Uit het netwerk
‘De ondergrond doet er toe’
Arjan Visser (KOBO-Ambassadeur Lab Ondergrondse Infra)
Zo’n elf jaar geleden studeerde hij af als stedenbouwkundig ontwerper. De ruimtelijke ordening van de bovengrond was daarbij een belangrijk aandachtsgebied. Als Adviseur Milieu Zuid bij Antea Group houdt hij zich momenteel vooral bezig met de ruimtelijke ordening van de ondergrond in de breedste zin van het woord. Sinds begin dit jaar is hij de nieuwe, kersverse KOBO-ambassadeur. Arjan Visser gaat in op zijn ambitie om de ondergrond aantrekkelijk te maken voor een nieuwe generatie studenten. Lees verder.
Arjan Visser – foto: Antea Group
Op de voorgrond
Van eigen bodem: WUR-experts over de nieuwe EU-bodemwet
WUR
De bodem krijgt waarschijnlijk op Europees niveau juridische bescherming. WUR-onderzoekers schreven een discussiestuk om de Europese Commissie hierover van wetenschappelijk advies te voorzien. Welke boodschap hebben zij aan Brussel? Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Emoties lopen hoog op rond natuurherstelwet Timmermans in Europarlement
NOS
Beschuldigingen van chantage, Europarlementariërs die zeggen zich bedreigd te voelen en politici die elkaar over en weer beschuldigen van het verspreiden van leugens: de gemoederen zijn verhit aan de vooravond van de belangrijke stemming over de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Vaststaat dat de voor- en tegenstanders zich diep in de loopgraven ingegraven hebben. Lees verder.
Foto: Pixabay
Miljoenen huizen verzakken door aanhoudende droogte
Omroep Gelderland
Omroep Gelderland besteedde aandacht aan het oude stadje Buren waar muren scheuren en huizen verzakken. Funderingsschade herstellen is ingewikkeld en kostbaar én komt voor rekening van de huiseigenaren zelf. Lees verder.
Foto: Pixabay
Opluchting in Drents dorp: boer mag lelies niet meer met gif bespuiten
RTLnieuws
Nergens worden zoveel pesticiden gebruikt als bij de teelt van lelies - en dat is bij omwonenden al decennia een doorn in het oog. De stoffen zijn giftig voor mens en dier, maar wel goedgekeurd. Toch verbiedt nu een rechter een boer in Drenthe om nog te spuiten. Een enorme overwinning voor omwonenden. 'We worden eindelijk serieus genomen', klinkt het. Tegelijk heerst onrust bij telers. Lees verder.
Foto: Pixabay
Waterbeheer moet anders: anticiperen op te weinig water
NPOradio
Hoe we nu met waterbeheer omgaan is verkeerd, stelt hydroloog Ruud Bartholomeus. We hebben ons eigenlijk altijd gericht op te veel water, nu moeten we anticiperen op te weinig water, zegt hij bij Spraakmakers. Lees verder.
Foto: Pixabay
Zembla: Chemours wist al decennia van gezondheidsrisico’s PFAS
NOS
Teflonproducent Chemours - voorheen DuPont - wist al tientallen jaren dat de PFAS die het gebruikte de omgeving vervuilde en gevaarlijk was voor personeel en het milieu. Dat blijkt uit honderden vertrouwelijke documenten en Amerikaanse rechtbankstukken die het BNNVARA-programma Zembla in handen heeft. Lees verder.
Foto: Pixabay
Indexering reinigingstarieven Regeling beoordeling reinigbaarheid grond
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 19 april 2023 is een wijziging van de Regeling beoordeling reinigbaarheid grond 2006 in de Staatscourant gepubliceerd. Via deze wijziging zijn de in de regeling gestelde tarieven geïndexeerd. De wijziging treedt op 1 juli 2023 in werking. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Nieuwe versie REGIS II
BRO
In de nieuwste versie van REGIS II heeft de Geologische Dienst Nederland extra informatie toegevoegd over de modelonzekerheden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Waar en hoe kan nog worden gebouwd?
Rijksoverheid
Het kabinet geeft provincies een hulpmiddel voor hoe ze bij nieuwbouw rekening kunnen houden met de toekomst. Waar kan beter niet meer worden gebouwd? En met welke risico’s moet je rekening houden op de plekken waar je wel gaat bouwen? Lees verder.
Foto: Pixabay
Watervoorraad slinkt hard
H2O
De opgebouwde watervoorraad slinkt hard door verdamping. Dat stelt waterschap Aa en Maas vast. “Er verdampt 6 miljard liter water per dag.” Lees verder.
Foto: Pixabay