Uit het netwerk
“De wereld van zand en grind”
Onderwijs en markt bij elkaar brengen
De bijeenkomsten van KOBO vormen een uitstekende ontmoetingsplaats voor bodemprofessionals met verschillende achtergronden. Zo maakten we kennis met Edwin Geraeds Projectleider en adviseur Bodem en Water bij Adviesbureau Kragten en via hem met Jos Meessen, directeur van Meet the Youngsters. Dit bedrijf brengt op een innovatieve en speelse manier onderwijs, jongeren en markt bij elkaar om zo onder jongeren de bodemprofessionals van de toekomst te vinden. Lees verder.
Foto: SIKB
Op de voorgrond
Yvon van Mastrigt nieuwe voorzitter SIKB
SIKB
Yvon van Mastrigt (1965) is met ingang van 15 april 2023 benoemd tot nieuwe voorzitter van het bestuur van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB). In het bestuur van SIKB hebben vertegenwoordigers zitting uit de sectoren bodem en archeologie vanuit zowel de overheid als het bedrijfsleven. Het bestuur staat onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. Lees verder.
Yvon van Mastrigt - eigen foto
Actueel
Waterschappen: maak haast met landelijke kaders water en bodem sturend
Unie van Waterschappen
Op 27 maart besprak de Tweede Kamer de beleidsbrief water en bodem sturend in een notaoverleg. Als voorbereiding op dit overleg sprak de Unie van Waterschappen meerdere waterwoordvoerders uit de Kamer. In die gesprekken is de zorg van de waterschappen besproken dat water en bodem sturend naar de achtergrond verdwijnt. Lees verder.
Foto: Pixabay
Bodemsanering: subsidiepot nadert sluiting
MKB Nederland
Vrijwel alle vervuilde bodems in Nederland die een risico vormen voor milieu en gezondheid zijn in kaart gebracht. Toch zijn er nog heel wat vervuilde plekken die geen risico vormen, maar mogelijk toch ooit gesaneerd moeten worden. Wacht als verantwoordelijke niet te lang met plannen maken: eind 2024 gaat de subsidiepot op slot en u moet al ruim voor de tijd acties hebben ondernomen! Lees verder.
Foto: Pixabay
Koninklijk Besluit inwerkingtreding Omgevingswet getekend
Rijkswaterstaat/Bodem+
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft op donderdag 16 maart 2023 het Koninklijk Besluit getekend waarmee de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is vastgesteld. Lees verder.
v.l.nr.: Huib van Essen (IPO), Jop Fackeldey (IPO), Liesbeth Grijsen (VNG), minister Hugo de Jonge, Rogier van der Sande (Unie van Waterschappen), Anne Koning (IPO), Vincent Lokin (Unie van Waterschappen), Cornelis Visser (VNG) - bron: IPLO.nl
Afvalverwerking in cijfers
Rijkswaterstaat/Bodem+
De rapportage ‘Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2021’ is gepubliceerd. In 2021 is vrijwel evenveel gft gecomposteerd als in 2020. De hoeveelheid verbrand afval is licht gedaald met 1%. De hoeveelheid gestort afval met 11 procent. De cijfers laten zien dat minder Nederlands afval is verbrand en minder bedrijfsafval en bouw- en sloopafval is gestort. Lees verder.
Beeld: Caption
Antwoorden op feitelijke vragen water en bodem sturend
Rijksoverheid
Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (beiden IenW) geven antwoorden op vragen naar aanleiding van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' van 25 november 2022. De vaste Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IenW) had de vragen gesteld. Lees verder.
Foto: Unie van Waterschappen
Jaarcongres SIKB: Ondersteboven
SIKB
Op 3 oktober 2023 presenteert SIKB het Jaarcongres Ondersteboven, de skyline van de bodem. Een dag over beelden en verhalen over onze benedenwereld. Hoe rijk is het rijk onder onze voeten? Wat is daarover te vertellen? Hoe kunnen we deze verhalen en beelden inzetten voor een kwaliteitsvolle inrichting van Nederland? Lees verder.
Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden
TNO
De nieuwe Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden is beschikbaar. De stand van de kennis van de Nederlandse ondergrond wordt door de Geologische Dienst Nederland (GDN) samengevat in een overzichtskaart die maar één keer in de paar decennia wordt uitgebracht. De laatste geologische kaart dateert van 1975. Lees verder.
Kaart: TNO
Jaarverslag TNO 2022
TNO
Onlangs is het Jaarverslag 2022 van TNO verschenen. Voor het eerst betreft het een volledig geïntegreerd jaarverslag, waarbij duurzaamheid integraal in het algemene jaarverslag is verwerkt. Lees verder.
Foto: TNO
Lood in de bodem: gevaarlijk voor kinderen
NPO Radio 1
Grote gemeenten zoeken hun bewoners thuis op om te controleren of er lood in de grond zit. Maar wat zijn de gevaren hiervan? En wat kunnen we ertegen doen? Deskundige bodemkwaliteit van het RIVM, Piet Otte, geeft uitleg in de Villa. Lees verder en beluister. Lees verder.
Foto: Pixabay