Uit het netwerk
‘De balans moet terug’
‘De draagkracht van het natuurlijk systeem zou leidend moeten zijn voor ruimtelijke opgaven en de benutting van het bodem en watersysteem. Die balans is nu zoek. Hoe breng je die balans terug?’ Piet Otte geeft, bij zijn afscheid bij het RIVM, die vraag, en alvast een paar mogelijke antwoorden, graag mee aan zijn opvolger en aan allen die zich betrokken voelen bij de (water)bodem en ondergrond. Lees verder.
Piet Otte – foto RIVM
Op de voorgrond
Geohydrologische gereedschapskist kan problemen bij werken in de bodem voorkomen
Deltares
Een geohydrologische gereedschapskist, die kan worden ingezet binnen een Geografisch Informatiesysteem en waarmee ook ondergrondmodellen van het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen in beeld gebracht kunnen worden. Daarmee moet het mogelijk worden dat het werken in de bodem en ondergrond met minder risico’s en problemen gepaard gaat. Joris van Ruijven en Hans van Meerten van Deltares lichten toe. Lees verder.
Foto's: Deltares
Actueel
Voortgangsbrief bodem en ondergrond juni 2024 verschenen
IPLO Bodem
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 20 juni 2024 met een verzamelbrief bodem de Tweede Kamer geïnformeerd. De brief laat de voortgang zien van een aantal programma’s en onderwerpen waar het ministerie aan werkt op het thema bodem en ondergrond. Lees verder.
Minister Harberst - foto: Valerie Kuypers
Verzamelbrief actualiteiten water
Rijksoverheid
Minister Harbers (IenW) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken en ontwikkelingen in het waterdomein. Onder meer waterveiligheid, waterkwaliteit, drinkwater en klimaatadaptatie. Daarnaast gaat hij in op enkele moties en toezeggingen. Lees verder.
Foto: Pixabay
SIKB Jaarcongres: Programma bekend
SIKB
Het programma van het SIKB Jaarcongres op 26 september a.s. in de Prodentfabriek te Amersfoort is bekend. Onder het motto ‘Altijd in beweging’, werken in bodem, archeologie en datastandaarden komen een keur van bodemprofessionals én topsporters aan het woord. Het jaarcongres staat onder leiding van dagvoorzitter (en voorzitter van het bestuur van SIKB) Yvon van Mastrigt. Lees verder.
Foto: SIKB
Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat
Raad voor de leefomgeving en infrastructuur
Om ervoor te zorgen dat Nederland goed om kan gaan met de gevolgen van klimaatverandering is een andere aanpak van de ruimtelijke ordening in ons land noodzakelijk. Lees verder.
Foto: Pixabay
Milieuraad geeft groen licht voor Europese Bodemmonitoringrichtlijn
IPLO Bodem
De Milieuraad van de Europese Commissie heeft op 17 juni groen licht gegeven voor de EU Bodemmonitoringrichtlijn. Een belangrijke stap naar gezonde bodems in 2050. Tijdens het Hongaarse voorzitterschap is het aan het Europarlement om te komen tot een definitieve tekst voor de richtlijn. Lees verder.
Foto: Pixabay
Consultatie Ontwerp-Wijzigingsblad 1-c004 bij BRL SIKB 4000 Archeologie
SIKB
Het CCvD Archeologie heeft het voornemen een Wijzigingsblad bij het schema BRL SIKB 4000 Archeologie vast te stellen. Het wenst iedereen die een belang heeft of denkt te hebben bij het Wijzigingsblad te consulteren. Belanghebbenden worden daarom opgeroepen om te reageren op het Ontwerp-Wijzigingsblad versie 1-c004. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Antwoorden Kamervragen over granuliet
IPLO Bodem
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft antwoorden gegeven op zes Kamervragen over de classificatie van granuliet en granietzand. Tweede Kamerlid Gabriëls (PvdA-Groenlinks) had de vragen gesteld. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Bescherming waterkwaliteit schiet te kort
H2Owaternetwerk
Verbeter het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving en richt de regelgeving meer in op de bescherming van de waterkwaliteit. Deze maatregelen zijn volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) essentieel om de uitdagingen rondom waterkwaliteit aan te pakken. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Gemeente Den Helder: financiën en beleid
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
Kevin van Duijn is projectleider bij Team Openbare Ruimte van de gemeente Den Helder. Hij houdt zich dagelijks bezig met het beleid rondom ontplofbare oorlogsresten. Zijn aanpak? Efficiënt werken, de gegevens up-to-date houden en een duidelijk verhaal naar buiten toe. Lees verder.
Foto: Pixabay