Uit het netwerk
Informatiepunt Leefomgeving is voorbereid op de Omgevingswet
Wat betreft het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) kan de Omgevingswet per 1 januari 2024 van kracht worden. De website is geheel gevuld, de centrale helpdesk is operationeel en ‘we willen en kunnen een belangrijke rol vervullen in het monitoren en verwerken van omissies richting het ministerie’, vertellen Jacco Schotvanger en Gilbert Boerekamp. Beiden zijn afdelingshoofd binnen Rijkswaterstaat directie Leefomgeving, waar dit Informatiepunt Leefomgeving is gepositioneerd. Jacco is verantwoordelijk voor de exploitatie van het Informatiepunt, Gilbert voor de specifieke Bodeminhoud. Lees verder.
Jacco Schotvanger (l) en Gilbert Boerekamp (r) – eigen foto
Op de voorgrond
Water en bodem in de verkiezingsprogramma’s
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november neemt Tussen bodem en ondergrond een duik in een aantal verkiezingsprogramma’s. Wie besteedt aandacht aan water en bodem, en op welke wijze? Lees verder.
Foto: Theo van Oeffelt
Actueel
Bodembeheer Nederland neemt zorg en beheer IJsseldijk over
Bodembeheer Nederland
De provincie Gelderland heeft de nazorg en het eeuwigdurend beheer van de voormalige stortplaats IJsseldijk in Westervoort overgedragen aan Bodembeheer Nederland. Natuurmonumenten is eigenaar van het terrein en zorgt voor de natuurontwikkeling. Lees verder.
Foto: Pixabay
Ministerie geeft toelichting op overgangsrecht voor lopende bodemsaneringen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 5 oktober heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een brief gestuurd naar alle provincies en gemeenten over de interpretatie van het overgangsrecht voor lopende bodemsaneringen van historische verontreinigingen. Lees verder.
Foto: Bodem+
Wat betekenen de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s voor Rijkswaterstaat?
KNMI
KNMI heeft in oktober de KNMI'23-klimaatscenario's uitgebracht. De klimaatverandering die we nu meemaken zet de komende tientallen jaren door. Met grote impact op Nederland. Rijkswaterstaat beheert en ontwikkelt de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zet zich in op een duurzame leefomgeving om Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. De nieuwe klimaatscenario's zijn daarbij onmisbaar. Lees verder.
Ruimte voor de Lek, nevengeulen in afgegraven uiterwaarden aan de noordzijde van de Lek nabij stuw Hagestein, gezien vanaf de brug van de A27 over de Lek - bron: Tineke Dijkstra (RWS)
Eén loket voor interpretatievragen over normdocumenten Kwalibo
Rijkswaterstaat/Bodem+
Vanaf 1 november 2023 kan iedereen uit de bodemuitvoeringspraktijk bij het Informatiepunt Leefomgeving terecht voor interpretatievragen over normdocumenten die vanuit Kwalibo (kwaliteitsborging in het bodembeheer) zijn aangewezen in de regelgeving. Het IPLO zorgt voor een eenduidig antwoord waar zowel de beheerder van het normdocument als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) achter staat. Lees verder.
Beeld: IPLO
Het 'giftigste' terrein van Nederland wordt eindelijk aangepakt, maar zorgen bij omgeving blijven
Eenvandaag
Het vervuilde voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel wordt na ruim 40 jaar een bedrijventerrein. Omwonenden maken zich zorgen over de werkzaamheden en de gemeente wil minder aan het Rijk gaan betalen voor de grond dan afgesproken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwe Programmasecretaris Bodembeheer SIKB
SIKB
Peter te Morsche is per 15 oktober jongstleden aangesteld als nieuwe Programmasecretaris Bodembeheer SIKB. Peter werkt al bijna 30 jaar bij TAUW en heeft zijn sporen verdiend als deskundige op het gebied van met name veldwerk en onderzoek van de bodem. Tot voor kort leidde hij daar het veldwerkteam, dat bestaat uit 30 FTE. De mooie uitdaging om als programmasecretaris aan de slag te gaan bij het SIKB, komt daarom ook op een goed moment. Lees verder.
Peter te Morsche – eigen foto
Monitoring vijf Rijkswaterstaatswerken met Thermisch Gereinigde Grond
Rijkswaterstaat/Bodem+
Een jaar lang monitorde Rijkswaterstaat vijf werken waarin Thermisch Gereinigde Grond (TGG) is toegepast. Elk kwartaal is het grondwater en oppervlaktewater bemonsterd en geanalyseerd op TGG relevante stoffen. Het bijbehorende rapport is afgelopen week aan de Tweede Kamer aangeboden. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Microplastics zijn niet meer ongrijpbaar
WUR
Het effect van microplastics op mensen en dieren is minder ongrijpbaar dan het lijkt. Dat komt door betere meet- en rekenmethodes, waaraan milieuchemicus Bart Koelmans werkt. De uitkomsten helpen beleidsmakers om de risico’s van microplastics beter in kaart te brengen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Benoeming regeringscommissaris Omgevingswet
Rijksoverheid
Hoogleraar Kars de Graaf wordt de eerste regeringscommissaris Omgevingswet. Hij gaat de nieuwe functie vervullen per 1 januari 2024, tegelijk met de inwerkingtreding van het nieuwe wettelijke stelsel. De regeringscommissaris Omgevingswet draagt bij aan het bewaken en borgen van de kwaliteit en eenheid van het stelsel. Lees verder.
Foto: Pixabay