Beste lezer,
2018 belooft een boeiend jaar te worden voor iedereen die zich professioneel of als belangstellende bezighoudt met bodem en ondergrond. De sluiting van alle vijf de stormvloedkeringen op de eerste woensdag van dit jaar leidde tot veel media-aandacht over de vraag hoe we de ter zake doende delen van onze bodem droog kunnen houden. En tegelijk zijn diverse initiatieven van start gegaan betreffende ondergronds ruimtegebruik. Welke functies kunnen ondergronds worden gebracht om bovengronds ruimte te creëren? En hoeveel ruimte biedt dan die ondergrond, bijvoorbeeld ten dienste van de energietransitie? In de eerste editie van de tweede jaargang besteedt deze nieuwsbrief van het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond daar uiteraard veel aandacht aan, en blijft dat doen. De redactie wenst u een inspirerend nieuw jaar toe, en houdt zich aanbevolen voor tips en redactionele suggesties: info@expertisebodemenondergrond.nl!
Op de voorgrond
Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO) van kracht
Rijkswaterstaat/Bodem+
Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Om dat mogelijk te maken, is op 22 december 2017 het besluit BRO gepubliceerd in de Staatscourant. De BRO gaat het onder andere mogelijk maken om digitale ruimtelijke GeoInformatiemodellen in te zetten bij beleidsafwegingen. Lees meer.
Beeld: RWS/Bodem+
Actueel
In 2016 minder afwijkingen bij milieuhygiënisch bodembeheer
SIKB
Het CCvD Bodembeheer heeft op 14 december 2017 het rapport 'Functioneren certificatieschema’s milieuhygiënisch bodembeheer SIKB - Jaarrapportage 2016' vastgesteld. Meest opvallende trend: het aantal geconstateerde afwijkingen van de eisen uit de documenten neemt af.Lees meer.
Foto: SIKB
Adviescommissie Water: grote zorgen over kwaliteit grondwater
H20 nieuws
De Adviescommissie Water is in een advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen uiterst kritisch over de manier waarop het grondwater wordt beheerd. Ze heeft grote zorgen over de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater. Lees meer.
Foto: Pixabay
Aanbevelingen voor verbeterde beoordeling van de kwaliteit van grondwater
RIVM
Het RIVM presenteert een aantal mogelijkheden voor de aanpassing van de beoordeling van grondwaterkwaliteit. Deze aanpassing is nodig om de beoordeling van grondwater goed te laten aansluiten bij de nieuwe Omgevingswet. Lees meer.
Foto: RIVM
Afname winning van primaire bouwgrondstoffen
Rijkstwaterstaat/Bodem+
De winning van primaire bouwstoffen is in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) aangemerkt als nationaal belang. De uitvoering heeft het rijk gedecentraliseerd naar de provincies en RWS. Wel monitort het rijk jaarlijks de ontwikkelingen en bepaalt op basis hiervan, in overleg met de provincies en marktpartijen, of een ruimtelijke interventie via het instrumentarium van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) nodig is. Uit het monitoringsonderzoek naar de winning, het verbruik, de import en de export van primaire bouwgrondstoffen in de periode 2015-2016, blijkt dat de winning van primaire bouwgrondstoffen in deze periode is afgenomen. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Nu lezen: Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem+ 2018
Rijkswaterstaat/Bodem+
Voor de vierde keer presenteert Rijkswaterstaat Bodem+ het Jaarwerkplan Bodem+ in de vorm van een online magazine. Bodem+ streeft naar een duurzaam gebruik van het bodem- en grondwatersysteem. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Tijdelijke regeling voor materiaalspecialisten archeologie zonder MA-diploma
SIKB
Het CCvD Archeologie heeft besloten tot het in het leven roepen van een regeling voor materiaalspecialisten in de archeologie. Deze regeling is er voor materiaalspecialisten zonder Ma-diploma Archeologie en die al jarenlang professioneel werkzaam zijn in het vakgebied. Lees meer.
Foto: SIKB
Bodembescherming: praktijkproef nodig voor luchttest
SIKB
Het Centraal College van Deskundigen Bodembescherming heeft eind december ingestemd met een rapport van de Advieskamer Stortbesluit over de theoretische kaders van het luchttestsysteem voor de beoordeling van vloeistofdichtheid van betonnen vloeren die direct op folie zijn gestort. Lees meer.
Beeld: SIKB