Uit het netwerk
Ondergronds puzzelen waar nog geboord kan worden
‘Iedere opgave om een nieuwe leiding te boren is een boeiende puzzel, want het wordt steeds drukker in de bodem. We voeren horizontaal gestuurde boringen uit, om de omgeving zo min mogelijk overlast te bezorgen’. Arno de Wit is projectcoördinator bij Van Vulpen en boort tijdens het gesprek een waterleiding over 450 meter, onder de A27 door. Lees verder.
Arno de Wit – foto ENBO
Op de voorgrond
Nederland Droogteland: van afwateren naar water beheren
ENBO
Niet langer is het aan de gebruiker te beslissen hoe hoog het waterpeil moet zijn, maar zal het waterpeil in een gebied bepalen welk gebruik mogelijk is, stelt wetenschapsjournalist René Didde in zijn zeer informatieve en inspirerende boek Nederland Droogteland. ‘Dat lukt niet alleen met technische maatregelen. Er is ook meer structurele ruimtelijke ordening nodig. Alleen dan zal blijken dat ons land kan omgaan met droogte, en dat ook de natuur, de landbouw, de waterwinning en de stedenbouw daarvan profiteren’. Lees verder.
René Didde – foto Mark Kohn
Actueel
Eindevaluatie Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 gepubliceerd
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het rapport met de eindevaluatie van het convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 is gepubliceerd. De convenantspartijen hebben in dit convenant afspraken vastgelegd over de uitvoering en over de vernieuwing van het bodem- en ondergrondbeleid. Lees verder.
Monitoring Voortgang bodemverontreinigingsopgave 2020 gepubliceerd
Rijkswaterstaat/Bodem+
In het convenant Bodem en ondergrond zijn afspraken gemaakt met de intentie om de risico’s van alle verontreinigde locaties met onaanvaardbare risico’s voor mens, ecologie en verspreiding uiterlijk in 2020 te beheersen. In dit jaarlijkse verslag wordt de voortgang van die afspraken gevolgd. Lees verder.
Onderzoek naar grondwaterbeheer Waterschappen
Unie van Waterschappen
De aandacht voor grondwater neemt toe, maar waterschappen benutten de mogelijkheden die ze hebben om het grondwaterbeheer te gebruiken bij het oplossen van watervraagstukken nog niet optimaal. Dat constateert Sterk Consulting in opdracht van Het Uitvoeringsprogramma van het Convenant Bodem en Ondergrond in samenspraak met de Unie van Waterschappen. Lees verder.
Foto: Pixabay
‘Interactie tussen bodem en grondwater steeds belangrijker’
Nieuwsblad Transport
Annemieke Nijhof is, na anderhalf jaar boegbeeld te zijn geweest van Topsector Water & Maritiem, nu algemeen directeur van onderzoeksinstituut Deltares. ‘Ik kijk uit naar wat we kunnen doen om de klimaat¬verandering te verhinderen.’ Lees verder.
Foto: Deltares
Twee nieuwe eilanden voor Marker Wadden
Rijkswaterstaat/Bodem+
In het Markermeer ligt een eilandengroep opgetrokken uit zand, klei en slib uit het meer: Marker Wadden. De komende jaren worden er nog 2 eilanden aangelegd. Projectmanager Ben Viveen vertelt erover. Lees verder.
Foto: Pixabay
SIKB gaat diverse CUR-documenten beheren
SIKB
SIKB neemt van CROW een aantal zogenaamde CUR-aanbevelingen en -rapporten over in beheer. Deze aanbevelingen en rapporten zijn gericht op bodembeschermende voorzieningen en daaraan gerelateerde werken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Beantwoording Kamervragen over niet-terugverende Friese bodem na ondergrondse zoutwinning
Rijkswaterstaat/Bodem+
Demissionair Minister Van ’t Wout (EZK) beantwoordde op 5 maart 2021 vragen over ‘het bericht dat de Friese bodem niet meer zal terugveren na de ondergrondse zoutwinning’. Lees verder.
Foto: Rijksoverheid
‘Klimaatmodellen overschatten opname van koolstof in de bodem’
Trouw
Meer CO2 in de lucht? Dan nemen zowel planten als de bodem meer CO2 op, werd lang gedacht. Maar die aanname blijkt niet te kloppen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Beantwoording Kamervragen over gebruik vervuilde grond Perkpolder
Rijkswaterstaat/Bodem+
Demissionair Minister Van Nieuwenhuizen beantwoordde op 25 februari 2021 Kamervragen over het gebruik van vervuilde grond voor de aanleg van de Perkpolder. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Vijf toekomstbeelden over landbouw en voedsel in 2050
Groen Kennisnet
Er is een systeeminnovatie nodig van de manier waarop we landbouw bedrijven en voedsel produceren, stelt de Transitiecoalitie Voedsel. In een toekomstverkenning voor 2050 wordt een beeld geschetst van vijf verschillende transitiescenario’s. Lees verder.
Foto: Pixabay