Uit het netwerk
TNO brengt resten steentijd in Noordzeebodem in beeld
De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, gaat in de bodem van de Noordzee intacte resten van bewoning tijdens de steentijd in beeld brengen. ‘We ontwikkelen daarvoor een methode om de sporen van archeologisch erfgoed te kunnen traceren’, aldus marien en kustgeoloog Sytze van Heteren. Lees verder.
Sytze van Heteren – eigen foto
Op de voorgrond
Aanpassing RisicotoolboxBodem aan de Omgevingswet
Rijkswaterstaat / Bodem+
Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet past het RIVM de RisicotoolboxBodem aan. En komen er drie nieuwe modules beschikbaar. De RisicotoolboxBodem is een beslisondersteunend model dat zich richt op het beoordelen van de risico’s van een bodemverontreiniging en het onderbouwen van lokale bodemnormen. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Actueel
Nieuwe e-learing Thermische In-situsanering
Bodembreed Academie
Op de Bodembreed Academie staat weer een nieuwe e-learning over thermische in-situsanering. In deze e-learning leer je over het werkingsprincipe, de kenmerken van thermisch in-situsaneren en de parameters kenmerkend voor de voortgang van het saneringsproces. Daarnaast kom je erachter welke thermische technieken er zijn en de vergelijking hiertussen. Lees verder.
Foto: Bodembreed Academie
Praktijkgids Water en bodem sturend, hoe dan?
Informatiepunt Leefomgeving
Water en bodem écht leidend laten zijn, begint met een fundamenteel andere houding en benadering van ruimtelijke ingrepen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Professionals in het ruimtelijk domein missen vaak nog concrete handvatten. En de verbindende schakel tussen visie en praktijk ontbreekt in veel gevallen, zo blijkt uit een inventarisatie van het College van Rijksadviseurs (CRa) van meer dan 80 projecten over water en bodem sturend. Lees verder.
Foto: Pixabay
VNG tevreden over huidige tekst Natuurherstelwet
Binnenlands Bestuur
Na een Europees jaar van felle politieke strijd ligt er sinds ruim een week dan eindelijk een akkoord over de Natuurherstelwet. In die tijd is elk woord gewogen van het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Europese Commissie, dat strenge doeleisen wilde opleggen aan het biodiversiteitsbeleid van de 27 lidstaten. Lees verder.
Foto: Pixabay
Regiodeal Bodemdaling Groene Hart evalueert aanpak
h2owaternetwerk.nl
Binnen de regiodeal Bodemdaling Groene Hart worden sinds 2019 pogingen ondernomen de kennis over bodemdaling te vergroten. Zowel vakinhoudelijk als bij het grote publiek. Om te ontdekken hoe effectief die pogingen zijn geweest, wordt nu onderzoek gedaan. Lees verder.
Foto: Pixabay
Water en bodem sturend
Water Governance Tijdschrift
De redactie van het Water Governance Tijdschrift presenteert de thema-editie 03/2023 die geheel is gewijd aan Water en Bodem Sturend. De editie is gevuld met verdiepende artikelen, verhelderende casestudies en uiteenlopende perspectieven op Water en Bodem Sturend van professionals uit het werkveld. De redactie hoopt hiermee een bijdrage te leveren van verdere uitwerking en effectuering van Water en Bodem Sturend in de praktijk. De editie is te downloaden via de website.
Beeld: Stowa
Nieuwe versie 3.0 BUM en HUM Bodemenergie deel 2 (gesloten systemen) vastgesteld
SIKB
Het College van Deskundigen Bodembeheer van SIKB heeft op 5 oktober jl. een nieuwe versie 3.0 vastgesteld van de handreikingen voor vergunningverlening en toezicht en handhaving bij gesloten bodemenergiesystemen. De aanleiding voor de herziening van deze handreikingen is de komst van de Omgevingswet. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Steeds fijner zand van wadplaten na gaswinning, bodemleven verandert mee
bnnvara
Wadplaten die door gaswinning dalen, veranderen van samenstelling. ‘De gemiddelde korrelgrootte van het wad in het gaswingebied is in twaalf jaar tijd ruim tien procent kleiner geworden. Daarmee wordt het zand steeds fijner’, zegt NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld. Ook de samenstelling van het bodemleven is in die periode veranderd. Lees verder.
Foto: Pixabay
Koolstofvastlegging in graslanden leidt niet naar net-zero
WUR
Koolstofvastlegging in graslandbodems is ontoereikend om het opwarmende effect van broeikasgassen afkomstig van het huidige aantal herkauwers te compenseren. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Lees verder.
Foto: Pixabay
Uitleg Regeling bodemkwaliteit 2022 voor erkende producenten
Informatiepunt Leefomgeving
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) treedt op 1 januari 2024 in werking. Het College van Deskundigen Grondstoffen en Milieu, het College van Deskundigen Korrelvormige materialen en Cascade hebben zorgen geuit over de uitvoerbaarheid van een aantal voorschriften in de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). Lees verder.
Illustratie: Pixabay