Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 12 - 25 juni 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

‘De balans moet terug’

‘De draagkracht van het natuurlijk systeem zou leidend moeten zijn voor ruimtelijke opgaven en de benutting van het bodem en watersysteem. Die balans is nu zoek. Hoe breng je die balans terug?’ Piet Otte geeft, bij zijn afscheid bij het RIVM, die vraag, en alvast een paar mogelijke antwoorden, graag mee aan zijn opvolger en aan allen die zich betrokken voelen bij de (water)bodem en ondergrond. Lees verder.


Piet Otte – foto RIVM

Op de voorgrond

Geohydrologische gereedschapskist kan problemen bij werken in de bodem voorkomen

Deltares

Een geohydrologische gereedschapskist, die kan worden ingezet binnen een Geografisch Informatiesysteem en waarmee ook ondergrondmodellen van het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen in beeld gebracht kunnen worden. Daarmee moet het mogelijk worden dat het werken in de bodem en ondergrond met minder risico’s en problemen gepaard gaat. Joris van Ruijven en Hans van Meerten van Deltares lichten toe. Lees verder.



Foto's: Deltares

Actueel

Voortgangsbrief bodem en ondergrond juni 2024 verschenen

IPLO Bodem

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 20 juni 2024 met een verzamelbrief bodem de Tweede Kamer geïnformeerd. De brief laat de voortgang zien van een aantal programma’s en onderwerpen waar het ministerie aan werkt op het thema bodem en ondergrond. Lees verder.


Minister Harberst - foto: Valerie Kuypers

Verzamelbrief actualiteiten water

Rijksoverheid

Minister Harbers (IenW) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken en ontwikkelingen in het waterdomein. Onder meer waterveiligheid, waterkwaliteit, drinkwater en klimaatadaptatie. Daarnaast gaat hij in op enkele moties en toezeggingen. Lees verder.


Foto: Pixabay

SIKB Jaarcongres: Programma bekend

SIKB

Het programma van het SIKB Jaarcongres op 26 september a.s. in de Prodentfabriek te Amersfoort is bekend. Onder het motto ‘Altijd in beweging’, werken in bodem, archeologie en datastandaarden komen een keur van bodemprofessionals én topsporters aan het woord. Het jaarcongres staat onder leiding van dagvoorzitter (en voorzitter van het bestuur van SIKB) Yvon van Mastrigt. Lees verder.


Foto: SIKB

Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat

Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Om ervoor te zorgen dat Nederland goed om kan gaan met de gevolgen van klimaatverandering is een andere aanpak van de ruimtelijke ordening in ons land noodzakelijk. Lees verder.


Foto: Pixabay

Milieuraad geeft groen licht voor Europese Bodemmonitoringrichtlijn

IPLO Bodem

De Milieuraad van de Europese Commissie heeft op 17 juni groen licht gegeven voor de EU Bodemmonitoringrichtlijn. Een belangrijke stap naar gezonde bodems in 2050. Tijdens het Hongaarse voorzitterschap is het aan het Europarlement om te komen tot een definitieve tekst voor de richtlijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

Consultatie Ontwerp-Wijzigingsblad 1-c004 bij BRL SIKB 4000 Archeologie

SIKB

Het CCvD Archeologie heeft het voornemen een Wijzigingsblad bij het schema BRL SIKB 4000 Archeologie vast te stellen. Het wenst iedereen die een belang heeft of denkt te hebben bij het Wijzigingsblad te consulteren. Belanghebbenden worden daarom opgeroepen om te reageren op het Ontwerp-Wijzigingsblad versie 1-c004. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Antwoorden Kamervragen over granuliet

IPLO Bodem

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft antwoorden gegeven op zes Kamervragen over de classificatie van granuliet en granietzand. Tweede Kamerlid Gabriëls (PvdA-Groenlinks) had de vragen gesteld. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Bescherming waterkwaliteit schiet te kort

H2Owaternetwerk

Verbeter het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving en richt de regelgeving meer in op de bescherming van de waterkwaliteit. Deze maatregelen zijn volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) essentieel om de uitdagingen rondom waterkwaliteit aan te pakken. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Gemeente Den Helder: financiën en beleid

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Kevin van Duijn is projectleider bij Team Openbare Ruimte van de gemeente Den Helder. Hij houdt zich dagelijks bezig met het beleid rondom ontplofbare oorlogsresten. Zijn aanpak? Efficiënt werken, de gegevens up-to-date houden en een duidelijk verhaal naar buiten toe. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
27 juni 2024, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Omgevingswet
28 juni 2024, Brummen
Demodag LIFE CO2SAND
4 juli 2024, Utrecht
Nationaal Congres Bodemenergie
5 juli 2024, Goor
Inspiratiemiddag Innovatie en Asbest
8-11 juli 2024, Valencia
Conferentie TerraenVision in Valencia
26 september, Amersfoort
‘Altijd in beweging’, SIKB Jaarcongres
21 november
Nationaal congres Bodemdaling 2024
 

Uitgelicht

Inspiratiemiddag Innovatie en Asbest - 5 juli

Asbest in de bodem is een mondiaal probleem. Het aantal slachtoffers door asbest-gerelateerde ziekten is ook in Nederland nog steeds heel groot. Verschillende partijen zijn – elk vanuit de eigen expertise – bezig met het onderzoeken van oplossingen voor een stukje van het probleem. Ideeën genoeg dus! Lees verder. Aanmelden kan hier.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Een zandgat gevuld met plastic en vervuilde grond

RTV Oost

De oude zandwinningsplas nabij Ommen wordt verondiept met (lichtvervuilde)grond om de natuur te verbeteren. In deze grond zitten allerlei chemische stoffen en stukken plastic. Omwonenden maken zich daarom grote zorgen over de grondwaterkwaliteit waar hun dieren van drinken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Jaarrapportage 2023 functioneren schema BRL SIKB 7700 vastgesteld

SIKB

Het CCvD Bodembescherming heeft in haar vergadering van 7 juni jl. het rapport 'Functioneren privaat deel stelsel kwaliteitsborging – Jaarrapportage 2023' vastgesteld, waarin het functioneren van het certificatieschema BRL SIKB 7700 voor bodembescherming, in beheer bij SIKB, over 2023 is beoordeeld. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Europese natuurherstelwet aangenomen

NOS.nl

De Europese natuurherstelwet gaat er tóch komen. Dit dankzij Oostenrijk, dat intern verdeeld was over de wet, maar uiteindelijk toch heeft ingestemd. Lees verder.


Foto: Pixabay

Stikstofneerslag op kwetsbare natuur daalt; wettelijke norm 2035 niet haalbaar

RIVM

De stikstofuitstoot moet sterker dalen dan eerder gedacht om in 2035 aan de norm te voldoen die in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) is vastgelegd. Dat blijkt opnieuw uit berekeningen van het RIVM. Lees verder.


Foto: Pixabay

Gasboring boven Schiermonnikoog mag beginnen

NOS.nl

Het gasbedrijf One-Dyas mag beginnen met de gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog. Dat heeft de voorzieningenrechter bij de Raad van State bepaald in afwachting van een bodemprocedure die is aangespannen door verschillende natuurorganisaties. Lees verder.


Foto: Pixabay

Praktijkrichtlijn voor bodemvochtmetingen

H2Owaternetwerk

Het NEN gaat een praktijkrichtlijn voor bodemvochtmetingen opstellen. Dat gebeurt in opdracht van kenniscentrum STOWA. Voor het vaststellen van het vochtgehalte in de bodem bestaan nog geen doorontwikkelde methodes. Lees verder.


Foto: Pixabay

Baggerslib uit de Eems veranderd in klei

NOS.nl

Het baggerslib uit de Eems-Dollard dat drie jaar geleden bij wijze van proef op een stuk landbouwgrond in Borgsweer werd geloosd, is veranderd in een dikke laag klei. De betrokken boer, Pieter Noordam, is voorzichtig positief over het resultaat. ‘De klei ziet er goed uit.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

Op de valreep nog een ruimtelijk ontwerp

Binnenlands Bestuur

‘Recht doen aan de landbouw.’ Inzetten op het ‘versterken van ruimtelijk-economische ontwikkeling in regio’s in het oosten, noorden en zuiden van Nederland’. Het ruimtelijke testament van demissionair minister Hugo de Jonge lijkt hier en daar alvast te anticiperen op het nieuwe kabinet. Lees verder.


Foto: Pixabay

Jaarrapportage functioneren certificering Archeologie 2023 vastgesteld

SIKB

Het CCvD Archeologie heeft in haar vergadering van 19 juni 2024 het rapport “Jaarrapportage 2023 - kwaliteitsverklaringen met blijvende waarde; Functioneren privaat deel stelsel kwaliteitsborging certificatie-schema archeologie SIKB (BRL SIKB 4000)” vastgesteld. Lees verder..


Afbeelding: SIKB

Achtergrond en opinie

Reflectie PBL op het Hoofdlijnenakkoord 2024-2028

Planbureau voor de Leefomgeving

Nu het nieuwe kabinet gevormd is, doet het PBL in een reflectie op het Hoofdlijnenakkoord aanbevelingen aan de coalitiepartijen op drie brede gebieden: klimaat, energie en grondstoffen; Regio: wonen, bereikbaarheid en ruimtelijke ordening; en Landbouw en natuur. Deze aanbevelingen kunnen input zijn voor de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.