Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 11 - 12 juni 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Ecosysteemdiensten als basis voor ruimtelijke ontwikkelingen

De natuur levert de mensen veel: voedsel, hout, gezuiverd drinkwater, de bestuiving van gewassen – het zijn zogenoemde ecosysteemdiensten. Bij het RIVM wordt binnen het programma Biodiversiteit en Natuurlijk Kapitaal onderzocht hoe deze diensten uitgangspunt kunnen zijn voor de ruimtelijke inrichting. Projectleider Niels Schoffelen licht toe, bijgestaan door teamleden Marcelle Lock, Mart Verwijmeren, Ido Toxopeus en Ton de Nijs. Lees verder. Lees verder.


V.l.n.r. Vier van de teamleden: Ido Toxopeus, Marcelle Lock, Mart Verwijmeren en Niels Schoffelen – foto Theo van Oeffelt

Op de voorgrond

Advies: Nederland moet flink aan de bak om klimaatbestendig te worden

Rli

De voortschrijdende klimaatverandering maakt het steeds minder vanzelfsprekend dat de waterbeheerders in ons land altijd en overal de condities scheppen die nodig zijn om in ons land te kunnen wonen, werken en recreëren. Dat schrift de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in zijn advies ‘Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat’. Het advies is op 12 juni 2024 aangeboden aan de demissionaire ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Lees verder.


Beeld: Rli

Actueel

Open toegang tot Europese geowetenschappelijke data

TNO

Toegang tot geharmoniseerde digitale gegevens die het aardoppervlak en de ondergrond beschrijven, kan van enorme waarde zijn voor de samenleving. De gezamenlijke Europese geologische diensten, waaronder die van TNO, werken hard aan het beschikbaar stellen van geowetenschappelijke data, variërend van de bovengrond tot de zeebodem met een diepte van vijf kilometer. Data die een cruciale rol kunnen spelen bij bijvoorbeeld het tegengaan van overstromingen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Rapportage Staat van Ons Water 2023 naar Tweede Kamer

IPLO

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft het rapport 'Staat van ons water 2023' naar de Tweede Kamer gezonden. In het rapport wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het waterbeleid van 2023. Lees verder.


Foto: Valerie Kuypers

Detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

TNO

TNO heeft een methode ontwikkeld om maritiem verkeer dat zich in de buurt van de onderzeese infrastructuur bevindt automatisch te detecteren. De methode is inmiddels succesvol getest. Met behulp van de methode kan een groot gebied langs bijvoorbeeld kabels en pijpleidingen worden gemonitord om schade, al dan niet opzettelijk toegebracht, te voorkomen. Lees verder.


Foto: Pixabay

RIVM-advies: eet geen particuliere eieren in de regio Zuid-Holland Zuid

RIVM

Het RIVM blijft adviseren om in de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena geen particuliere eieren te eten. In deze eieren zit veel PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen). Dat blijkt uit de risicobeoordeling die het RIVM deed voor 31 locaties in deze regio. Het RIVM start binnenkort een landelijk onderzoek naar de bronnen van PFAS in particuliere eieren op andere plaatsen in Nederland. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwste kennis infrastructuur voor stedelijk waterbeheer

Deltares

Veroudering van infrastructuur is een onderwerp dat steeds vaker in het nieuws komt. Onderhoud aan onze grijze en groene infrastructuur is essentieel om overlast en schades te voorkomen. In het boek 'Asset Management of Urban Drainage Systems' gaan diverse auteurs, waaronder experts van Deltares, in op de nieuwste technieken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Voorbereidende werkzaamheden A2 Het Vonderen - Kerensheide

IPLO Bodem

Eind februari 2024 is aannemer Boskalis gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Inmiddels is op diverse locaties de begroeiing weggehaald en zijn er verschillende bodemonderzoeken gestart. Lees verder.


Foto: IPLO Bodem

Rijk en provincies snel en vooral sámen ruimtelijke keuzes maken

PBL

Rijk en provincies, samen met gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven en samenleving, moeten nog een aanzienlijke inhoudelijke slag maken om tot daadwerkelijke ruimtelijke keuzes en samenhangende omgevingsvisies te komen. Dit is een van de conclusies van de studie ‘Provinciale voorstellen voor omgevingsbeleid in nationale samenhang – Reflectie van het PBL’. Lees verder.


Foto: Pixabay

Elke piekbui zorgt voor wateroverlast

H2Owaternetwerk

De regen in de kletsnatte maand mei heeft voor de nodige wateroverlast gezorgd. Elke piekbui leidt tot problemen. Vooral in West-Brant en Limburg. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
20 juni 2024, Utrecht
Nederland voor toekomstige generaties
20 juni 2024, Gouda
Opkomende stoffen, waar water en bodem botsen
24 juni 2024, Arnhem
Platform Bodembeheer: ‘Vitale bodems’
27 juni 2024, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Omgevingswet
28 juni 2024, Brummen
Demodag LIFE CO2SAND
5 juli 2024, locatie nog niet bekend
Inspiratiemiddag Innovatie en Asbest
8-11 juli 2024, Valencia
Conferentie TerraenVision in Valencia
26 september, Amersfoort
‘Altijd in beweging’, SIKB Jaarcongres
21 november
Nationaal congres Bodemdaling 2024
 

Uitgelicht

Schakeldag Omgevingswet

De Schakeldag op 27 juni in ’s Hertogenbosch is hét evenement voor medewerkers van de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven om bij te blijven op hun kennisgebieden in het fysieke domein. De Omgevingswet staat op de Schakeldag centraal. Tijdens deze dag krijgt u de laatste inzichten en kennis om zelf aan de slag te gaan. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Hoe stroomt ons water?

IPLO Bodem

Met die vraag gingen de RWS collega’s Corinne Heins, Tristan Bergsma en Jan Frank Mars op pad in het kader van de Geoweek, naar groep 8 van de Rehobothschool in Opheusden. Een verslag. Lees verder.


Foto: IPLO Bodem

Nieuwe functies Deltares Aquality App

Deltares

De Aquality App (voorheen Nitraat App) heeft sinds de samenwerking met IBM veel nieuwe functies erbij gekregen. Deze week komt de nieuwste update uit voor de app waarmee het mogelijk is om gemeten fosfaat- en ammoniumconcentraties toe te voegen en zelf groepen te beheren voor het onderling delen van meetresultaten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Hulp bij energie-infrastructuurprojecten in ruimtelijke plannen

IPLO Bodem

Bent u bezig met grote energie-infrastructuurprojecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK) en/of het Programma Energiehoofdstructuur (PEH)? Dan kunt u kosteloos gebruik maken van deskundigen uit een expertpool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Speciaal voor hulp bij de inpassing van deze projecten in uw ruimtelijke plannen. Lees verder. LINK????


Foto: Pixabay

‘Voorkom dat mest-, stikstof- en klimaatbeleid elkaar tegenwerken’

WUR

Hoe beheer je als boer de bodem in een doolhof van milieubeleid? Die vraag stond centraal tijdens de inaugurele rede van Gerard Velthof op donderdag 30 mei 2024. Sinds december van het afgelopen jaar is hij buitengewoon hoogleraar Nutriënten- en koolstofbeheer in de bodem bij Wageningen University & Research. Lees verder.


Foto: Pixabay

Langs de A2 gevonden bommen en granaten tot ontploffing gebracht

IPLO Bodem

Voordat de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide kan plaatsvinden, moet eerst grondig onderzoek worden gedaan naar niet-ontplofte explosieven uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Lees verder.


Foto: Pixabay

Hoe kunnen natuurlijke vijanden nóg effectiever worden?

WUR

Telers kunnen sinds decennia gebruikmaken van natuurlijke vijanden in de strijd tegen plagen. Maar in sommige gevallen zijn die biologische bestrijders niet effectief, bijvoorbeeld doordat het gewas ervoor niet geschikt is. Lees verder.


Foto: Pixabay

Zuur uit PFAS-pesticiden verontreinigt oppervlaktewater

BNN VARA

In diverse landbouwgebieden en wateren in Europa, waaronder in de Drentsche Aa, zijn forse concentraties trifluorazijnzuur (TFA) gevonden. Dat meldt Pesticide Action Network (PAN) Europe op basis van een onderzoek van 23 oppervlakte- en zes grondwatermonsters uit tien EU-landen. TFA komt onder meer voort uit PFAS-pesticiden en andere 'forever chemicals'. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bodem in Kennisbank Groen

Bodembreed Academie

Het is zover! Alle artikelen van het tijdschrift Bodem vanaf de allereerste editie in 1991 tot een jaar oud zijn nu in de kennisbank van Groen Kennisnet terug te vinden. Je vindt ze snel en makkelijk met de zoekfunctie op de website van Bodembreed Academie.
Groen Kennisnet is verbonden aan de universiteit van Wageningen. Wil je ook de nieuwste edities van vakblad Bodem kunnen lezen? Kies dan voor een abonnement.

Achtergrond en opinie

Orde in de brede waaier aan visies op landbouw en natuur

WUR

Er bestaat grote maatschappelijke en politieke aandacht voor de toekomst van landbouw en natuur, en de relatie daartussen. Dat komt mede door de problematiek rond stikstof die de spanning tussen landbouw en natuur heeft aangescherpt. Het heeft een sterk gepolariseerd debat op gang gebracht. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.