Uit het netwerk
‘KOBO gaf een grote prik in mijn bubbel’
‘Opgeleid als archeoloog merkte ik pas door KOBO hoezeer ik in een bubbel zat. Nu kijk ik veel breder naar het complexe geheel dat de bodem en ondergrond is’, merkt Femke Tomas op, die sinds een half jaar samen met Geert Roovers de projectleiding van KOBO op zich heeft genomen. Lees verder.
Femke Tomas – eigen foto
Op de voorgrond
Omgevingsdienst helpt gemeenten met explosieve oorlogsresten
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
Sommige gemeenten maken voor het uitvoeren van hun taken op het gebied van ontplofbare oorlogsresten (OO) gebruik van de expertise van een Omgevingsdienst. Mark de Boo (adviseur bodem) werkt bij de ODMH samen met zijn collega Gerrit Weerheim aan dit onderwerp. Hij vertelt wat hun werk inhoudt en waar zij in de uitvoeringspraktijk tegenaan lopen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Input effectbeoordeling Europese Bodemgezondheidswet
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 15 februari 2022 lanceerde de Europese Commissie (EC) een zogenaamde call for evidence, een verzoek om input voor de effectbeoordeling van de bodemgezondheidswet. De EC nodigt iedereen uit om hier input voor te leveren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Ontwerp-Koninklijk Besluit Omgevingswet
Rijkswaterstaat/Bodem+
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het ontwerp-Koninklijk Besluit (KB) met de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet, 1 januari 2023, aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Deze datum biedt alle betrokken partijen duidelijkheid en bovenal meer tijd voor het inregelen en oefenen met nieuwe systemen en de nieuwe manier van werken van de wet. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
Onlinetool bodemleven
WUR
In één theelepel grond zijn meer dan 5.000 soorten bacteriën, schimmels, nematoden en andere (micro-)organismen te vinden. Een recent gepubliceerd framework helpt om de complexiteit van bodembiologie beter te begrijpen in relatie tot verschillende bodemfuncties. Lees verder.
Foto: Pixabay
Pilot toepassing zand-bentonietmengsel Twentekanaal
Rijkswaterstaat/Bodem+
Voor 2022 staan er verschillende werkzaamheden op het programma in het project ‘Verruiming Twentekanaal’. Naast het vervangen van de damwanden, het baggeren en het aanbrengen van het zand-bentonietmengsel, brengt Rijkswaterstaat op een aantal plekken grote veranderingen aan. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Stikstof: 'Verzuurde plekken blijven over'
RTL Nieuws
Nederland moet snel minder stikstof uitstoten, anders dreigen veertien beschermde habitats verloren te gaan of onherstelbare schade op te lopen. Dat meldt Greenpeace na onderzoek. Lees verder.
Foto: Pixabay
Fosfaatnorm knellend voor compostaanvoer en bodem
Nieuwe Oogst
Een goede organische stof voorziening is belangrijk om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren of op peil te houden. Maar de mestnormen zijn een knelpunt, constateert Delphy. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwsbrief GOO
Gelders Ondergrond Overleg
In de nieuwsbrief van het Gelders Ondergrond Overleg onder andere aandacht voor meer de meervoudige herontwikkeling van voormalige stortplaatsen, de informatiebijeenkomst over ‘Aziatische Duizendknopen en grondverzet’ en een update over Squit iBis. Lees verder.
Foto: Pixabay