Uit het netwerk
Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie: Een levend en lerend netwerk
Het benoemen van kennisvragen op het terrein van bodemenergie, vervolgens kennis ontwikkelen en die door-vertalen naar oplossingsrichtingen voor vooral decentrale overheden. Dat is de belangrijkste rol van het Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie. Voorzitter Ron Nap ziet een grote bereidheid onder de leden van het netwerk om elkaar te helpen. Lees verder.
Ron Nap - eigen foto
Op de voorgrond
Beschermen van Nationale Grondwater Reserves in Nederland
Deltares
Ongeveer 2/3 van ons drinkwater wordt uit grondwater onttrokken. De Nederlandse ondergrond bevat voldoende grondwater van goede kwaliteit om huishoudens en industrie van schoon water te voorzien. Maar we moeten zuinig en slim met deze voorraden omgaan. Lees verder.
Foto: Deltares
Actueel
Beantwoording Kamervragen PFAS
Rijkswaterstaat/Bodem+
Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen beantwoordden op 19 en 28 oktober 2022 diverse sets aan Kamervragen over PFAS. De vragen gaan over preventie van en toezicht op lozingen van PFAS maar ook GenX in onder andere de Westerschelde, over nieuwe risicogrenzen voor PFAS in oppervlaktewater en over de verwerking van PFAS-houdende afvalstoffen. Lees verder.
Staatssecretaris Heijen en Minister Harbers - foto's: Martijn Beekman
De bodems in de EU beschermen, duurzaam beheren en herstellen
Rijkswaterstaat/Bodem+
De Europese Commissie bereidt een Wet Bodemgezondheid voor. De Nederlandse reactie op de publieke consultatie voor de uitwerking van deze wet is op 27 oktober gepubliceerd. Lees verder.
Foto: Pixabay
Input Provincies op nieuwe Europese bodemgezondheidswet
Huis van de Nederlandse Provincies
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) hebben gezamenlijk gereageerd op de consultatie voor een nieuwe EU-bodemgezondheidswet. De bodem in Nederland is er slecht aan toe. Wetgeving moet het hogere doel van bodemkwaliteit ondersteunen. Lees verder.
Beeld: Pixabay
Gemeentelijke taken en bevoegdheden rond Ontplofbare Oorlogsresten
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
Het rapport Een verkenning van de gemeentelijke taken en bevoegdheden rond de omgang met Ontplofbare Oorlogsresten richt zich op de rollen, taken en verantwoordelijkheden van gemeenten voor de openbare orde en veiligheid over ontplofbare oorlogsresten. Lees verder.
Foto: Pixabay
Stip op de horizon voor grondwateronderzoek
KWR water
Wat is de urgentie van een goede grondwaterbescherming? En hoe komt het dat de chemische kwaliteit van het grondwater tot steeds grotere diepte wordt beïnvloed? KWR-onderzoeker Arnaut van Loon gaf hierover onlangs een presentatie. Lees verder.
Foto: Pixabay
SIKB brengt informatie in beelden
SIKB
SIKB maakt meer en meer gebruik van film- en animatiebeelden om informatie over activiteiten, bijeenkomsten, protocollen en richtlijnen te delen. Zo zijn er van de twee informatiebijeenkomsten over de gevolgen die de Omgevingswet hebben op de SIKB-protocollen opnamen gemaakt. Deze en inmiddels veel meer video’s zijn te zien op het SIKB YouTube kanaal. Over SIKB zelf is een interactieve pdf gemaakt, wat is en doet SIKB. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grondige start samenwerking Milieukwaliteit in de BRO
SIKB
De tweede fase van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) is ‘grondig’ gestart! Met een kleine nacontrole van milieukwaliteits-onderzoek in Zaandijk bezegelden de partijen BRO, SIKB, Geonovum en TNO hun samenwerking. Op 1 november zijn officieel de werkzaamheden begonnen rond het opnemen van Milieukwaliteit in de BRO. Lees verder. Bekijk ook het filmpje op YouTube. Bekijk hier het BRO’tje over Milieukwaliteit in de BRO.
V.l.n.r.: Martin Peersmann (BRO), Sandra van Wijngaarden (Geonovum), Tirza van Daalen (TNO) en Henk Koster (SIKB) tonen monsters van gereinigde grond, na onderzoek door Antea Group naar loodverontreiniging in Zaandijk. - foto: Matthijs van Vliet