Uit het netwerk
De blackbox van de bodem toegankelijk maken
Judith van de Mortel (lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem - HAS green academy)
Ze is de dochter van een boomkweker. Dat ze ooit lector aan de HAS zou worden had ze op 16-jarige leeftijd niet kunnen bedenken. Na het nodige onderzoekswerk en promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit & Research werd haar grote uitdaging om én praklijkgericht bezig te kunnen zijn én kennis over te dragen aan studenten, met als inzet: De blackbox van de bodem voor iedereen toegankelijk te maken. Lees verder.
Judith van de Mortel - foto: HAS
Op de voorgrond
Integrale grondwaterstudie laat zien hoe water en bodem sturend zijn
Deltares
In het rapport ‘Integrale Grondwaterstudie Nederland’ worden voor een breed publiek de opgaven, aandachtspunten en mogelijke oplossingen voor het grondwater op landelijke schaal gepresenteerd. Deze informatie helpt beleidsmakers, grondwaterbeheerders en -grootgebruikers bij de uitwerking van ‘water en bodem sturend’. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Basisregistratie Ondergrond: Publieke consultatie Grondwatermonitoring
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op maandag 27 maart is de publieke consultatie gestart van twee catalogi binnen het domein Grondwatermonitoring. Het doel van deze consultatie is het juridisch vastleggen van werkafspraken en wijzigingen die al in productie staan. Wij zijn benieuwd naar jouw mening over de aanpassingen. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
Aangenomen moties Tweede Kamerdebat over water en bodem sturend
Unie van Waterschappen
Op 27 maart heeft de Tweede Kamer de beleidsbrief water en bodem sturend besproken in een notaoverleg. Naar aanleiding van dit debat over de rol van water in ruimtelijke plannen zijn op 4 april verschillende moties van Kamerleden aangenomen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's, cijfers 2022
Rijkswaterstaat/Bodem+
Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Het Directeurenoverleg Bodem de voortgangsrapportage over de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s ( de rapportage over 2022 (pdf, 1.6 MB)) voor 2022 vastgesteld. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Zeldzame grondstoffen uit Europese bodem halen?
EenVandaag
Om minder afhankelijk te worden wil Europa meer belangrijke grondstoffen uit eigen bodem gaan halen. Ook Nederland kan een steentje bijdragen. Zo zit lithium, dat cruciaal is voor batterijen in elektrische auto's, in hoge concentraties in ons grondwater. Lees verder.
Foto: Pixabay
Van duimstok naar database
Basisregistratie Ondergrond
Ook bij Rijkswaterstaat wordt hard gewerkt aan de BRO. Door de onderhoudsopgave van RWS en thema’s als klimaatverandering, neemt ook daar het belang van grondwaterdata toe. Lees verder.
Foto: Pixabay
Paleontologische vondst bij de Twentekanalen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Tijdens de werkzaamheden aan het kanaal tussen Delden en Hengelo werd een nieuwe ontdekking gedaan. In de stuwwal ten zuiden van Delden werden fossielen aangetroffen. Bij de verruiming van de Twentekanalen is dit nog niet eerder meegemaakt. Lees verder.
De grond wordt vanaf de Gemeentekade Delden in een container gelegd - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
BRO 3D klaar voor gebruik
Basisregistratie Ondergrond
De Geologische Dienst Nederland (TNO) werkt, in samenwerking met de BRO, aan het eenvoudiger toegankelijk maken van de 3D-data en -modellen over de ondergrond. Deze BRO-data worden binnenkort met bestaande technologie handig ontsloten. Lees verder.
Illustratie: Basisregistratie Ondergrond