Uit het netwerk
‘Never a dull moment’
Jasper Griffioen, TNO Geologische Dienst van Nederland
Als hoogleraar Waterkwaliteitsbeheer is hij parttime verbonden aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. De rest van zijn tijd werkt hij bij TNO Geologische Dienst en is betrokken bij bijna alles wat met de Nederlandse ondergrond te maken heeft: van het verzamelen van data en informatie en karteren tot en met het beheren en analyseren daarvan. Dat gaat bij TNO van ondiep via diep tot ultradiep. Jasper Griffioen over de speerpunten van zijn boeiende en veelzijdige werk. Lees verder.
Foto: Jasper Griffioen
Op de voorgrond
Klimaat- en energiedoelen (blog door Henk Koster)
SIKB
Een paar nieuwsberichten kwamen de afgelopen tijd bij elkaar. Zo meldde het Planbureau van de Leefomgeving op 25 januari jongstleden: ‘Drie Nederlandse klimaat- en energiedoelen voor 2020 zijn niet in zicht; het aandeel hernieuwbare energie groeit naar verwachting naar 12,2% in 2020. Het Europese doel voor Nederland van 14% in 2020 is daarmee niet binnen bereik. Het grootste deel van de groei tot en met 2020 wordt veroorzaakt door een groei in de bijmenging van biobrandstoffen, het meestoken van biomassa in kolencentrales, zon-PV, en windenergie op land en zee'. Het woord bodemenergie lezen we niet terug. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Actief grondwaterpeilbeheer voorkomt veel schade
Grootschalig actief grondwaterpeilbeheer kan veel schade, en daarmee hoge kosten voorkomen. De schade door droogte in stedelijk gebied loopt tot 2050 al in de tientallen miljarden euro’s en is groter dan schade door wateroverlast. Klimaatverandering versnelt en vergroot dit alles nog eens. Het onderzoeksproject ‘Grootschalig actief grondwaterpeilbeheer’ brengt een concrete maatregel in beeld om te komen tot een robuuster watersysteem. Een interview met Wouter Kooijman (Fugro) en Jeroen Ponten (Waternet). Lees verder.
Foto: Wouter Kooijman (l) en Jeroen Ponten (r)
Actueel
D66 en GroenLinks: verhoog grondwaterpeil, schroef veeteelt terug in veenweiden
Volkskrant
D66 en GroenLinks roepen het kabinet op het grondwaterpeil in de veengebieden te verhogen en daar de veeteelt fors terug te schroeven. Doordat het grondwaterpeil nu kunstmatig laag wordt gehouden ten behoeve van agrariërs en veehouders, dreigt in de omgeving grote schade aan de funderingen van huizen en gebouwen. Lees verder.
Foto: Volkskrant - Martijn Beekman
Effecten van handhaving ILT bij bodemenergiesystemen
Omgevingsweb
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van I&W heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de handhaving door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij bodemenergiesystemen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Ingenieursbureaus onderzoeken thema 'Bodem en ondergrond' met oog op Omgevingswet
Groene Ruimte
Voor het Uitvoeringsprogramma Convenant Bodem en Ondergrond werkt een aantal ingenieursbureaus aan het kennisproject ‘Samen de diepte in - bodem en ondergrond in de Omgevingswet’. Lees verder.
Foto: Tauw
Waterschappen schorten baggeren op vanwege PFAS
H2O
Een aantal waterschappen, waaronder Delfland, heeft zijn baggerwerkzaamheden opgeschort omdat er mogelijk PFAS-verbindingen in de bagger zitten. Ze doen extra onderzoek naar aanwezigheid van de toxische stof en wachten op de risicogrenswaarden voor de verbindingen. Lees verder.
Foto: H2O
Eerste aanleveringen Rijkswaterstaat aan BRO succesvol
Basisregistratie Ondergrond
Rijkswaterstaat heeft eind vorig jaar de eerste sonderingen en grondwatermonitoringputten aangeleverd aan de Landelijke Voorziening van de Basisregistratie Ondergrond. Hierbij laten zij zien hoe goede samenwerking leidt tot mooie resultaten. Lees verder.
Taartmoment - beeld: Alexandra Smink
Natuurherstel Polder Breebaart gestart
H2O
Het Groninger Landschap is begonnen met de herinrichting van Polder Breebaart, een brakwatergetijdengebied vlakbij Termunten. In de komende maanden wordt 70.000 kubieke meter slib verwijderd en afgevoerd naar de Kleirijperij van Ecoshape. Lees verder.
Foto: H2O
Hulp voor gemeenten bij funderingsproblemen
Binnenlands Bestuur
Met een nieuwe opzet van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel hebben rijksoverheid, banken en enkele gemeenten een middel gevonden om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen met de financiering van herstel. Nu moet de rest van de zakkende gemeenten nog mee. Lees verder.
Foto: Binnenlands Bestuur