbocht en wordt binnenkort naar de vaste wal getransporteerd voor verwerking. Lees verder.
Foto: Pixabay
Terugblik Webinar 'Ervaringen met XRF-onderzoek bij onderzoek naar diffuus lood'
SIKB
In een webinar op 12 januari jl. deelden opdrachtgevers, adviseurs, veldwerkers en vergunningverleners de ervaringen met XRF-onderzoek bij onderzoek naar diffuus lood in de bodem van speeltuinen en (moes)tuinen. De presentaties en resultaten zijn nu beschikbaar. Lees verder.
Foto: Pixabay
Vervuiling van bodem door microplastics is beter in kaart te brengen
WUR
Fabio Corradini is onlangs aan de WUR gepromoveerd op onderzoek naar de vervuiling van de bodem door microplastics. Hij doet voorstellen voor een nieuw soort bodemonderzoek om de aanwezigheid van microplastics in de bodem te kunnen identificeren en kwantificeren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Water en vrede: hoe klimaatacties kunnen leiden tot verminderen van conflicten
Deltares
Het belang en de urgentie van maatregelen op klimaatgebied zijn duidelijk. Maar het moet op een geïntegreerde, geïnformeerde en inclusieve manier gebeuren, wil het effectief en duurzaam en zijn en niet hoeven leiden tot conflicten in bepaalde landen. Lees verder.
Illustratie: Deltares