Uit het netwerk
‘Empathie voor gebied cruciaal voor welslagen landschappelijke ingrepen’
‘Participatie is een belangrijk onderdeel in het proces rond landschappelijke ingrepen’, vertelt Lisanne Treskes. Sinds een jaar, na haar studie, werkt ze op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) als Beleidsmedewerker Rivieren. ‘Empathie voor het gebied is daarbij essentieel’. Lees verder.
Lisanne Treskes - eigen foto
Op de voorgrond
Hitte, droogte en wateroverlast: gevolgen klimaatverandering vragen om versneld beleid
PBL
Het Nederlandse klimaat verandert in hoog tempo. Dit gaat gepaard met toenemende temperaturen en hittegolven, zware buien en droogteperiodes. Het PBL-rapport Klimaatrisico’s in Nederland laat zien dat de huidige klimaatrisico’s nu al grote impact hebben op ons dagelijkse leven. Voor een toekomstbestendig en leefbaar Nederland zou klimaatadaptatie nu sturend moeten zijn in onder andere het ruimtelijk beleid, woningbouwbeleid en het natuur- en landbouwbeleid. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Grote sanering Stormpolderdijk gestart
IPLO Bodem
Eén van de grootste bodemsaneringen van Nederland is dit voorjaar van start gegaan. Het gaat om het zwaar verontreinigde voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel, waar een koolteer-fabriek en een chemisch afvalverwerker hebben gestaan. In de grond zitten naast oude kelders, funderingen en andere obstakels, sterke verontreinigingen zoals teer en olie. Lees verder.
Foto: IPLO Bodem
Aanpak vervuilende activiteiten nodig om drinkwaterbronnen te beschermen
RIVM
In Nederland halen we ons drinkwater uit twee bronnen: grondwater en rivierwater. In veel gebieden is de kwaliteit van dit water niet goed genoeg. De maatregelen om de kwaliteit te verbeteren, hebben nog te weinig direct effect. Dat blijkt uit een evaluatie van het RIVM. Lees verder.
Foto: RIVM
Biodiversiteitsdoelen niet binnen bereik, toont nieuw dashboard
NOS.nl
Nederland ligt niet op koers om de biodiversiteitsdoelen voor 2030 te halen. Dat toont een nieuw dashboard dat natuurkennisinstellingen hebben gelanceerd. Het dashboard laat in één oogopslag zien hoe de biodiversiteit ervoor staat en waar de kansen liggen om bij te sturen. Als er niets verandert, haalt Nederland geen van de veertien doelen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022
IPLO Bodem
De internetconsultatie van de wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is gestart op maandag 13 mei 2024. De wijziging gaat om het aanwijzen en schrappen van verwijzingen naar normdocumenten. Daarnaast gaat het om het herstellen van verkeerde verwijzingen in de artikelen van de regeling zelf. Lees verder.
Foto: Pixabay
Alternatieven voor PFAS
TNO
Samen met Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken heeft Nederland een voorstel geschreven om productie en gebruik van PFAS aan banden te leggen. TNO werkt met onderzoeksinstellingen en bedrijven aan alternatieven. Lees verder.
Foto: Pixabay
Publicatie aangepaste handreiking registratie beperkingenbesluiten bodem
IPLO Bodem
Er is een nieuwe, aangepaste handreiking gepubliceerd voor de registratie van beperkingenbesluiten voor bodem onder de Omgevingswet. Deze handreiking vervangt de versie die eind 2023 is verschenen. Lees verder.
Foto: Pixabay