Uit het netwerk
‘Gezonde bodem zorgt voor gezonde gewassen en gezonde mensen’
‘Een gezonde biodiverse bodem zorgt voor voedzame gezonde gewassen, een positieve bijdrage aan het klimaat en maakt mensen die deze gewassen eten gezonder’. Dat is een van de redenen waarom Emiel Elferink met vijftien partners het kennisconsortium Bodem heeft opgericht in het Biosintrum. Een kennisnetwerk in Friesland, waaraan nu ook KOBO is gekoppeld. Lees verder.
Emiel Elferink – foto BCE
Op de voorgrond
Omgevingswet: veiligheid bovengrondse tankinstallaties in het geding
SIKB
De bescherming van de bodem en het grond- of oppervlaktewater dreigt in gevaar te komen. Met de Omgevingswet zal ook het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) worden ingevoerd. Daarin zijn veel regels geschrapt voor de plaatsing van bovengrondse tankinstallaties. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Kabinet maakt water en bodem sturend bij ruimtelijke keuzes
Rijksoverheid.nl
Voldoende en schoon water en een gezonde bodem. Het is van groot belang voor iedereen in ons land. Daarom wil het kabinet water en bodem sturend laten zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. Lees verder.
Foto: Pixabay
Minister De Jonge op werkbezoek bij Informatiepunt Leefomgeving
IPLO
Op woensdagmorgen 30 november 2022 bracht minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge een informeel werkbezoek aan het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) bij Rijkswaterstaat in Rijswijk. In zijn afsluitende reflectie moedigde hij de medewerkers aan de energie vast te houden in aanloop naar inwerkingtreding van de Omgevingswet. Lees verder.
Minister De Jonge - foto: Martijn Beekman
In gesprek over ontplofbare oorlogsresten
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
Hoe kan een afwegingskader gemeenten helpen bij de besluitvorming over ontplofbare oorlogsresten? Hoe kunnen gemeenten invulling geven aan hun taken en verantwoordelijkheden op dit gebied? En wie moet wat doen als er een vondst gedaan wordt? Lees verder.
Foto: Pixabay
Nationale aanpak Klimaatadaptie gebouwde omgeving
Kennisportaal Klimaatadaptatie
We krijgen steeds vaker te maken met hevige buien, extreme hitte en droogte. De urgentie om onze gebouwde omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat neemt toe. Daarom heeft de Rijksoverheid onlangs de ‘Nationale aanpak Klimaatadaptatie gebouwde omgeving (2022-2024)’. Lees verder.
Foto: Pixabay
Brede aanpak piekbelasters voor natuurherstel, PAS-melders en economische ontwikkeling
Rijksoverheid.nl
Met een eenmalige vrijwillige regeling voor ondernemers die piekbelaster zijn, wil het kabinet op korte termijn een forse reductie van de stikstofneerslag realiseren. Dat schrijft minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof in een brief aan de Tweede Kamer. Lees verder.
Foto: Pixabay
Stortplaatsen vullen grondstoffentekort aan
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
In het Europese project COCOON (Consortium for a Coherent European Landfill Management Strategy) werkten verschillende landen samen aan duurzaam beleid voor vuilstortplaatsen. Senior adviseur Leefomgeving en bodemexpert Jan Frank Mars vertelt: ‘De samenwerking is goed voor duurzame innovaties en de circulaire economie.’ Lees verder.
Foto: Pixabay
Tweede Kamer maakt zich zorgen over waterkwaliteit
Unie van Waterschappen
Op 21 november stonden verschillende wateronderwerpen op de agenda in de Tweede Kamer tijdens het jaarlijkse Wetgevingsoverleg Water. Dit is een jaarlijks overleg over de wateronderdelen van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lees verder.
Foto: Pixabay
E-learning bodemdaling
Bodembreed Academie
De Bodembreed Academie heeft weer een nieuwe e-learning. Deze keer over bodemdaling in stedelijk gebied. Bodemdaling leidt tot grote maatschappelijke en financiële schade. In de e-learning leer je hoe je problemen door bodemdaling in bebouwd gebied aanpakt. De e-learning is gemaakt door het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF). Lees verder.
Beeld: Bodembreed Academie
Effecten van baggeren op natuur Eems-Dollard
Rijkswaterstaat/Bodem+
Deltares en Royal Haskoning keken in opdracht van Rijkswaterstaat naar de effecten van baggeren op de natuurwaarden van de Eems-Dollard. Ook keken zij naar de impact van de verspreiding van bagger. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat