Op de voorgrond
Inventarisatieronde nieuwe kennisinfrastructuur voor de archeologie gestart
SIKB
‘Science detectives’ zijn medio februari gestart met het inventariseren van voor archeologen relevante en potentieel relevante wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, onderzoekers, methoden en technieken. Zowel het aanbod van natuurwetenschappelijke onderzoekers en – instellingen, als de vraag van archeologen wordt in beeld gebracht. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Ontplofbare oorlogsresten en archeologie
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
Archeologen en speurders naar ontplofbare oorlogsresten komen elkaar nogal eens tegen. Beiden wroeten regelmatig in de bodem. Ze kunnen elkaar tegenwerken maar ze kunnen elkaar ook versterken. Martijn Defilet werkt als archeoloog bij de gemeente Arnhem en beschrijft in het praktijkverhaal hoe de samenwerking daar verloopt. Lees verder.
Foto: Pixabay
PFAS-gevaar in Europa
NRC
PFAS, veelgebruikte chemische stoffen, kwamen de laatste jaren in opspraak, in Nederland door de giftige uitstoot van Chemours in Dordrecht. Gaandeweg wordt de omvang van het probleem duidelijk. En hoe moeilijk het is op te lossen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Van normen, naar afwegingen, naar een wegwijzer
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
In januari 2022 ging Mario de Wever, projectleider voor het afwegingskader ontplofbare oorlogsresten, in op de opdracht, de afwegingen en het traject dat werd gevolgd om te komen tot een afwegingskader. Een jaar verder vertelt hij over hoe het ervoor staat met dat afwegingskader. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wat betekent bodemdaling en zeespiegelstijging voor Rotterdam?
Open Rotterdam
In de serie Zeespiegels gemaakt door Gerlanda Wijninga wordt onderzoek gedaan naar de effecten van de klimaatverandering voor Rotterdam. Deskundigen, mensen die beroepsmatig betrokken zijn en mensen op straat komen aan het woord. Zij vertellen ons waar wij op dit moment staan in dat proces. De serie wordt uitgezonden door Open Rotterdam. Bekijk de serie.
Foto: Pixabay
Leefbaar houden van de Nederlandse delta
Deltares
Om beter te kunnen voorspellen hoe delta’s zich ontwikkelen hebben we grondige kennis nodig van hoe organismen, stromingen, golven, water- en zandafvoer het deltalandschap vormen. Deze zogeheten bio-geomorfologie staat centraal in Δ-Enigma. Lees verder.
Foto: Pixabay
Waarschuwing voor bouwen op onverstandige plekken
Waterforum.net
Het Hoogheemraadschap van Rijnland kondigde onlangs strengere normen aan voor klimaatadaptief bouwen. Zo moeten nieuwbouwwijken vanaf 5000 vierkante meter vanaf nu 90 millimeter neerslag per etmaal kunnen verwerken. Het zorgt volgens Cobouw voor tumult in ontwikkelaarsland. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Volop kansen inzet bodemenergie in bestaande woonwijken
Binnenlands bestuur
Kun je ook in de bestaande bouw met bodemenergie aan de slag? Dat was de centrale vraag tijdens het webinar dat het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseerde. Drie deskundige sprekers belichtten de verschillende aspecten van deze vraag – de techniek, de regelgeving, de exploitatie – die aan het eind van de middag volmondig met ja werd beantwoord. Lees verder.
Foto: Pixabay
Water en bodem sturend, maar waarheen?
H2O
De brief van minister Harbers van 25 november jl. aan de 2e Kamer met de titel ‘Water en Bodem sturend’ beoogt met structurerende keuzes houvast te geven aan partijen die plannen of beleid maken voor de korte termijn. Hiermee is een begin gemaakt op het gebied van water, bodem en ruimte. Nu nog een visie voor de lange termijn! Lees verder.
Foto: Martijn Beekman
Pan-europees onderzoek voor gezondere bodems
Wageningen Universiteit
60-70 procent van de bodems in Europa wordt momenteel als ongezond beschouwd. Onlangs ging het BENCHMARKS-project van start, wat zich richt op het monitoren van de bodemgezondheid over het hele continent. Het brengt een consortium uit heel Europa samen in transdisciplinair onderzoek dat vijf jaar zal duren. Lees verder.
Foto: Pixabay
E-learning Bodemverontreiniging voor beginners
Bodembreed Academie
Heb je in je werk of privé met bodemverontreiniging te maken, maar weet je daar eigenlijk nog (bijna) niets van? Met een nieuwe e-learning op Bodembreed Academie leer je in minder dan een kwartier wat bodemverontreiniging is, hoe dat tot gezondheidsrisico’s kan leiden en wat je doet als je er mee te maken hebt. Je leert wanneer je wel of geen bodemonderzoek nodig hebt en wie verantwoordelijk is voor een eventuele bodemsanering. Lees verder.
Foto: Pixabay