Uit het netwerk
'Water vasthouden en wateroverlast voorkomen'
Hydroloog Nicole Meijer en droogtecoördinator Wido Derks van Waterschap Limburg
Het jaar 2023 gaat de boeken in als het natste jaar sinds tenminste 1906, het begin van onze landelijke meetreeks van neerslag in Nederland. Bodem en grondwater waren daar ook wel aan toe door de periode van droogte die daaraan voorafging. Nicole Meijer en Wido Derks gaan in op de effecten van hittestress en wateroverlast op hun werk en de aanpak daarvan bij Waterschap Limburg. Lees verder.
Nicole Meijer en Wido Derks in de Centrale Regie Kamer – eigen foto
Op de voorgrond
Kamerleden willen harder optreden tegen afval Tata Steel
NOs.nl
Het afval van staalproducent Tata Steel wordt in heel Nederland in de grond gestopt en partijen in de Tweede Kamer eisen dat het kabinet daar snel iets tegen doet. Het gebruik van dat afval kan volgens recent onderzoek risicovol zijn voor mens en milieu. GroenLinks-PvdA, D66, BBB en de Partij voor de Dieren vinden dat het kabinet te weinig doet met dat signaal. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem en Ondergrond 2024
IPLO Bodem
Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond presenteert het Jaarwerkplan RWS Bodem en Ondergrond 2024 in de vorm van een online magazine. Dit jaarwerkplan geeft de toekomstplannen van deze afdeling weer en laat zien wat de prioriteiten zijn voor dit jaar. Lees verder.
Beeld: Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Methoden bodembescherming offshore constructies op een rij
Deltares
Wat is de meest geschikte en kosteneffectieve methode om funderingen van constructies in zee te beschermen tegen wegspoeling van zand? Een overzicht van maatregelen is nu te vinden in het Handbook of Scour and Cable Protection Methods. Lees verder.
Foto: Deltares
Nieuwe domeinwaarden SIKB0101 (inclusief Metingen) gepubliceerd
SIKB
Op 24 november jl. heeft het CCvD Datastandaarden enkele wijzigingen in de domeintabellen van SIKB0101 en Metingen bekrachtigd c.q. vastgesteld. Alle wijzigingen zijn inmiddels verwerkt en gepubliceerd. De wijzigingen vormen regulier onderhoud op de standaard waarmee we anticiperen op vragen van gebruikers. Lees verder.
Foto: Pixabay
Basiskaart Natuurlijk Systeem kan helpen om water en bodem sturend te maken
Klimaatadaptatienederland.nl
De Basiskaart Natuurlijk Systeem in de Klimaateffectatlas is vernieuwd. Wat is dit precies voor kaart? Wat kun je ermee? En wat is er aan de kaart verbeterd? Myrjam de Graaf, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen, vertelt er meer over. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wegwijzer Omgevingswet aangevuld met vragen over bodem
IPLO Bodem
De wegwijzer veelgestelde vragen Omgevingswet, Wkb en Omgevingsloket is aangevuld met vragen over bodem. Deze wegwijzer is een hulpmiddel voor medewerkers van gemeente, waterschap, provincie of omgevingsdienst bij het beantwoorden van vragen van initiatiefnemers. Lees verder.
Foto: Pixabay
Warmte uit de bodem onmisbaar voor klimaatdoelen
Binnenlands Bestuur
Frank Agterberg (Branchevereniging Bodemenergie) en Janine Verweij (Geothermie Nederland) gaven tijdens het EZK Energy event hun visie op de samenhang tussen bodemenergie, warmtepompen en geothermie in de praktijk. Een van de conclusies: ‘We zijn al goed op weg, maar om de klimaatdoelen te behalen, moeten we nog meer versnellen. De bodemenergie- en geothermiesector zijn er klaar voor, maar er is méér nodig.’ Lees verder.
Foto: Pixabay
Geactualiseerde VTH-handreiking rijkspartijen beschikbaar
Aan de slag met de omgevingswet.nl
Om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten nog beter te ondersteunen is de handreiking 'De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving' beschikbaar. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Versnelde daling van grondwaterpeil op veel plekken wereldwijd, laat nieuwe studie zien
NOS.nl
Het grondwaterpeil daalt wereldwijd op veel plekken, en die daling gaat de laatste tijd ook nog eens sneller. Op sommige plekken is het wel een halve meter per jaar, blijkt uit een nieuwe studie. Lees verder.
Foto: Pixabay