Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 21 - 5 decemer 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

TNO brengt resten steentijd in Noordzeebodem in beeld

De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, gaat in de bodem van de Noordzee intacte resten van bewoning tijdens de steentijd in beeld brengen. ‘We ontwikkelen daarvoor een methode om de sporen van archeologisch erfgoed te kunnen traceren’, aldus marien en kustgeoloog Sytze van Heteren. Lees verder.


Sytze van Heteren – eigen foto

Op de voorgrond

Aanpassing RisicotoolboxBodem aan de Omgevingswet

Rijkswaterstaat / Bodem+

Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet past het RIVM de RisicotoolboxBodem aan. En komen er drie nieuwe modules beschikbaar. De RisicotoolboxBodem is een beslisondersteunend model dat zich richt op het beoordelen van de risico’s van een bodemverontreiniging en het onderbouwen van lokale bodemnormen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Actueel

Nieuwe e-learing Thermische In-situsanering

Bodembreed Academie

Op de Bodembreed Academie staat weer een nieuwe e-learning over thermische in-situsanering. In deze e-learning leer je over het werkingsprincipe, de kenmerken van thermisch in-situsaneren en de parameters kenmerkend voor de voortgang van het saneringsproces. Daarnaast kom je erachter welke thermische technieken er zijn en de vergelijking hiertussen. Lees verder.


Foto: Bodembreed Academie

Praktijkgids Water en bodem sturend, hoe dan?

Informatiepunt Leefomgeving

Water en bodem écht leidend laten zijn, begint met een fundamenteel andere houding en benadering van ruimtelijke ingrepen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Professionals in het ruimtelijk domein missen vaak nog concrete handvatten. En de verbindende schakel tussen visie en praktijk ontbreekt in veel gevallen, zo blijkt uit een inventarisatie van het College van Rijksadviseurs (CRa) van meer dan 80 projecten over water en bodem sturend. Lees verder.


Foto: Pixabay

VNG tevreden over huidige tekst Natuurherstelwet

Binnenlands Bestuur

Na een Europees jaar van felle politieke strijd ligt er sinds ruim een week dan eindelijk een akkoord over de Natuurherstelwet. In die tijd is elk woord gewogen van het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Europese Commissie, dat strenge doeleisen wilde opleggen aan het biodiversiteitsbeleid van de 27 lidstaten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Regiodeal Bodemdaling Groene Hart evalueert aanpak

h2owaternetwerk.nl

Binnen de regiodeal Bodemdaling Groene Hart worden sinds 2019 pogingen ondernomen de kennis over bodemdaling te vergroten. Zowel vakinhoudelijk als bij het grote publiek. Om te ontdekken hoe effectief die pogingen zijn geweest, wordt nu onderzoek gedaan. Lees verder.


Foto: Pixabay

Water en bodem sturend

Water Governance Tijdschrift

De redactie van het Water Governance Tijdschrift presenteert de thema-editie 03/2023 die geheel is gewijd aan Water en Bodem Sturend. De editie is gevuld met verdiepende artikelen, verhelderende casestudies en uiteenlopende perspectieven op Water en Bodem Sturend van professionals uit het werkveld. De redactie hoopt hiermee een bijdrage te leveren van verdere uitwerking en effectuering van Water en Bodem Sturend in de praktijk. De editie is te downloaden via de website.


Beeld: Stowa

Nieuwe versie 3.0 BUM en HUM Bodemenergie deel 2 (gesloten systemen) vastgesteld

SIKB

Het College van Deskundigen Bodembeheer van SIKB heeft op 5 oktober jl. een nieuwe versie 3.0 vastgesteld van de handreikingen voor vergunningverlening en toezicht en handhaving bij gesloten bodemenergiesystemen. De aanleiding voor de herziening van deze handreikingen is de komst van de Omgevingswet. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Steeds fijner zand van wadplaten na gaswinning, bodemleven verandert mee

bnnvara

Wadplaten die door gaswinning dalen, veranderen van samenstelling. ‘De gemiddelde korrelgrootte van het wad in het gaswingebied is in twaalf jaar tijd ruim tien procent kleiner geworden. Daarmee wordt het zand steeds fijner’, zegt NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld. Ook de samenstelling van het bodemleven is in die periode veranderd. Lees verder.


Foto: Pixabay

Koolstofvastlegging in graslanden leidt niet naar net-zero

WUR

Koolstofvastlegging in graslandbodems is ontoereikend om het opwarmende effect van broeikasgassen afkomstig van het huidige aantal herkauwers te compenseren. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Lees verder.


Foto: Pixabay

Uitleg Regeling bodemkwaliteit 2022 voor erkende producenten

Informatiepunt Leefomgeving

De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) treedt op 1 januari 2024 in werking. Het College van Deskundigen Grondstoffen en Milieu, het College van Deskundigen Korrelvormige materialen en Cascade hebben zorgen geuit over de uitvoerbaarheid van een aantal voorschriften in de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
7 december 2023, Amersfoort
Vind het verleden in de praktijk
7 december 2023, Zutphen
Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Oost-Nederland
14 december 2023, webinar
Overgangsrecht bodemsaneringen
13 en 14 maart 2024, Utrecht
Internationale Conferentie (Micro-Nano) Plastics in Soil
 

Uitgelicht

Internationale Conferentie (Micro-Nano) Plastics in Soil

Een van de grootste milieuproblemen in bodem- en waterbeheer is de aanwezigheid van plastic. Deltares en het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houden in het kader daarvan een internationale conferentie op 13 en 14 maart 2024, in Utrecht. De conferentie is bedoeld voor wetenschappers en beleidsmakers. Lees verder.


Foto: Deltares

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Bodembescherming onder de Omgevingswet

Stibbe

Onder de Omgevingswet verandert een en ander omtrent de regulering van de (aanpak van) bodemverontreinigingen. De belangrijkste regels vloeien voort uit de (specifieke) zorgplichten, de ongewone voorvallenregeling (afdeling 19.1 Omgevingswet) en niet in de laatste plaats uit het omgevingsplan en de omgevingsverordening. Lees verder.


Foto: Pixabay

2,45 miljoen voor onderzoek naar oplossen PFAS in Utrecht Science Park

Universiteit Utrecht

Het PFAS Living Lab van de Universiteit Utrecht heeft een subsidie van 2,45 miljoen ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Water. Daarmee gaan onderzoekers een met PFAS verontreinigd veld op de Universiteit Utrecht en andere locaties onderzoeken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Vitens gaat aantal winlocaties meer dan halveren

h2owaternetwerk.nl

Drinkwaterproducent Vitens gaat versneld de infrastructuur van waterwinning en productie aanpassen. Dit is nodig om de drinkwatervoorziening veilig te stellen, aldus het bedrijf. Lees verder.


Foto: Pixabay

Doorontwikkeling van de Waterwijzer Natuur voor veengebieden

Stowa.nl

Het Deltaprogramma Zoetwater, RWS en STOWA hebben de wens geuit om de Waterwijzer Natuur breder inzetbaar te maken, en bij voorkeur ook geschikt te maken voor toepassing op veengronden in laag Nederland. Dit gaat de komende periode gebeuren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Grondwaterstanden richting recordhoogtes

h2owaternetwerk.nl

Door de aanhoudende regenval zijn de grondwaterstanden in delen van het land heel hoog, terwijl het nog niet eens winter is. Daardoor komen nieuwe records in zicht. Vooral in de poldergebieden en op de lagere zandgronden is sprake van grondwateroverlast. Lees verder.


Foto: Pixabay

Effecten van aan aquathermie gekoppelde bodemenergiesystemen op de ondergrond

Warmingup.info

Aquathermie kan warmte leveren voor verwarming van woonwijken. De warmte uit oppervlaktewater is vooral in de zomer beschikbaar en dus juist winbaar op het moment dat woningen weinig verwarming nodig hebben. Daarom moet seizoensopslag plaatsvinden. Dat lukt het best in de bodem. Lees verder.


Foto: Pixabay

Drugsafval: rechtstreeks in de grond

NOS

Drugsafval zorgt steeds vaker voor problemen in natuurgebieden. Vaak is onduidelijk wie de chemische troep moet opruimen en wie daarvoor moet opdraaien. Dat leidt soms tot jarenlang juridisch getouwtrek, wat volgens boswachters ten koste gaat van de natuur. Lees verder.


Foto: Pixabay

Gerard Velthof benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nutriënten- en koolstofbeheer in de bodem

WUR

Gerard Velthof is per 1 december 2023 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nutriënten- en koolstofbeheer in de bodem aan de leerstoelgroep Bodembiologie van Wageningen University & Research (WUR). Lees verder.


Gerard-Velthof - eigen foto

Achtergrond en opinie

De Nederlandse landbouw heeft verantwoord transitiebeleid nodig

WUR

De afgelopen vijf jaar heeft Wageningen Economic Research het beleidsondersteunend onderzoek Transitie naar Kringlooplandbouw uitgevoerd voor het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. De realisatie van de transitie in de landbouw komt echter moeizaam van de grond. ‘Het ministerie zou boeren meer kunnen helpen met het afdekken van de risico’s van omschakeling’, zegt onderzoeksleider Anne-Charlotte Hoes. ‘Het is ook belangrijk om pioniers een zetje in de rug te geven’. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.