Uit het netwerk
‘Staan voor de kwaliteit van het secundaire doel: bodem en archeologie’
‘Bodembeheer, bodembescherming, archeologie – dat zijn altijd secundaire doelen. Het gebouw dat er bovenop staat, of het nut dat de bodem dient, is het primaire doel. Meer dan nog in het verleden zal SIKB de taak hebben die secundaire doelen te borgen’, verwacht René Zijlstra, namens GSN bestuurslid van SIKB. Lees verder.
René Zijlstra - foto Henk Koster (SIKB)
Op de voorgrond
CO2 van industrie wordt afgevangen en opgeslagen onder Noordzee
NOS.nl
Na jarenlange discussie wordt er voor het eerst gewerkt aan de afvang en opslag van CO2, afkomstig van de industrie. Over twee jaar moet een flink deel van de uitstoot van Shell, Exxon, Air Products en Air Liquide opgeslagen worden in een leeg gasveld onder de Noordzee. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's, de cijfers van 2023
IPLO Bodem
Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Het directeurenoverleg bodem heeft op 14 maart 2024 de rapportage over 2023 vastgesteld. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Kamerbrief over versterken toezicht en handhaving staalslakken
Rijksoverheid.nl
Staatsecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over het versterken van toezicht en handhaving op toepassingen met staalslakken. Zij gaat in de brief ook in op staalslakken in Eerbeek en op een speelplaats in Den Haag. Lees verder.
Staatssecretaris Heijen - foto: Valerie Kuypers
Consultatie concept Rapport 2024-1 (voorheen CUR Rapport 2001-3)
SIKB
In 2021 heeft SIKB het beheer overgedragen gekregen van een aantal CUR documenten. SIKB heeft deze documenten geïnventariseerd en een prioritering voor actualisatie opgesteld. Uit deze analyse is naar voren gekomen dat voor CUR Rapport 2001-3 Beheer bedrijfsriolering bodembescherming er een grote wens is om deze te actualiseren. Lees verder.
Foto: Kenniscentrum InfoMil
Antwoorden vragen over bodemtaken bij gemeenten
Rijksoverheid.nl
Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op vragen over het onderbrengen van de bodemtaken bij de gemeenten. De Eerste Kamerfractie van de BBB had de vragen gesteld. Lees verder.
Foto: Pixabay
Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptief bouwen gepubliceerd
IPLO Bodem
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de Tweede Kamer op 9 april 2024 het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Lees verder.
Minister Harbers - foto: Valerie Kuypers
E-learning ‘Datagedreven werken’
Bodembreed Academie
In de nieuwe e-learning ‘Datagedreven werken’ van de BodemBreed Academie leer je wat datagedreven werken met betrekking tot bodem en ondergrond is, en hoe je dat doet. Deze e-learning is ontwikkeld in samenwerking met inhoudsdeskundigen van SIKB, Antea Group, Provincie Utrecht en Basisregistratie Ondergrond. Lees verder.
Foto: Bodembreed Academie
Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten, thema Onderzoek & Opsporing, online
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
De Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten biedt gemeenten handvatten hoe om te gaan, in het kader van openbare orde en veiligheid, met ontplofbare oorlogsresten. Lees verder.
Illustratie: Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
Jaarrapportage 2023 BRL SIKB 7800 vastgesteld door het CCvD Tankinstallaties
SIKB
BRL SIKB 7800, de beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat voor de Regeling Erkenning Installateurs Tankinstallaties (REIT), is een belangrijk instrument voor het beschermen van de bodem tegen bijvoorbeeld lekkages van vloeistoffen uit opslagtanks, met als gevolg bodemverontreiniging. Het is gewenst dat het functioneren van deze richtlijn periodiek wordt beoordeeld en geëvalueerd. Lees verder.
Illustratie: SIKB
Onderzoek sterfte Oosterscheldekreeft en staalslakken
NOS
Wageningen University & Research (WUR) gaat opnieuw onderzoek doen naar de massale sterfte van kreeften in de Oosterschelde. Er is nog veel onduidelijk over de oorzaak daarvan. ‘Aan de buitenkant van de kreeft is niets te zien, maar veel dieren zijn slap en inactief. Er is iets aan de hand, maar we weten niet wat’, zegt onderzoeker Jildou Schotanus. Lees verder.
Foto: Pixabay
Video over Open Standaarden voor water- en bodembeheer
SIKB
Gemeenten die een nieuwe woonwijk ontwikkelen moeten niet alleen weten wat er bóven de grond speelt. Om slim en klimaatbestendig te kunnen bouwen is betrouwbare informatie over water en bodem onmisbaar. Omdat het belangrijk is dat deze informatie voor alle betrokken organisaties beschikbaar en begrijpelijk is, zijn er Open Standaarden. Lees verder.
Illustratie: Pixabay