Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 9 - 14 mei 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy is laboratorium voor boringen

In het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy worden nieuwe technieken voor aardwarmteprojecten op ware schaal uitgeprobeerd. Door innovaties te testen wil het centrum bijdragen aan de ambitie om in 2050 met aardwarmte in een kwart van de warmtebehoefte in Nederland te voorzien, vertelt programmamanager Frank van Bergen (TNO). Lees verder.


Frank van Bergen - eigen foto

Op de voorgrond

Bodem met ambitie: Jaaroverzicht Rijkswaterstaat bodem en ondergrond 2023

IPLO Bodem

In het jaaroverzicht 2023 van Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond vindt u de resultaten van onze bijdrage aan duurzaam beheer en gebruik van het bodem- en grondwatersysteem. U leest hoe we onze taken het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met andere partijen hebben uitgevoerd, we verantwoorden onze financiën en welke activiteiten en projecten zijn afgerond. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Actueel

Dringend verzoek om bevoegd gezag te informeren bij toepassing van staalslakken

IPLO Bodem

Staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft recentelijk besloten dat er een landelijke informatieplicht komt voor de toepassing van staalslakken. Iedere organisatie die staalslakken gebruikt, moet hierover vroegtijdig contact opnemen met het bevoegd gezag. Lees verder.


Vivianne Heijnen - foto: Martijn Beekman

Verhalen om water en bodem op de kaart te krijgen

Kennisportaal Klimaatadaptatie

Water en Bodem moeten meer sturend worden in de ruimtelijke ordening, zo staat in de Kamerbrief Water en Bodem Sturend (november 2022) van minister Harbers. Maar hoe zorgen we ervoor dat dit ook echt gebeurt? Hoe maak je water en bodem sturend? Govert Geldof, een van de betrokkenen bij het kennisnetwerk Water en Bodem Sturend, licht toe. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

RIVM publiceert drie PFAS-handreikingen: zwemwater, moestuin en vis

H2O Waternetwerk

RIVM heeft drie nieuwe handreikingen gepubliceerd voor het gebruik van oppervlaktewater: een voor zwemwater, een voor de irrigatie van moestuinen en een voor het nuttigen van vis uit oppervlaktewater. Het gaat om praktische handreikingen voor een eerste risico-inschatting. Lees verder.


Foto: Pixabay

Waterschappen: aandacht voor water en bodem in commissiedebat Ruimtelijke Ordening

Unie van Waterschappen

Op woensdag 22 mei spreekt de commissie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) over ruimtelijke ordening. Ter voorbereiding op het debat stuurde de Unie van Waterschappen de aandachtspunten van de waterschappen naar de commissieleden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Winterneerslag vasthouden vermindert latere droogteschade

WUR

Op droogtegevoelige bodems missen gewassen vaak de aansluiting met het grondwater. Ze zijn dan afhankelijk van de neerslag en beregening. Gras heeft meer last van droogte dan maïs, omdat het minder efficiënt met water omgaat. De BedrijfsWaterWijzer toont de risico’s voor droogte. Lees hier alles over hoe droogteproblemen samenhangen met de bodem en de grondwaterstand.


Foto: Pixabay

Normoverschrijding bestrijdingsmiddelen oppervlaktewater Bollenstreek

H2O Waternetwerk

In de eerste drie maanden van 2024 zijn er in de Bollenstreek al net zoveel normoverschrijdingen van bestrijdingsmiddelen gemeten als in heel 2023. Ook in de glastuinbouw zijn in de eerste maanden van 2024 alweer normoverschrijdingen waargenomen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nederland op weg naar schoon en emissieloos bouwen

TNO

TNO en TKI Bouw en Techniek gaan samen de Schoon en Emissieloos Bouwen Programmalijn Prefab leiden. Deze programmalijn loopt tot eind 2026 en bouwt voort op het succesvol afgeronde programma Emissieloos Bouwen. De uitvraag staat nu open voor innovatieve projecten die opschaling van woningbouw bevorderen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Diepzeemijnbouw kan desastreus uitpakken voor zeedieren

WUR

In een recent onderzoek, gepubliceerd in Deep-Sea Research Part I, tonen onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Bergen (Noorwegen) aan dat het vrijkomen van deeltjes uit diepzeemijnbouw ernstige schadelijke gevolgen kan hebben op het leven onder water. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
13 mei t/m 24 mei 2024, diverse locaties
GeoWeek
15 mei 2024, Drenthe
Roadshow Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe
16 mei 2024, digitaal
BRO’tje: gebruik vernieuwd BROloket
16 mei 2024, Wageningen
Hoe kunnen economen bijdragen aan de oplossing voor de klimaat- en biodiversiteitscrises?
5 juni 2024, online
Save the date: Webinar on Invasive species and Japanese knotweed management
7 juni 2024, Amersfoort
E-RIHS Kennisdialoog IV
7 juni 2024, Utrecht
Nationale Milieudag: Samen sterk voor leefbaarheid
4,11 en 18 juni 2024, Gouda
Opleiding veldwerk Waterbodemonderzoek
20 juni 2024, Utrecht
Nederland voor toekomstige generaties
27 juni 2024, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Omgevingswet
28 juni 2024, Brummen
Demodag LIFE CO2SAND
5 juli 2024, locatie nog niet bekend
Inspiratiemiddag Innovatie en Asbest
8-11 juli 2024, Valencia
Conferentie TerraenVision in Valencia
 

Uitgelicht

Schakeldag ‘Werken met de Omgevingswet’

IPLO Bodem

Het thema van de Schakeldag op 27 juni a.s. is: 'Werken met de Omgevingswet: waar sta je nu?' Eind juni is de Omgevingswet ongeveer een half jaar in werking. Een goed moment om de balans op te maken. Welke kennis heb ik in huis en wat heb ik eventueel nog nodig? De Schakeldag is hét moment om kennis te halen, te delen en te netwerken met collega's. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Minder droogteschade door onderzoek naar duurzame innovaties in Friese zandgebieden

WUR

Nederland heeft de afgelopen jaren steeds vaker te maken gehad met hete en droge zomers, waarbij de grondwatervoorraad onder druk kwam te staan met gewasschade en verdroging van natuur tot gevolg. In de laatste zes jaar hebben tientallen Friese agrariërs, samen met regionale stakeholders, vooruitgang geboekt in het vasthouden van water. Dit leidt tot een hogere grondwaterstand in de zomer en minder droogteschade aan gewassen en natuur. Lees verder.


Foto: Pixabay

Klacht in Brussel over Nederlandse aanpak landbouwgif in drinkwatergebieden

NOS.nl

Milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft bij de Europese Commissie een klacht over Nederland ingediend over het gebruik van landbouwgif in drinkwater- en natuurgebieden. Een derde van de drinkwatergebieden bevat meer giftige bestrijdingsmiddelen dan is toegestaan, zegt de organisatie. Lees verder.


Foto: Pixabay

Duits-Nederlandse onderzoeken voor behoud Waddenzee

NWO

Nederland en Duitsland investeren vijftien miljoen euro in vijf bilaterale Duits-Nederlandse onderzoeksprojecten, die moeten bijdragen aan een strategie voor effectieve bescherming en beheer van de Waddenzee. Lees verder.


Foto: Pixabay

Grondwaterstandsverlaging als basis voor vaststelling droogteschade

H2O Waternetwerk

De Stichting Droogteschade claimt namens een groep boeren vijfmaal zoveel vergoeding voor landbouwschade als is uitgekeerd op basis van een berekening van de Adviescommissie Schade Grondwater (ACSG). Lees verder.


Foto: Pixabay

Provincies onderzoeken 1600 potentiële PFAS-locaties

NPORadio1

Nederlandse provincies hebben 1603 mogelijke PFAS-bronlocaties in beeld. Dat zijn plekken waar in het verleden verdachte PFAS-activiteiten plaatsvonden, zoals brandweerkazernes en defensieterreinen. Dit blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Klimaatbeleid richten op maatschappelijke transformatie

PBL

Een klimaatneutrale samenleving vraagt om verandering in de wijze waarop het beleid nu werkt. Beleidsmedewerkers van diverse departementen hebben de afgelopen twee jaar tijdens de Lerende Evaluatie Klimaatbeleid ervaringen en kennis uitgewisseld over het transformerend vermogen in het klimaatbeleid. In dit rapport tekenen het PBL en de VU de lessen op uit dit gezamenlijke traject. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.