Beste lezer,
In de Kennisimpuls Waterkwaliteit werken het Rijk, provincies, waterschappen, waterleidingbedrijven, kennisinstituten en belanghebbende partijen aan het versnellen van het verbeteren van de waterkwaliteit in en rondom Nederland. Het einddoel is: de chemische en ecologische waterkwaliteit op orde in 2027. Deltares, een van de partners van het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond, onderzoekt daarvoor de ecologisch effecten van toxische stoffen. ‘Onze collega’s van het KWR, WUR en RIVM pakken tegelijkertijd weer andere vragen over diezelfde toxische stoffen op. De uitkomsten worden gecombineerd en samen met de gebruiker zoeken we naar de juiste toepasbare goede oplossingen’, vertelt Hilde Passier van Deltares. Lees verder.
Erratum
Anders dan in de vorige nieuwsbrief vermeld, is Subat (Stichting Uitvoering Bodemsanering Amovering Tankstations) per 17 oktober 2018 ondergebracht bij Stichting Bodembeheer Nederland.
Op de voorgrond
'Minimum aan plastic in grond en baggerspecie'
NOS
Grond en bagger dat wordt gebruikt bij de aanleg van wegen en dijken mag vanaf 2019 nog maar 'sporadisch' plastic bevatten. Het kabinet maakt vandaag maatregelen bekend om het gevecht tegen plastic soep uit te breiden, meldt het AD. Bij het aanleggen van wegen worden nu grond en baggerspecie (slib dat is vermengd met stenen en afval) gebruikt, dat nog hooguit 20 procent 'bodemvreemd' materiaal mag bevatten. Daar hoort ook plastic bij. Nul procent plastic is niet haalbaar, omdat plastics maar heel langzaam vergaan. Vandaar dat de norm 'sporadisch' wordt gebruikt. De schonere grond en baggerspecie moeten ook worden gebruikt bij het minder diep maken van natuurwateren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Nomineer nu voor de RIVM Jan Kliestprijs
RIVM
Kent u iemand die zich vol overgave inspant voor een veilig, gezond en leefbaar Nederland? Iemand die samenwerken en de uitwisseling van kennis over veiligheid, gezondheid en milieu stimuleert? Nomineer deze persoon dan voor de RIVM Jan Kliestprijs. Het RIVM zet zich, in samenwerking met partners, in voor een veiliger Nederland. Samenwerken en kennis uitwisselen over veiligheid, milieu en gezondheid is hiervoor essentieel. Het RIVM wil dit stimuleren en heeft daarom ter nagedachtenis aan Jan Kliest, voormalig hoofd centrum Veiligheid, deze prijs ingesteld. U kunt uw nominatie doorgeven tot maandag 12 november 2018. Iedereen kan nomineren. Lees verder.
Nieuwe vereniging voor onafhankelijke schemabeheerders opgericht
SIKB
Een aantal onafhankelijke schemabeheerders heeft een vereniging opgericht die hun werkzaamheden met behulp van onafhankelijke deskundigen laat beoordelen. Deze kwaliteitsborging komt in de plaats van de beoordeling door de Raad voor Accreditatie. Bij de oprichting zijn 17 van de 38 onafhankelijke schemabeheerders in Nederland lid geworden, waaronder SIKB en KvINL. Lees verder.
Foto: Vereniging van Schemabeheerders
Gebrekkige monitoring IBC-werken
SIKB
SIKB heeft in het voorjaar van 2018 een beknopt onderzoek gedaan naar de werking van de normdocumenten (specifiek protocol 6902) ten aanzien van IBC-werken en de beschikbaarheid van monitoringrapportages. Lees verder.
Peter Glas wordt nieuwe Deltacommissaris
Binnenlands Bestuur
Peter Glas is vanaf 1 januari de nieuwe regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft hem aangewezen als opvolger van Wim Kuijken, die eind dit jaar met pensioen gaat. Lees verder.
Foto: Binnenlands Bestuur
Animatiefilmpjes over certificeren en datastandaarden
SIKB
SIKB is gestart met de productie van korte, een minuut tellende animatiefilmpjes, waarin actuele onderwerpen op een heldere wijze worden uiteengezet. Zo is er een filmpje gemaakt over datastandaarden (wat zijn dat, waartoe dienen zij en wat is ermee te bereiken?) en over certificering (hoe werkt dat en wat heb ik als opdrachtgever of opdrachtnemer eraan?). De filmpjes zijn hier te zien.
Schoon en bruikbaar terrein in Krimpen aan den IJssel
Rijkswaterstaat/Bodem+
Vrijdag 5 oktober 2018 is een belangrijke stap gezet op weg naar de herontwikkeling van het terrein Stormpolderdijk in Krimpen aan den IJssel, voorheen bekend als het ‘EMK-terrein’. Die dag verstreek de wettelijke termijn voor het indienen van bezwaren en kon het werk definitief worden gegund aan de aannemer met de beste prijs-kwaliteitsverhouding: Dura Vermeer. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Microplastics zijn overal
Deltares
Het Europees Parlement heeft op 24 september in grote meerderheid voor een verbod op plastic wegwerpproducten gestemd. Zo moet een eind komen aan de eindeloze stroom plastic die in zee of op straat eindigt, waar het in kleine deeltjes opbreekt en tot microplastics verwordt. Er lijkt namelijk geen ontkomen meer aan: microplastics zijn overal! Lees verder.
Foto: Deltares
Het branchedossier Archeologie
SIKB
SIKB wil opdrachtgevers ondersteunen bij het aanbesteden van archeologisch onderzoek. Een daartoe op te stellen Branchedossier Archeologie wordt door een breed opgezette werkgroep, met onder andere aanbestedingspecialisten en het archeologische bedrijfsleven, begeleidt. Dit Branchedossier Archeologie wordt binnenkort beschikbaar gesteld op onder meer de website van PIANOo, het expertisecentrum aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Kijk hier voor de flyer 'Aanbesteden van archeologisch onderzoek: een uitleg voor opdrachtgevers'.
Foto: Pixabay
Huizen in Zevenaar verzakken door laag grondwater na droge zomer
NOS
In de gemeente Zevenaar zijn bij tientallen huizen verzakkingen of scheuren vastgesteld, die zijn ontstaan als gevolg van de droge zomer. Door die droogte is de grondwaterstand extreem laag, waardoor er volgens dagblad De Gelderlander veel huizen zijn met schade. De krant schrijft dat het gaat het om dertig woningen in Zevenaar. De gemeente zou geen acuut instortingsgevaar hebben vastgesteld. Lees verder.
Foto: Pixabay