Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 2 - 6 februari 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

'Water vasthouden en wateroverlast voorkomen'

Hydroloog Nicole Meijer en droogtecoördinator Wido Derks van Waterschap Limburg

Het jaar 2023 gaat de boeken in als het natste jaar sinds tenminste 1906, het begin van onze landelijke meetreeks van neerslag in Nederland. Bodem en grondwater waren daar ook wel aan toe door de periode van droogte die daaraan voorafging. Nicole Meijer en Wido Derks gaan in op de effecten van hittestress en wateroverlast op hun werk en de aanpak daarvan bij Waterschap Limburg. Lees verder.


Nicole Meijer en Wido Derks in de Centrale Regie Kamer – eigen foto

Op de voorgrond

Kamerleden willen harder optreden tegen afval Tata Steel

NOs.nl

Het afval van staalproducent Tata Steel wordt in heel Nederland in de grond gestopt en partijen in de Tweede Kamer eisen dat het kabinet daar snel iets tegen doet. Het gebruik van dat afval kan volgens recent onderzoek risicovol zijn voor mens en milieu. GroenLinks-PvdA, D66, BBB en de Partij voor de Dieren vinden dat het kabinet te weinig doet met dat signaal. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem en Ondergrond 2024

IPLO Bodem

Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond presenteert het Jaarwerkplan RWS Bodem en Ondergrond 2024 in de vorm van een online magazine. Dit jaarwerkplan geeft de toekomstplannen van deze afdeling weer en laat zien wat de prioriteiten zijn voor dit jaar. Lees verder.


Beeld: Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Methoden bodembescherming offshore constructies op een rij

Deltares

Wat is de meest geschikte en kosteneffectieve methode om funderingen van constructies in zee te beschermen tegen wegspoeling van zand? Een overzicht van maatregelen is nu te vinden in het Handbook of Scour and Cable Protection Methods. Lees verder.


Foto: Deltares

Nieuwe domeinwaarden SIKB0101 (inclusief Metingen) gepubliceerd

SIKB

Op 24 november jl. heeft het CCvD Datastandaarden enkele wijzigingen in de domeintabellen van SIKB0101 en Metingen bekrachtigd c.q. vastgesteld. Alle wijzigingen zijn inmiddels verwerkt en gepubliceerd. De wijzigingen vormen regulier onderhoud op de standaard waarmee we anticiperen op vragen van gebruikers. Lees verder.


Foto: Pixabay

Basiskaart Natuurlijk Systeem kan helpen om water en bodem sturend te maken

Klimaatadaptatienederland.nl

De Basiskaart Natuurlijk Systeem in de Klimaateffectatlas is vernieuwd. Wat is dit precies voor kaart? Wat kun je ermee? En wat is er aan de kaart verbeterd? Myrjam de Graaf, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen, vertelt er meer over. Lees verder.


Foto: Pixabay

Wegwijzer Omgevingswet aangevuld met vragen over bodem

IPLO Bodem

De wegwijzer veelgestelde vragen Omgevingswet, Wkb en Omgevingsloket is aangevuld met vragen over bodem. Deze wegwijzer is een hulpmiddel voor medewerkers van gemeente, waterschap, provincie of omgevingsdienst bij het beantwoorden van vragen van initiatiefnemers. Lees verder.


Foto: Pixabay

Warmte uit de bodem onmisbaar voor klimaatdoelen

Binnenlands Bestuur

Frank Agterberg (Branchevereniging Bodemenergie) en Janine Verweij (Geothermie Nederland) gaven tijdens het EZK Energy event hun visie op de samenhang tussen bodemenergie, warmtepompen en geothermie in de praktijk. Een van de conclusies: ‘We zijn al goed op weg, maar om de klimaatdoelen te behalen, moeten we nog meer versnellen. De bodemenergie- en geothermiesector zijn er klaar voor, maar er is méér nodig.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

Geactualiseerde VTH-handreiking rijkspartijen beschikbaar

Aan de slag met de omgevingswet.nl

Om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten nog beter te ondersteunen is de handreiking 'De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving' beschikbaar. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Versnelde daling van grondwaterpeil op veel plekken wereldwijd, laat nieuwe studie zien

NOS.nl

Het grondwaterpeil daalt wereldwijd op veel plekken, en die daling gaat de laatste tijd ook nog eens sneller. Op sommige plekken is het wel een halve meter per jaar, blijkt uit een nieuwe studie. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
22 februari 2024, online
Bijeenkomst Platform Bodembeheer: aandacht voor ‘nieuwe’ stoffen
27 februari 2024, online
Introductie en informatiesessie model uitvoeringsplan tijdelijke uitname
29 februari 2024, Schiedam
Masterclass Bodemenergie
29 februari 2024, Rotterdam
SOILITE
29 februari 2024, Wageningen
Symposium Bodemkundig Informatiesysteem Nederland
7 maart 2024, online
Verdringingsreeks Grondwater, een juridische verkenning
13 maart 2024, Zegveld
Symposium; Klimaatslim boeren op veen werkt!
14 maart 2024, Amersfoort
'Vind het verleden' in de praktijk
13 en 14 maart 2024, Utrecht
Internationale Conferentie (Micro-Nano) Plastics in Soil
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodembreed
13 mei t/m 24 mei 2024, diverse locaties
GeoWeek
 

Uitgelicht

Bijeenkomst Platform Bodembeheer: aandacht voor ‘nieuwe’ stoffen

Op donderdag 22 februari a.s. organiseert het Platform Bodembeheer van 13.00 – 14.30 uur een online-bijeenkomst (via Teams). Daarin maakt de Bodemkundige Vereniging Nederland bekend welke bodem is uitgeroepen tot ‘bodem van het jaar’. Na deze feestelijke opening van de bijeenkomst spreken we elkaar over de ontwikkeling van bodemkwaliteit. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

GeoWeek: Op expeditie met aardrijkskunde

GeoWeek.nl

Van 13 t/m 24 mei is het weer tijd voor de jaarlijkse GeoWeek! Een week vol aardrijkskundige expedities voor leerlingen van groep 7/8 van de basisschool en klas 1 t/m 3 van het voorgezet onderwijs. Nieuw dit jaar is dat de GeoWeek twee weken duurt: grote kans dat er voor jullie een geschikte excursie tussen zit! Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuw stappenplan helpt gemeenten klimaatadaptatie te borgen

Kennisportaal Klimaatadaptatie

De afgelopen jaren hebben gemeenten stresstesten laten uitvoeren en adaptatiestrategieën en uitvoeringsagenda’s opgesteld. Maar hoe kunnen gemeenten ervoor zorgen dat klimaatadaptie standaard deel uitmaakt van werkprocessen en dat ze bestuurlijk en juridisch wordt vastgelegd? Dit staat in het nieuwe rapport Stappen Borgingsinstrumentarium van de provincie Gelderland en andere partijen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Onderzoek naar de invloed van geothermie op aardbevingen

Geothermie.nl

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft onderzoek laten uitvoeren door het Kennisprogramma Effecten Mijnbouw (KEM) om beter te begrijpen hoe de toepassing van geothermie de kans op het ontstaan van aardbevingen beïnvloedt. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achteruitgang natuur komt niet alleen door stikstof

Nu.nl

Het is dramatisch gesteld met veel Nederlandse natuurgebieden. Om aan vooraf afgesproken doelen te voldoen moeten provincies hard ingrijpen, blijkt uit adviezen. Niet alleen stikstof is de boosdoener, maar ook verdroging, slechte waterkwaliteit en te veel recreatie. Lees verder.


Foto: Pixabay

Pfas in bodem op plek Bijlmerramp: geen gevaar voor omwonenden

AT5

Op de plek van de Bijlmerramp zit pfas in de grond. Dat blijkt uit bodemonderzoek dat in opdracht van de GGD werd gedaan. De stof is niet gevaarlijk voor omwonenden, meldt de gemeente in brief aan omwonenden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

‘Neem het PFAS-restrictievoorstel snel en onverkort over’

VEWIN

Hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer (Vrije Universiteit Amsterdam) doet al 49 jaar onderzoek naar de gevolgen van niet-afbreekbare giftige stoffen, zoals PFAS. Hoe kijkt hij aan tegen het Europese restrictievoorstel zoals dat mede door Nederland is ingediend voor een Europees verbod op PFAS: per- en polyfluoralkylstoffen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.