Beste lezer,
De Zuid-Koreaanse stad Pohang werd op 15 november 2017 getroffen door een aardbeving. Mogelijke oorzaak volgens aardwetenschappers is een proefproject om aardwarmte te winnen. Ook in ons land groeit de belangstelling voor aardwarmte: ultradiep boren zou een alternatief kunnen zijn voor de winning van aardgas in Groningen. Maar op nieuwe aardbevingen zit natuurlijk niemand te wachten. In het kader van verantwoorde toepassing van geothermie is er dan ook interessant nieuws. In opdracht van Staatstoezicht op de Mijnen gaat een multidisciplinair team van deskundigen van bedrijven en kennisinstituten de risico’s ervan onderzoeken. Intussen wordt ook elders in ons land niet stilgezeten op dit vlak. Zo verkent de Universiteit Utrecht momenteel met diverse partijen de mogelijkheden om de eerste aardwarmtecentrale van Utrecht te bouwen. Eén ding is zeker: geothermie is hot.
Op de voorgrond
Schakeldag 2018: ‘Durf te doen, pak de kansen’
Rijkswaterstaat/Bodem+
Tijdens de Schakeldag 2018 op 26 juni zijn de ontwikkelingen binnen de Omgevingswet een belangrijk onderwerp. De workshops geven u de laatste inzichten en kennis om zelf aan de slag te gaan. De onderwerpen zijn gericht op de nieuwe wet- en regelgeving, nieuwe manier van werken, maatschappelijke onderwerpen, digitalisering en pilots. Lees meer.
Foto: Rijkswaterstaat
Actueel
Evaluatie wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen aangeboden aan Tweede Kamer
Rijkswaterstaat/Bodem+
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat bood 26 april jl. de evaluatie van het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen (WBBE) aan de Tweede Kamer aan. De evaluatie richtte zich op de vraag of de regelgeving in de praktijk heeft bijgedragen aan de vooraf gestelde doelen. Lees meer.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
'Achteruitgang insecten in Nederland is zorgelijk'
WUR
In november 2017 sprak minister Carola Schouten haar zorg uit over de forse afname van de biomassa van vliegende insecten in Duitse natuurgebieden. Zij vroeg Wageningen Environmental Research (WENR) haar nader te informeren. Inmiddels hebben David Kleijn en collega’s hun bevinden aan de minister gerapporteerd. Lees meer.
Foto: WUR
Noord-Holland wil bodemdaling bestrijden
Provincie Noord-Holland
In veenweidegebieden worden de slootpeilen laag gehouden voor de landbouw. De veehouders hebben dit nodig om het land te kunnen bewerken, voldoende grasgroei te verkrijgen en het land niet te laten vertrappen door het vee. Lees meer.
Foto: Pixabay
Provincies plaatsen geografische data voortaan in Nationaal GeoRegister
BIJ12
Het Nationaal GeoRegister (NGR) is sinds 1 maart 2018 dé plek waar provincies hun geografische data aanleveren en waar gebruikers gegevens kunnen raadplegen. Het Provinciaal GeoRegister (PGR) is met de komst van het NGR overbodig geworden en daarom opgeheven. Lees meer.
Foto: Pixabay
Vereniging Nederlands Cultuurlandschap: nationaal masterplan voor zonneparken nodig
Solar Magazine
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap roept minister Wiebes (Economische Zaken) en Schouten (Landbouw) op een groot masterplan te vormen voor de energietransitie. Lees meer.
Foto: Pixabay
Ultradiep boren veroorzaakt mogelijk ook aardbevingen
Cobouw
Ultradiepe boringen – meer dan 4 kilometer – naar aardwarmte veroorzaken mogelijk ook aardbevingen. In opdracht van Staatstoezicht op de Mijnen brengt Witteveen + Bos de risico’s nu in kaart. Lees meer.
Foto: Pixabay
Eerste aardwarmtecentrale van Utrecht
UtrechtNieuws.nl
De Universiteit Utrecht onderzoekt met diverse partijen de mogelijkheden om de eerste aardwarmtecentrale van Utrecht te bouwen. Als het onderzoek naar geothermie rendabel en veilig blijkt, gaat in 2020 de eerste aardwarmtecentrale van Utrecht een kleine drieduizend huizen verwarmen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Biologische landbouw toch minder productief dan gangbare landbouw bij onderzoek in Vredepeel
WUR
In februari van dit jaar publiceerden onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research over meerjarig onderzoek dat in Vredepeel is uitgevoerd. Ze stelden dat hun resultaten aangeven dat biologische landbouw na 13 jaar biologische teelt vrijwel even productief werd als gangbare landbouw, met minder uitspoeling van nitraat naar het grondwater. Lees meer.
Foto: WUR
Bodem niet meer chemisch te corrigeren
Boerderij
Betrokkenen informeren over bodemvruchtbaarheid en hoe die steeds minder is te sturen en corrigeren met behulp van chemie. Daar is Gera van Os van Aeres Hogeschool Dronten fulltime mee bezig. Zij ziet bodemverdichting als hét grootste pijnpunt. Lees meer.
Foto: Pixabay