Uit het netwerk
Saxion begeleidt archeologen naar breder werkveld
Studenten die als archeoloog afstuderen aan hogeschool Saxion vinden lang niet altijd ook als archeoloog een baan. De branche is daarvoor te klein. Saxion begeleidt hen daarom in een keuze voor een breder werkveld, zoals die van de bodem en ondergrond. Teamleider Arlette van Wijhe licht toe. Lees verder.
Arlette van Wijhe – eigen foto
Op de voorgrond
Beneden is het druk en spannend
NRC
Klei, veen, zand, de grond onder onze voeten heeft in Nederland vele vormen. Wat merk je daar bovengronds van? Een nadere blik in de diepe donkerte. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Energiesystemen in ondergrond oplossing voor kleinschalige warmtenetten
TNO
Kan een gesloten energiesysteem in de diepe ondergrond gebruikt worden als kleinschalig collectief warmtenet? TNO, Itho Daalderop, Encor, EBN, TuGeo en Bentonietfabriek zijn recent gestart met een project om een warmtenetconcept te ontwikkelen dat modulair uitgerold kan worden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Jaarplannen 2023
SIKB
Het SIKB-bestuur heeft op 13 april 2023 de Jaarprogramma’s Bodembeheer, Bodembescherming en Archeologie vastgesteld. Voor Bodembeheer wordt in 2023 onder meer vervolg gegeven aan herziening van diverse schema’s en protocollen. Ook wordt verder gewerkt aan aanpassing van handreikingen voor de overheden voor de Omgevingswet. Tevens wordt vanuit SIKB bijgedragen aan de acties in het kader van het Programma Versterking kwalibo-stelsel van het Ministerie van I&W. Lees verder.
Foto: Pixabay
Miljarden euro’s extra voor aardwarmte
Geothermie Nederland
De komende jaren zal de productie van aardwarmte in Nederland naar verwachting flink groeien. Minstens 18 nieuwe projecten zullen worden ontwikkeld dankzij een exploitatiesubsidie van in totaal bijna 2 miljard euro. Lees verder.
Foto: Pixabay
Gemeenten let op: specifiek bodembeleid vervalt bij komst Omgevingswet
Omgevingsweb
Door de komst van de Omgevingswet moeten gemeenten in actie komen om te voorkomen dat gebiedsspecifiek bodembeleid per 1 januari vervalt. Lees verder.
Foto: Pixabay
PFAS: van wondermiddel tot opstapelend probleem
RTL Nieuws
Dagelijks maak je gebruik van PFAS. Dat stofje zorgt ervoor dat je eitje niet aanbakt en je regenjas waterafstotend is. Maar PFAS-stofjes komen ook in de natuur en kunnen slecht zijn voor je gezondheid. De Europese Unie denkt daarom aan een totaalverbod op PFAS. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Lees verder.
Foto: Pixabay
Rechter legt gasproject bij Schiermonnikoog stil
NOS
De bouw van een boorplatform op de Noordzee bij Schiermonnikoog is door de voorzieningenrechter stilgelegd vanwege mogelijke natuurschade. Het is volgens de rechter niet duidelijk hoeveel invloed de stikstofuitstoot zal hebben op de Natura 2000-gebieden in de buurt. Lees verder.
Foto: Pixabay
Eerste Kamerlid stelt vragen over opslagtanks
SIKB
De leden van de fractie van GroenLinks in de Eerste Kamer hebben in het debat over het ontwerp-KB tot inwerkingtreding van de Omgevingswet het kabinet een aantal vragen gesteld over de situatie met betrekking tot bovengrondse tankinstallaties. Daarbij verwees woordvoerster Saskia Kluit naar het SIKB position paper ‘Veilige bovengrondse tankinstallaties in de Omgevingswet’. Lees verder.
Saskia Kluit, Groen Links - eigen foto
Droogte nog niet in het verschiet na natte maand april
H2O Waternetwerk
Het droogteseizoen is dit jaar nat begonnen. In april viel er landelijk gezien behoorlijk veel regen en dat is goed nieuws voor waterbeheerders. Lees verder.
Foto: Pixabay