Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 12 - 20 juni 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

‘De ondergrond doet er toe’

Arjan Visser (KOBO-Ambassadeur Lab Ondergrondse Infra)

Zo’n elf jaar geleden studeerde hij af als stedenbouwkundig ontwerper. De ruimtelijke ordening van de bovengrond was daarbij een belangrijk aandachtsgebied. Als Adviseur Milieu Zuid bij Antea Group houdt hij zich momenteel vooral bezig met de ruimtelijke ordening van de ondergrond in de breedste zin van het woord. Sinds begin dit jaar is hij de nieuwe, kersverse KOBO-ambassadeur. Arjan Visser gaat in op zijn ambitie om de ondergrond aantrekkelijk te maken voor een nieuwe generatie studenten. Lees verder.


Arjan Visser – foto: Antea Group

Op de voorgrond

Van eigen bodem: WUR-experts over de nieuwe EU-bodemwet

WUR

De bodem krijgt waarschijnlijk op Europees niveau juridische bescherming. WUR-onderzoekers schreven een discussiestuk om de Europese Commissie hierover van wetenschappelijk advies te voorzien. Welke boodschap hebben zij aan Brussel? Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Emoties lopen hoog op rond natuurherstelwet Timmermans in Europarlement

NOS

Beschuldigingen van chantage, Europarlementariërs die zeggen zich bedreigd te voelen en politici die elkaar over en weer beschuldigen van het verspreiden van leugens: de gemoederen zijn verhit aan de vooravond van de belangrijke stemming over de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Vaststaat dat de voor- en tegenstanders zich diep in de loopgraven ingegraven hebben. Lees verder.


Foto: Pixabay

Miljoenen huizen verzakken door aanhoudende droogte

Omroep Gelderland

Omroep Gelderland besteedde aandacht aan het oude stadje Buren waar muren scheuren en huizen verzakken. Funderingsschade herstellen is ingewikkeld en kostbaar én komt voor rekening van de huiseigenaren zelf. Lees verder.


Foto: Pixabay

Opluchting in Drents dorp: boer mag lelies niet meer met gif bespuiten

RTLnieuws

Nergens worden zoveel pesticiden gebruikt als bij de teelt van lelies - en dat is bij omwonenden al decennia een doorn in het oog. De stoffen zijn giftig voor mens en dier, maar wel goedgekeurd. Toch verbiedt nu een rechter een boer in Drenthe om nog te spuiten. Een enorme overwinning voor omwonenden. 'We worden eindelijk serieus genomen', klinkt het. Tegelijk heerst onrust bij telers. Lees verder.


Foto: Pixabay

Waterbeheer moet anders: anticiperen op te weinig water

NPOradio

Hoe we nu met waterbeheer omgaan is verkeerd, stelt hydroloog Ruud Bartholomeus. We hebben ons eigenlijk altijd gericht op te veel water, nu moeten we anticiperen op te weinig water, zegt hij bij Spraakmakers. Lees verder.


Foto: Pixabay

Zembla: Chemours wist al decennia van gezondheidsrisico’s PFAS

NOS

Teflonproducent Chemours - voorheen DuPont - wist al tientallen jaren dat de PFAS die het gebruikte de omgeving vervuilde en gevaarlijk was voor personeel en het milieu. Dat blijkt uit honderden vertrouwelijke documenten en Amerikaanse rechtbankstukken die het BNNVARA-programma Zembla in handen heeft. Lees verder.


Foto: Pixabay

Indexering reinigingstarieven Regeling beoordeling reinigbaarheid grond

Rijkswaterstaat/Bodem+

Op 19 april 2023 is een wijziging van de Regeling beoordeling reinigbaarheid grond 2006 in de Staatscourant gepubliceerd. Via deze wijziging zijn de in de regeling gestelde tarieven geïndexeerd. De wijziging treedt op 1 juli 2023 in werking. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Nieuwe versie REGIS II

BRO

In de nieuwste versie van REGIS II heeft de Geologische Dienst Nederland extra informatie toegevoegd over de modelonzekerheden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Waar en hoe kan nog worden gebouwd?

Rijksoverheid

Het kabinet geeft provincies een hulpmiddel voor hoe ze bij nieuwbouw rekening kunnen houden met de toekomst. Waar kan beter niet meer worden gebouwd? En met welke risico’s moet je rekening houden op de plekken waar je wel gaat bouwen? Lees verder.


Foto: Pixabay

Watervoorraad slinkt hard

H2O

De opgebouwde watervoorraad slinkt hard door verdamping. Dat stelt waterschap Aa en Maas vast. “Er verdampt 6 miljard liter water per dag.” Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
21 juni 2023, Delft
DAP Symposium (Delft Aardwarmte Project)
22 juni 2023, Amersfoort
Vindhetverleden in de praktijk
26 juni 2023, Delft
Deltares Jubileumsymposium
3 juli 2023, online
Webinar Introductie Bodemdaling
3 oktober 2023, 's Hertogenbosch
Jaarcongres SIKB: Ondersteboven
30 oktober 2023, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Rijkswaterstaat
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
 

Uitgelicht

Platform Slappe bodem/Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen

Op 3 juli verzorgt Platform Slappe Bodem in samenwerking met Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen een online bijeenkomst voor nieuwe Statenleden en AB-leden van waterschappen en geïnteresseerden die te maken hebben met bodemdaling. Daarin bieden ze een introductie bodemdaling en funderingsopgave met daarbij concrete handelings- perspectieven en aandachtspunten voor provincies en waterschappen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Een nieuwe bodemkaart voor Vijfheerenlanden

WUR

Wageningen Environmental Research heeft een nieuwe bodemkaart gemaakt van Vijfheerenlanden (provincie Utrecht), een gemeente met veel veen in de bodem. Lees verder.


Foto: Pixabay

‘Blijf zorgdragen voor alfa-zowel als bèta-kennis in de sector’

SIKB

Op donderdag 15 juni hield SIKB een seminar met éminence grise Theo Edelman als centrale gast. Theo heeft bijna 25 jaar lang betrokkenheid gehad bij SIKB en zijn kennis en kunde ingezet om de kwaliteitsborging in de sector op een hoger niveau te brengen. Lees verder.


Theo Edelman, geflankeerd door Marissa Lambach (l) en Lotte Mathu (r) - foto: SIKB

Drinkwaterwinningen van de toekomst

Deltares

De winning van voldoende schoon drinkwater staat onder druk. Klimaatverandering, demografische ontwikkelingen en veranderend landgebruik maken het uitdagender om overal continu voldoende drinkwater van goede kwaliteit te leveren. Lees verder.


Illustratie: Deltares

Pannerdensch Kanaal: klei uit Lobberdense waard gaat per vrachtwagen naar oevers

Rijkswaterstaat/Bodem+

Rijkswaterstaat en uitvoerder Ploegam hebben klei uit de Lobberdense Waard ingekocht om de verlaagde oevers van het Pannerdensch Kanaal te beschermen. Deze klei wordt de komende weken per vrachtwagen vervoerd naar het werkterrein. Lees verder.


Werkzaamheden Pannerdensch Kanaal - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+

Amsterdam: Slimmer, sneller en beter werken met grondonderzoek

BRO

De Gemeente Amsterdam heeft, net als veel andere gemeenten, nog veel historische BRO-gegevens op de plank liggen. Deze wil ze eenvoudig en direct beschikbaar maken voor iedereen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Standaard Milieukwaliteit bijna klaar

BRO

Het proces van standaardisatie van de registratieobjecten voor Milieukwaliteit nadert zijn afronding. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de standaard en de technische realisatie van het Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) en Overheidsbesluit Bodemverontreiniging (SLD). Lees verder.


Foto: Pixabay

Jaarrapportage 2022 functioneren schema BRL SIKB 7700 vastgesteld

SIKB

Het Centraal College van Deskundigen (CCvD) Bodembescherming heeft in haar vergadering van 9 juni het rapport Functioneren privaat deel stelsel kwaliteitsborging - Jaarrapportage 2022 - vastgesteld, waarin het functioneren van het certificatieschema BRL SIKB 7700 voor bodembescherming, in beheer bij SIKB, over 2022 is beoordeeld. Vastgesteld wordt dat het aantal certificaathouders stabiel is; een significante groei voor de toekomst wordt niet verwacht. Lees verder.

Achtergrond en opinie

Een groen en hoopvol toekomstverhaal

WUR

Hoe zou Nederland eruit kunnen zien over honderd jaar? Met die gedachte tekenden zeventien WUR-onderzoekers in 2019 een kaart met de mogelijke toekomst van het land: NL2120. Een hoopvolle, groene toekomst. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.