Uit het netwerk
‘De bottom-up aanpak draagt bij aan het succes’
‘Wat ik voor mij zie is een open netwerk van bodemprofessionals die, los van hun eigen werkvloer, elkaar inspireren, informeren en stimuleren. Een kennisnetwerk waarbinnen de schuttingen zijn geslecht, die nu nog vaak het delen van professionele kennis hinderen’. Ron Nap is de netwerkcoördinator van het Gelders Ondergrond Overleg (GOO), dat net het programma 2019 – 2022 heeft vastgesteld. De ‘bodemhub’ heeft daarin een belangrijke plek. Lees verder
Ron Nap (GOO): ‘De “Bodemhub” is een ontmoetings-, werk- en inspiratieplek' - eigen foto
Op de voorgrond
Ontwerp-Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet aangeboden aan Tweede Kamer
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 2 juli 2019 heeft Staatssecretaris Van Veldhoven met een kamerbrief het ontwerp Aanvullingsbesluit Bodem Omgevingswet aangeboden aan de Tweede Kamer. Het ontwerp Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet is een uitwerking van de Aanvullingswet bodem Omgevingswet en regelt het herziene bodembeleid in de besluiten die onder de Omgevingswet hangen. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Het is vol onder het maaiveld
Vooral binnen de bebouwde omgeving zit de bodem vol. Met kabels, met leidingen, met boomwortels, met rioleringsbuizen, met afvalcontainers. Tjokvol. En er komt steeds meer bij. Zoals WKO-installaties en te verzwaren elektriciteitsnetten. De stedelijke ondergrond dreigt uit zijn jasje te knappen. Op initiatief van de gemeente Amsterdam, samen met de Bouwcampus en het COB (Centrum voor Ondergronds Bouwen) mede financieel gesteund door de werkgroep Kennis van het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond, start het project ‘Vol onder maaiveld’. Lees verder.
Edith Boonsma (COB): 'We zijn toe aan wat we een "systeemsprong" noemen' - eigen foto
Actueel
Betrouwbare data van de ondergrond is goud waard
TNO
Nederland is het eerste land ter wereld waar het in kaart brengen van de ondergrond wettelijk geregeld is. Dat gebeurt via de Basisregistratie Ondergrond (BRO). De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, ontwikkelt en voert het beheer van deze basisregistratie en brengt de bodem driedimensionaal in beeld. Ondertussen speelt die ondergrond een steeds belangrijkere rol bij enkele grote maatschappelijke vraagstukken. Steeds meer partijen vragen de GDN dan ook om advies voor ze op een locatie aan de slag gaan. Lees verder.
Nationale omgevingsvisie: samen de inrichting van ons land bepalen
Rijksoverheid
Verstedelijking, bereikbaarheid, duurzaamheid, natuurbehoud zijn grote, vaak met elkaar verweven vraagstukken die vragen om goede keuzes. Hoe we die keuzes maken bepaalt hoe Nederland er in toekomst uitziet. Minister Ollongren geeft hiervoor een voorzet met het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De ontwerp-NOVI is op 20 juni in het bijzijn van de minister gepresenteerd in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Lees verder.
Unieke bodemdalingsmeetsite in Nederland operationeel
Deltares
In het Overijsselse veenrijke gebied rondom Rouveen is de eerste echte bodemdalingsmeetsite in Nederland ingericht waar bodemdaling in ruimte en tijd wordt gemeten. Gilles Erkens, bodemdalingsexpert bij Deltares presenteerde de nieuwe meetsite tijdens de Kennisexpeditie Bodemdaling van het Nationale Kennisprogramma Bodemdaling. Lees verder.
Foto: Deltares
Klimaatakkoord leidt tot flinke ingrepen in het landschap
NOS
Het nieuwe Klimaatakkoord zal leiden tot verdergaande ingrepen in het landschap. Er zullen nog meer zonnepanelen en windmolens moeten komen, en geothermie, restwarmte en biomassa. Om te bepalen hoe en waar dit gaat gebeuren, is Nederland verdeeld in 30 energieregio's. Lees verder.
Foto: Pixabay
Waarderen en Selecteren van Modern Oorlogserfgoed
SIKB
SIKB en het CCvD Archeologie nodigen partijen voorstellen te doen voor de waardering en (de)selectie van modern oorlogserfgoed (militair, civiel, sociaal-maatschappelijk) binnen het kader van de KNA waarderingssystematie. Dit door middel van een ‘letter of interest’ voor het uitbrengen van een offerte voor fase 2 van het project ‘Modern oorlogserfgoed in relatie tot de archeologische uitvoering’. Lees verder.
Arnhem-Schuytgraaf: Helmen en wapens verzameld op de rand van de werkput - Foto: Gemeente Arnhem
Onderwaterdrainage veenweidegebieden helpt, maar vraagt extra water
Deltares
Onderwaterdrainage is één van de mogelijkheden om de maaivelddaling in het Nederlandse veenweidegebied te verminderen. De keerzijde is dat onderwaterdrainage juist in droge perioden extra water vraagt. Ongeacht de gekozen maatregel om maaivelddaling te beperken zal de toekomstige zoetwatervraag waarschijnlijk per definitie toenemen. Bijvoorbeeld natte teelten in combinatie met slootpeilverhogingen leiden ook tot een extra watervraag. Lees verder.
Foto: Deltares
Versterking cross-sectorale aanpak bodemdaling
Rijkswaterstaat/Bodem+
Met de kamerbrief 'Rijksbrede inzet op bodemdaling' en de kabinetsreactie op initiatiefnota ‘Droge Voeten: Voor een klimaatbestendig Nederland’ en de kabinetsreactie op initiatiefnota 'Veen red je niet alleen' heeft het Kabinet op 20 juni 2019 de Kamer geïnformeerd over de rijksbrede aanpak van bodemdaling als cross-sectoraal thema voor een reeks aan maatschappelijke opgaven. Op 1 juli 2019 vond in de Tweede Kamer het Nota Overleg plaats met betrokken bewindspersonen. Lees verder.
De Activiteitenregeling is op 1 juli 2019 gewijzigd
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 20 mei 2019 is een regeling tot wijziging van de Activiteitenregeling en de Regeling omgevingsrecht in verband met technische normen en de actualisatie van bijlagen gepubliceerd in de Staatscourant 2019 nr. 23546. De wijzigingsregelingen zijn per 1 juli 2019 in werking getreden. Over bodembescherming worden een aantal wijzigingen in de Activiteitenregeling doorgevoerd. Lees verder.
Foto: SIKB