Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

Nieuwe Kennisdialoog over voeding in de archeologie op 13 juni 2024

'Meer weten over eten!’
Over voedselresten & voeding in de archeologie

Methoden en Technieken in de spotlight: Scanning Elektronen Microscoop (SEM), Infraroodspectroscopie (FTIR), Massaspectrometrie (DTMS), Lipiden- en Proteïneonderzoek

Wanneer en hoe laat: donderdag 13 juni 2024 09.30 tot 13.00 uur
Inloop met koffie en thee vanaf 09.00 uur
Waar: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 te Amersfoort
Voor wie: (Senior) KNA Actoren Ba/Ma, studenten, PvE-opstellers, beleidsarcheologen en onderzoekers
Deze kennisdialoog bevat ook bijdragen in het Engels.
Telt mee als nascholingsactiviteit Actorregister. Deelname is gratis

Waar gaat deze kennisdialoog over?

Deze dialoog staat in het teken van de mogelijkheden van natuurwetenschappelijk onderzoek naar voedselresten en wat die ons vertellen over bereidingswijzen, voeding en gebruik van aardewerk. We gaan, onder leiding van moderator Dana Kooistra, met specialisten en de deelnemers op zoek naar grote verhalen op basis van het allerkleinste. Voedsel staat centraal in elk huishouden en onze kennis uit archeologische bronnen is in de jaren gegroeid. Onze kennis over voedselvoorbereiding en de hoe voedsel werd gekookt of bewaard in aardewerk is nog een grote uitdaging. Daarbij helpt ons het aardewerk als belangrijke drager van de laatste overblijfselen die nu door specialisten tot op het kleinste detail onderzocht kunnen worden.

In deze vierde kennisdialoog behandelen we de meest actuele samenhangende methoden en technieken op dit gebied. Kom meer te weten over hoe de SEM wordt gebruikt bij de identificatie van voedselresten, welke nieuwe verhalen SEM en chemisch onderzoek van overgebleven lipiden, koolhydraten en lipiden uit voedsel recent heeft opgeleverd. En wat is er mogelijk met specifiek lipidenonderzoek op aardewerk en wat kan het ons vertellen over het gebruik daarvan? Maar vooral staan we stil bij hoe dit onderzoek in de praktijk kan worden toegepast en welke (PvE) vragen daarmee beantwoordt kunnen worden.

 U kunt zich hier aanmelden.

Bekijk hier het programma 

De verslagen, filmpjes en presentaties van Kennisdialogen I - III kunt u hier vinden.

Gerelateerd