Uit het netwerk
Met goed watermanagement kan er zó veel meer
Weinigen benaderen de bodem zo breed als hydroloog Jasper Griffioen. Zo onderzoekt hij het tempo van bodemdaling, het effect van de toevoeging van olivijn aan havenslib, de doorlatenheid van aquitards, de grondwaterkwaliteit en, in het buitenland, het tegengaan van de vervuiling van de Ganges en de bescherming van de tijgerhabitat in Nepal en India. Het is slechts een greep. Lees verder.
Jasper Griffioen – eigen foto
Op de voorgrond
Geoweek levert kennis over boven- en ondergrondse informatie
Ruim 2500 leerlingen deden mee aan de zestiende Geoweek. In Amsterdam werd het historisch centrum herontdekt aan de hand van een plattegrond uit 1730. In Heerenveen leerden leerlingen van de Openbare Scholengroep Sevenwolden waarom bodemonderzoek zo belangrijk is wanneer je iets gaat bouwen. Lees verder.
Halla bestudeert de plattegrond van Amsterdam uit 1730
Actueel
SIKB Jaarcongres 2022: Verbind je bubbel
SIKB
Bubbels, patronen, hokjes – daarbinnen werken we en bevinden ons graag. De vorming van bubbels, is ingeleid op het digitale congres van maart dit jaar. Op 29 september gaan we in op de vraag hoe bubbels zijn te verbinden. lees verder.
Illustratie: SIKB
Aanvragen verklaringen vanaf 1 juni via digitaal loket Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat/Bodem+
Aanvragen voor statusverklaringen baggerspecie en verklaringen niet-reinigbaarheid grond kunnen sinds 1 juni worden gedaan bij het digitale loket van Rijkswaterstaat. Lees verder.
Foto: Pixabay
In 2021 meer verontreinigde grond gereinigd
Rijkswaterstaat/Bodem+
In 2021 is ruim 1,8 miljoen ton verontreinigde grond procesmatig gereinigd. Ten opzichte van het vorige jaar 2020 betekent dit een flinke toename, in 2020 werd namelijk ruim 1,5 miljoen ton gereinigd. Jaarlijks worden de hoeveelheden gereinigde grond door de branchevereniging van de Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondbewerkingsbedrijven (NVPG) en Rijkswaterstaat Bodem+ verzameld en de resultaten gepubliceerd. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
Bouwen met Natuur
Watergovernance
Statenlid Ronald Waterman sprak vermoedelijk als eerste over ‘Bouwen met Natuur’. Hij onderzocht rond 1980 de kustlijn van Nederland en zag mogelijkheden om door een zeewaardige landuitbreiding de oorspronkelijke kustlijn te herstellen en kusterosie tegen te gaan. Lees verder.
Foto: Pixabay
VNG-inbreng over versterking kwaliteitsborging bodembeheer
VNG
De VNG heeft de Tweede Kamer het gemeentelijk standpunt meegeven over de versterking van het stelsel voor kwaliteitsborging in het bodembeheer. De VNG maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van maatregelen door gemeenten en vraagt aandacht voor een zuivere invulling van de rollen in het publiek-private stelsel. Lees verder.
Foto: Pixabay
Tussenevaluatie duurzaam stortbeheer
Afvalzorg.nl
Sinds 2017 werken rijksoverheid, provincies, stortplaatsbeheerders en wetenschappers samen aan een innovatief experiment naar Duurzaam Stortbeheer. Op drie pilotlocaties in Nederland, waaronder twee locaties van Afvalzorg, vindt het onderzoek plaats naar het op duurzame wijze beheren van stortplaatsen. Lees verder.
Beeld: Pixabay
Bodemenergie: Betrouwbaar fundament onder warmtetransitie
Binnenlands Bestuur
Van de totale energievoorziening van woningen gaat gemiddeld 25% naar elektra. Voor verwarmen is de resterende 75% nodig. In de regionale energiestrategieën en de Transitievisies Warmte vormt duurzame warmte daarom een serieuze uitdaging. Een belangrijk antwoord op deze uitdaging is bodemenergie, aangezien de bodem een gratis bron is voor hernieuwbare warmte en koude. Bodemenergie levert daarmee een grote bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. Lees verder.
Foto: Pixabay