Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 7 - 16 april 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

‘Staan voor de kwaliteit van het secundaire doel: bodem en archeologie’

‘Bodembeheer, bodembescherming, archeologie – dat zijn altijd secundaire doelen. Het gebouw dat er bovenop staat, of het nut dat de bodem dient, is het primaire doel. Meer dan nog in het verleden zal SIKB de taak hebben die secundaire doelen te borgen’, verwacht René Zijlstra, namens GSN bestuurslid van SIKB. Lees verder.


René Zijlstra - foto Henk Koster (SIKB)

Op de voorgrond

CO2 van industrie wordt afgevangen en opgeslagen onder Noordzee

NOS.nl

Na jarenlange discussie wordt er voor het eerst gewerkt aan de afvang en opslag van CO2, afkomstig van de industrie. Over twee jaar moet een flink deel van de uitstoot van Shell, Exxon, Air Products en Air Liquide opgeslagen worden in een leeg gasveld onder de Noordzee. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's, de cijfers van 2023

IPLO Bodem

Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Het directeurenoverleg bodem heeft op 14 maart 2024 de rapportage over 2023 vastgesteld. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Kamerbrief over versterken toezicht en handhaving staalslakken

Rijksoverheid.nl

Staatsecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over het versterken van toezicht en handhaving op toepassingen met staalslakken. Zij gaat in de brief ook in op staalslakken in Eerbeek en op een speelplaats in Den Haag. Lees verder.


Staatssecretaris Heijen - foto: Valerie Kuypers

Consultatie concept Rapport 2024-1 (voorheen CUR Rapport 2001-3)

SIKB

In 2021 heeft SIKB het beheer overgedragen gekregen van een aantal CUR documenten. SIKB heeft deze documenten geïnventariseerd en een prioritering voor actualisatie opgesteld. Uit deze analyse is naar voren gekomen dat voor CUR Rapport 2001-3 Beheer bedrijfsriolering bodembescherming er een grote wens is om deze te actualiseren. Lees verder.


Foto: Kenniscentrum InfoMil

Antwoorden vragen over bodemtaken bij gemeenten

Rijksoverheid.nl

Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op vragen over het onderbrengen van de bodemtaken bij de gemeenten. De Eerste Kamerfractie van de BBB had de vragen gesteld. Lees verder.


Foto: Pixabay

Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptief bouwen gepubliceerd

IPLO Bodem

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de Tweede Kamer op 9 april 2024 het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Lees verder.


Minister Harbers - foto: Valerie Kuypers

E-learning ‘Datagedreven werken’

Bodembreed Academie

In de nieuwe e-learning ‘Datagedreven werken’ van de BodemBreed Academie leer je wat datagedreven werken met betrekking tot bodem en ondergrond is, en hoe je dat doet. Deze e-learning is ontwikkeld in samenwerking met inhoudsdeskundigen van SIKB, Antea Group, Provincie Utrecht en Basisregistratie Ondergrond. Lees verder.


Foto: Bodembreed Academie

Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten, thema Onderzoek & Opsporing, online

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

De Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten biedt gemeenten handvatten hoe om te gaan, in het kader van openbare orde en veiligheid, met ontplofbare oorlogsresten. Lees verder.


Illustratie: Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Jaarrapportage 2023 BRL SIKB 7800 vastgesteld door het CCvD Tankinstallaties

SIKB

BRL SIKB 7800, de beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat voor de Regeling Erkenning Installateurs Tankinstallaties (REIT), is een belangrijk instrument voor het beschermen van de bodem tegen bijvoorbeeld lekkages van vloeistoffen uit opslagtanks, met als gevolg bodemverontreiniging. Het is gewenst dat het functioneren van deze richtlijn periodiek wordt beoordeeld en geëvalueerd. Lees verder.


Illustratie: SIKB

Onderzoek sterfte Oosterscheldekreeft en staalslakken

NOS

Wageningen University & Research (WUR) gaat opnieuw onderzoek doen naar de massale sterfte van kreeften in de Oosterschelde. Er is nog veel onduidelijk over de oorzaak daarvan. ‘Aan de buitenkant van de kreeft is niets te zien, maar veel dieren zijn slap en inactief. Er is iets aan de hand, maar we weten niet wat’, zegt onderzoeker Jildou Schotanus. Lees verder.


Foto: Pixabay

Video over Open Standaarden voor water- en bodembeheer

SIKB

Gemeenten die een nieuwe woonwijk ontwikkelen moeten niet alleen weten wat er bóven de grond speelt. Om slim en klimaatbestendig te kunnen bouwen is betrouwbare informatie over water en bodem onmisbaar. Omdat het belangrijk is dat deze informatie voor alle betrokken organisaties beschikbaar en begrijpelijk is, zijn er Open Standaarden. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodem Breed
13 mei t/m 24 mei 2024, diverse locaties
GeoWeek
17 mei 2024, Heerhugowaard
Baggernet bijeenkomst ‘Eerste ervaringen met de Omgevingswet’
4,11 en 18 juni 2024, Gouda
Opleiding veldwerk Waterbodemonderzoek
20 juni 2024, Utrecht
Nederland voor toekomstige generaties
27 juni 2024, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Omgevingswet
5 juli 2024, locatie nog niet bekend
Inspiratiemiddag Innovatie en Asbest
8-11 juli 2024, Valencia
Conferentie TerraenVision in Valencia
 

Uitgelicht

Baggernetdag 'Eerste ervaringen met de Omgevingswet'- 17 mei 2024

Platform Baggernet

Platform Baggernet bestaat 25 jaar! Reden dus voor een feestje en aandacht voor de inhoudelijke actualiteiten. Het thema is ‘Eerste ervaringen met de Omgevingswet’. We benaderen dit vanuit drie oogpunten: vanuit het Rijk, vanuit de waterschappen en vanuit de aannemers/baggeraars. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Deltares vergelijkt droge jaren: maatregelen beperken impact

H2O Actueel

Hebben we iets geleerd van de droge en warme zomer van 2018? Zeker wel, maar niet genoeg, concluderen onderzoekers van Deltares in een analyse van het eveneens warme en droge 2022. Door de getroffen maatregelen bleef de impact op veel gebieden beperkt. Voor de natuur en voor funderingen waren de gevolgen echter wel groot. Lees verder.


Foto: Pixabay

Kosten opsporing en onderzoek ontplofbare oorlogsresten

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten heeft voor gemeenten een overzicht laten opstellen van de verschillende soorten kostenposten die kunnen voorkomen bij onderzoek en opsporing van ontplofbare oorlogsresten. Er is een onderverdeling gemaakt in bureauonderzoeken en opsporingswerkzaamheden. Lees verder.


Foto Rijkswaterstaat

Nieuwe e-learning over bodemenergie

Bodembreed Academie

Er is weer een nieuwe e-learning beschikbaar op de Bodembreed Academie: ‘Basiskennis bodemenerige 1b’. Zo kom je in deze vervolgmodule meer te weten over de verschillen tussen warmtepompen die gebruik maken van bodemenergie en warmtepompen die gebruik maken van lucht. Deze module is gemaakt in samenwerking met Branchevereniging Bodemenergie. Lees verder.


Illustratie: Bodembreed Academie

Biologische landbouw beïnvloedt gebruik pesticiden op buurtpercelen

WUR

Boeren gebruiken meer chemische gewasbeschermingsmiddelen wanneer er op omliggende percelen biologisch wordt geteeld. Als de totale oppervlakte van biologische landbouw in een gebied substantieel toeneemt of als biologische akkers geclusterd zijn, neemt het gebruik van bestrijdingsmiddelen juist af. Lees verder.


Foto: Pixabay

Hoe gaat het met de bodem: tel en weeg de regenwormen

BNNVARA

Hoeveel regenwormen leven er in welke veenweidebodem? PhD student Lianne Woudstra doet in Spaarnwoude een uitgebreid onderzoek naar deze bodembewoner. Haar onderzoek is onderdeel van Veenvitaal, een project om veenweidegebied te verduurzamen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

'Meest giftige plek van Nederland' wordt na 40 jaar schoongemaakt

Rijnmond.nl

De grootste sanering van Nederland gaat in april van start. Het zwaar vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel, waar een koolteer-fabriek en een chemisch afvalverwerker hebben gestaan, wordt schoongemaakt en opgeruimd. In de grond zitten kankerverwekkende stoffen, teer en olie. Het prijskaartje voor de overheid: zo'n 60 miljoen euro. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Watervoorraad ruim voldoende bij start droogteseizoen

H2O Actueel

Door een lange natte periode kent het droogteseizoen een gunstige start. De watervoorraad is ruim voldoende, terwijl de grondwaterstanden vaak nog erg hoog zijn. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). De Brabantse waterschappen vinden dan ook een verbod op het beregenen van grasland voorlopig niet nodig. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Minder pesticiden, maar hoe dan?

WUR

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen staat flink ter discussie. Op papier is het pesticidengebruik met slimme ingrepen fors te verlagen, maar de praktijk ik weerbarstig. Voor succesvolle groene innovatie is kennis nodig van plantenteelt, techniek, ecologie en gedragswetenschap. ‘We willen veel meer in het brein van de agrarisch ondernemer kijken.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.