Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 3 - 20 februari 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Kennis ontwikkelen die bijdraagt aan handelingsperspectieven

Aanvankelijk was het de bestudering van virussen dat haar trok. Dat werd te beperkt – de grote, samenhangende vraagstukken bleken meer te boeien. Binnen Deltares komen nu het kleine en het grote samen; environmental DNA is een evidente bron voor landschapsecologie, vertelt Sophie Moinier. Lees verder.


Sophie Moinier – eigen foto

Op de voorgrond

Advies uit over het voorkomen van een funderingscrisis

Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Donderdag 29 februari 2024 brengt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur zijn advies ‘Goed gefundeerd: advies om te komen tot een nationale aanpak funderingsproblematiek’ uit. De raad doet concrete aanbevelingen aan het kabinet voor een nieuwe verantwoordelijkheids-verdeling tussen publieke en private partijen. Lees verder.


Foto: ANP/Remko de Waal – bron Rli

Actueel

Tijdschrift Bodem schenkt aandacht aan natuurgebaseerde oplossingen

Bodembreed Academie

Het tijdschrift Bodem besteedt in de eerste editie van 2024 aandacht aan natuurgebaseerde oplossingen. Met onder andere artikelen van Daan Verstand en Hessel Woolderink: ‘Tien categorieën Nature-based Solutions voor Nederland’ en van Nanne Hoekstra: ‘Groene maatregelen tegen vergrijzing van grondwater’. Lees verder.


Beeld: Bodembreed Academie

Bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie

IPLO Bodem

Er is een nieuwe pagina ontwikkeld over de regels omtrent het bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie. Op deze pagina wordt ingegaan op het gedeeltelijke overgangsrecht voor de bouwverordening en de bruidsschatregels voor het bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie. Lees verder.


Foto: Pixabay

Microplastics in bodems: eerste consistente risicobeoordeling

WUR

Microplastics in de bodem zijn uiterst divers en complex. Dit maakt het moeilijk om de risico’s van plasticverontreiniging voor het bodemleven te bepalen, terwijl daar wel veel zorg over is bij beleidsmakers en in de samenleving. Onderzoekers van het Spaanse instituut IMDEA Water en Wageningen University & Research, bieden nu voor het eerst een ecologische risicobeoordeling die aangeeft dat risico’s te verwachten zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

Zorgen over intrekken pesticiden-wet

NOS.nl

De ene klimaat- en natuurmaatregel na de andere sneuvelt in Brussel. Met als klap op de vuurpijl het voorstel om het gebruik van pesticiden te halveren in 2030. Actiegroepen en wetenschappers maken zich grote zorgen. Want wat komt er nog terecht van de 'Green Deal' om de landbouw te verduurzamen? Lees verder.


Foto: Pixabay

Waterschappen kunnen risico's PFAS sneller analyseren

Binnenlands Bestuur

Het RIVM heeft op verzoek van de waterschappen een overzicht gemaakt van de methodes die er zijn om de risico's van PFAS te bepalen. In deze zogeheten handreiking beschrijft het instituut welke rekenmethode het meest geschikt is voor de diverse manieren van watergebruik. Het gaat dan onder meer om openbaar zwemwater, de besproeiing van moestuinen, het eten van vis en het water dat dieren drinken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Eerste werkzaamheden Dijkversterking Marken starten

IPLO Bodem

Op 29 januari 2024 start Rijkswaterstaat met de eerste werkzaamheden buiten de proefvakken. Men begint dan met het aanbrengen van de eerste zandlaag langs de Westkade en Zuidkade. Na het aanbrengen van de zandlaag komt hier ook verticale drainage. Lees verder.


Foto: IPLO Bodem

‘Nederland heeft aanwijzen Natura 2000 verwaarloosd’

Binnenlands Bestuur

Nederland kent 162 Natura 2000-gebieden, die in veel gevallen al twintig jaar geleden die status kregen toebedeeld. Maar nu de provincies, ter beoordeling, voor 130 van die gebieden natuurdoelanalyses hebben ingeleverd bij de Ecologische Autoriteit valt weer op dat er twintig jaar geleden wat laks is gehandeld. Lees verder.


Foto: Pixabay

Meer onderzoek nodig naar vervuiling thermisch gereinigde grond in Noordwaard

H2O

In het oppervlaktewater van de Noordwaard zijn milieu-effecten van thermische gereinigde grond zichtbaar. Dat blijkt uit een analyse van Deltares. Het doen van verder onderzoek wordt aangeraden, om kennislacunes te vullen en eventuele verontreiniging van het grondwater in kaart te brengen. Lees verder.


Foto: Waterschap Rivierenland

Aanbevelingen beoordeling natuurlijke alternatieve gewasbeschermingsmiddelen

RIVM

Het RIVM heeft onderzocht of de huidige beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen geschikt is voor dsRNA-middelen (dubbelstrengs ribonucleic acid). Dit zijn middelen die heel specifiek tegen bepaalde ziekten en plagen werken. Ook wordt verwacht dat ze minder schadelijk zijn dan chemische bestrijdingsmiddelen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
22 februari 2024, online
Bijeenkomst Platform Bodembeheer: aandacht voor ‘nieuwe’ stoffen
22 februari 2024, online
De kracht van de bodem
27 februari 2024, online
Introductie en informatiesessie model uitvoeringsplan tijdelijke uitname
29 februari 2024, Schiedam
Masterclass Bodemenergie
29 februari 2024, Rotterdam
SOILITE
29 februari 2024, Wageningen
Symposium Bodemkundig Informatiesysteem Nederland
7 maart 2024, online
Verdringingsreeks Grondwater, een juridische verkenning
13 maart 2024, Zegveld
Symposium; Klimaatslim boeren op veen werkt!
14 maart 2024, Amersfoort
'Vind het verleden' in de praktijk
13 en 14 maart 2024, Utrecht
Internationale Conferentie (Micro-Nano) Plastics in Soil
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodembreed
13 mei t/m 24 mei 2024, diverse locaties
GeoWeek
 

Uitgelicht

SOILITE - 29 februari 2024

Wat begon in Brussel in april 2022 is ondertussen uitgegroeid tot een community van 475 professionals, actief in de bodemsanering. Op onze evenementen delen we expertise en faciliteren we de interactie met lokale beleidsmakers, studiebureaus en aannemers om de sector samen naar een hoger niveau te tillen. En dus nu in Rotterdam! Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Verzamelbrief bodem en ondergrond: antwoorden Kamervragen

IPLO Bodem

Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van de Verzamelbrief bodem en ondergrond. Het gaat daarbij om de invoering van een meldplicht en vergunningplicht voor staalslakken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Eerste hulp bij de Omgevingswet

Binnenlands Bestuur

IPLO weet raad als gemeenten er met de Omgevingswet niet uitkomen. Vooral rond het DSO, het overgangsrecht en rondom bouwregels. Lees verder.


Foto: Pixabay

Terugblik bijeenkomst 'Vitale Bodem' op 30 januari 2024

BodemBreed Forum

Op 30 januari jl. vond er bij het Havenbedrijf Rotterdam in Rotterdam de BodemBreed Forum themabijeenkomst 'Vitale Bodem' plaats. Het was een inspirerende bijeenkomst, boordevol boeiende presentaties en levendige discussies. De opnames van de presentaties kunnen gedownload worden en de presentaties staan ook op de website van BodemBreed Forum. Lees verder.


Beeld: BodemBreed Forum

Nature-based solutions: welke zijn er?

WUR

Wageningse onderzoekers beschrijven hoe Nederland duurzaam ingericht kan worden met behulp van nature-based solutions. Welke natuurlijke oplossingen zijn er dan? Ze hebben oplossingen geclusterd in tien categorieën, zoals natuurlijke kustverdediging en dynamisch natuurbeheer. Lees verder.


Foto: Pixabay

3D-onderzoek gaat bodem Waddenzee in kaart brengen

Klimaatweb.nl

Bodemonderzoeker Fugro en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben een contract gesloten om de zeebodem in windenergiegebied Doordewind te onderzoeken. De verkregen geodata moet gaan helpen bij het nemen van beslissingen over de invulling van het zoekgebied. Lees verder.


Foto: Pixabay

'Wormen zijn de boeren van de bodem'

Nieuwe Oogst

Regeneratieve landbouw is een populaire, maar ietwat vage term die steeds vaker opduikt. Wat is het precies, waarom zou je eraan beginnen en waar begin je dan? Christiaan Kapper heeft zes jaar ervaring met deze manier van boeren op zijn kleinschalige akkerbouwbedrijf in Baak. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Bouwers en projectontwikkelaars: neem bodem en water serieus’

Deltaprogramma

Al vanaf het begin werkt het Deltaprogramma in de geest van het principe water en bodem sturend. Welke middelen heeft een waterschap hiervoor tot zijn beschikking? En wat betekent een klimaatbestendige aanpak voor woningbouwplannen? Els Otterman, hoogheemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, vertelt. ‘Als waterschappen zijn we van oudsher dienstbaar ingesteld. Maar ik vind dat we daar een kanteling in moeten maken. We móeten ons verhaal vertellen.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.