Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 19 - 7 november 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Informatiepunt Leefomgeving is voorbereid op de Omgevingswet

Wat betreft het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) kan de Omgevingswet per 1 januari 2024 van kracht worden. De website is geheel gevuld, de centrale helpdesk is operationeel en ‘we willen en kunnen een belangrijke rol vervullen in het monitoren en verwerken van omissies richting het ministerie’, vertellen Jacco Schotvanger en Gilbert Boerekamp. Beiden zijn afdelingshoofd binnen Rijkswaterstaat directie Leefomgeving, waar dit Informatiepunt Leefomgeving is gepositioneerd. Jacco is verantwoordelijk voor de exploitatie van het Informatiepunt, Gilbert voor de specifieke Bodeminhoud. Lees verder.


Jacco Schotvanger (l) en Gilbert Boerekamp (r) – eigen foto

Op de voorgrond

Water en bodem in de verkiezingsprogramma’s

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november neemt Tussen bodem en ondergrond een duik in een aantal verkiezingsprogramma’s. Wie besteedt aandacht aan water en bodem, en op welke wijze? Lees verder.


Foto: Theo van Oeffelt

Actueel

Bodembeheer Nederland neemt zorg en beheer IJsseldijk over

Bodembeheer Nederland

De provincie Gelderland heeft de nazorg en het eeuwigdurend beheer van de voormalige stortplaats IJsseldijk in Westervoort overgedragen aan Bodembeheer Nederland. Natuurmonumenten is eigenaar van het terrein en zorgt voor de natuurontwikkeling. Lees verder.


Foto: Pixabay

Ministerie geeft toelichting op overgangsrecht voor lopende bodemsaneringen

Rijkswaterstaat/Bodem+

Op 5 oktober heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een brief gestuurd naar alle provincies en gemeenten over de interpretatie van het overgangsrecht voor lopende bodemsaneringen van historische verontreinigingen. Lees verder.


Foto: Bodem+

Wat betekenen de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s voor Rijkswaterstaat?

KNMI

KNMI heeft in oktober de KNMI'23-klimaatscenario's uitgebracht. De klimaatverandering die we nu meemaken zet de komende tientallen jaren door. Met grote impact op Nederland. Rijkswaterstaat beheert en ontwikkelt de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zet zich in op een duurzame leefomgeving om Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. De nieuwe klimaatscenario's zijn daarbij onmisbaar. Lees verder.


Ruimte voor de Lek, nevengeulen in afgegraven uiterwaarden aan de noordzijde van de Lek nabij stuw Hagestein, gezien vanaf de brug van de A27 over de Lek - bron: Tineke Dijkstra (RWS)

Eén loket voor interpretatievragen over normdocumenten Kwalibo

Rijkswaterstaat/Bodem+

Vanaf 1 november 2023 kan iedereen uit de bodemuitvoeringspraktijk bij het Informatiepunt Leefomgeving terecht voor interpretatievragen over normdocumenten die vanuit Kwalibo (kwaliteitsborging in het bodembeheer) zijn aangewezen in de regelgeving. Het IPLO zorgt voor een eenduidig antwoord waar zowel de beheerder van het normdocument als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) achter staat. Lees verder.


Beeld: IPLO

Het 'giftigste' terrein van Nederland wordt eindelijk aangepakt, maar zorgen bij omgeving blijven

Eenvandaag

Het vervuilde voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel wordt na ruim 40 jaar een bedrijventerrein. Omwonenden maken zich zorgen over de werkzaamheden en de gemeente wil minder aan het Rijk gaan betalen voor de grond dan afgesproken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe Programmasecretaris Bodembeheer SIKB

SIKB

Peter te Morsche is per 15 oktober jongstleden aangesteld als nieuwe Programmasecretaris Bodembeheer SIKB. Peter werkt al bijna 30 jaar bij TAUW en heeft zijn sporen verdiend als deskundige op het gebied van met name veldwerk en onderzoek van de bodem. Tot voor kort leidde hij daar het veldwerkteam, dat bestaat uit 30 FTE. De mooie uitdaging om als programmasecretaris aan de slag te gaan bij het SIKB, komt daarom ook op een goed moment. Lees verder.


Peter te Morsche – eigen foto

Monitoring vijf Rijkswaterstaatswerken met Thermisch Gereinigde Grond

Rijkswaterstaat/Bodem+

Een jaar lang monitorde Rijkswaterstaat vijf werken waarin Thermisch Gereinigde Grond (TGG) is toegepast. Elk kwartaal is het grondwater en oppervlaktewater bemonsterd en geanalyseerd op TGG relevante stoffen. Het bijbehorende rapport is afgelopen week aan de Tweede Kamer aangeboden. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Microplastics zijn niet meer ongrijpbaar

WUR

Het effect van microplastics op mensen en dieren is minder ongrijpbaar dan het lijkt. Dat komt door betere meet- en rekenmethodes, waaraan milieuchemicus Bart Koelmans werkt. De uitkomsten helpen beleidsmakers om de risico’s van microplastics beter in kaart te brengen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Benoeming regeringscommissaris Omgevingswet

Rijksoverheid

Hoogleraar Kars de Graaf wordt de eerste regeringscommissaris Omgevingswet. Hij gaat de nieuwe functie vervullen per 1 januari 2024, tegelijk met de inwerkingtreding van het nieuwe wettelijke stelsel. De regeringscommissaris Omgevingswet draagt bij aan het bewaken en borgen van de kwaliteit en eenheid van het stelsel. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, Utrecht
Platform Toezicht Bodem, ‘Samenwerking onder de Omgevingswet’
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
20 november 2023, Utrecht
Kennisbijeenkomst Bodemenergie
23 november 2023, Utrecht
Vastgoed meets bodem
1 december 2023, Tiel
Bijeenkomst Platform Bronbemalen 'Bemalen onder de Omgevingswet
 

Uitgelicht

Kennisbijeenkomst Bodemenergie 20 november 2023

Bodemenergie heeft de potentie om ruim een kwart van de gebouwde omgeving te verduurzamen met een uitstekende maatschappelijke business case. Om verschillende redenen blijft de praktijk nog achter bij deze potentie. Eén van die redenen is een gefragmenteerde kennisinfrastructuur en daarmee een ontbrekende gemeenschappelijke kennisbasis voor publieke en private spelers. Maar dat gaat nu veranderen! Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Alle presentaties SedNet 2023 conferentie publiek beschikbaar

SedNet

Het Europese Sediment Netwerk SedNet heeft van 6 tot 8 september 2023 in Lissabon haar dertiende, internationale conferentie gehouden. Het thema was ‘Sediment Continuum: Applying an integrated management approach’. Alle presentaties in die sessies zijn publiek beschikbaar op de SedNet website.


Foto: SedNet

Weer grote stappen gezet in domein Milieukwaliteit

BRO

De werkzaamheden voor het domein milieukwaliteit verlopen voorspoedig en volgens planning met veel inbreng van de stakeholders. Belangrijke mijlpaal is dat de catalogus Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD IMBRO/A) begin januari definitief wordt vastgesteld. De eerste aanleveringen van historische data zouden dan vanaf begin 2024 gedaan kunnen worden. Lees verder.


Foto: BRO

Generiek bodembeleid uit EU draagt niet bij aan beter bodembeheer

LTO

Het Europese voorstel voor een Bodemmonitoringsrichtlijn houdt onvoldoende rekening met de diverse bodemtypes en bodemeigenschappen binnen Europa, laat LTO weten als reactie op de publieke consultatie van dit voorstel. LTO is geen voorstander van de invoering van een nieuwe Europese richtlijn voor de bodem. Lees verder.


Foto: Pixabay

NEN normen voor bodemonderzoek aangepast aan de Omgevingswet

Rijkswaterstaat/Bodem+

Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft de normen voor bodemonderzoek op de landbodem en waterbodem aangepast aan de Omgevingswet. Het gaat om de normen voor vooronderzoek en bodemonderzoek van de waterbodem (NEN 5717 en NEN 5720). En de normen voor vooronderzoek en bodemonderzoek van de landbodem (NEN 5725, NEN 5740 en NTA 5755). Lees verder.


Foto: Pixabay

Start onderhoud bodembescherming stuw Belfeld

Rijkswaterstaat/Bodem+

Maandag 16 oktober 2023 is gestart met onderhoud aan de bodembescherming bij stuw Belfeld. Het werk wordt voornamelijk vanaf een kraanschip uitgevoerd. Lees verder.


Stuw Belfeld - foto: © Flying Eye

Strategisch Onderzoek activiteitenplan 2024 gepubliceerd

Deltares

Deltares heeft het Activiteitenplan ‘Missiegedreven onderzoek 2024’ gepubliceerd. Het Activiteitenplan schetst de hoofdlijnen van het Strategisch Onderzoek dat Deltares in 2024 gaat uitvoeren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Natura 2000-gebieden: Stikstofneerslag daalt, maar voor veel natuur nog te hoog

RIVM

Er komt steeds minder stikstof terecht op daarvoor gevoelige natuurgebieden. De daling is echter niet voldoende om de doelen te halen die de overheid zich heeft gesteld. Dat blijkt uit het rapport Monitor stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden 2023 van het RIVM. Dit rapport beschrijft elk jaar de ontwikkeling van de stikstofneerslag en de invloed van factoren zoals beleidsmaatregelen en actuele gegevens over uitstoot en kritische depositiewaarde. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Waarom speelt Nederland niet in op heftiger weer?

WUR

Een nieuw kabinet brengt nieuwe kansen om Nederland veiliger te maken, nu we geconfronteerd worden met ongedachte scenario’s die ons morgen kunnen treffen. Terwijl we steggelen over grootschalige klimaatinvesteringen voor 2050, vergeten we om ons beter voor te bereiden op de weerrisico’s van vandaag en morgen. Nederland is immers maar matig voorbereid op extreem weer. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.