Uit het netwerk
Jack de Vries: 'De ondergrond heeft de energietransitie heel veel te bieden'
De ondergrond heeft veel potentie voor de energietransitie . Die moeten we benutten door interdepartementale samenwerkingen en vooral, een positieve benadering van de publieke opinie’, aldus Jack de Vries, als projectleider bij Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de uitgevoerde quick scan Buisleidingen Energietransitie en Ondergrond (BEO). Lees verder.
Jack de Vries – eigen foto
Op de voorgrond
Het regent flink, maar in het oosten is het nog altijd te droog
NOS
Terwijl het de afgelopen weken met name grijs en regenachtig weer was, geldt er in sommige delen van het land nog steeds een sproeiverbod. "We kampen hier nog altijd met droogte", vertelt Minke Huurnink van het waterschap Rijn en IJssel. "Dus mag er geen oppervlaktewater worden gebruikt." Het heeft de afgelopen maanden zo'n 10 procent meer geregend dat normaal. Die neerslag heeft er in het grootste deel van Nederland voor gezorgd dat de grondwaterstand weer op peil is. Bijna overal stroomt het water weer door de beken en sloten. Maar op sommige plekken, met name in het oosten van het land, blijft het maar droog. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Klimaatadaptatie meets bodem
‘Het laatste jaar van het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond staat in het teken van het bestendigen van de kennisnetwerken. Samen met het Ministerie van IenW willen we toekomen naar een of meerdere nieuwe vormen van overlegstructuren waarbinnen kennis kan worden ontwikkeld en worden gedeeld’. Dat stellen Leo Hamerlinck en Jos van Wersch, respectievelijk projectleider en secretaris Kennis binnen het Uitvoeringsprogramma. Lees verder.
Het UP Kennisteam met v.l.n.r. Jos van Wersch, Leo Hamerlinck en Sverre van Klaveren – eigen foto
Actueel
Borgstelling mkb-kredieten tijdelijk verruimd vanwege PFAS en stikstof
Rijkswaterstaat / Bodem+
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de subsidiemodule Borgstelling mkb-kredieten (BMKB) per 1 januari 2020 tijdelijk uitgebreid ter ondersteuning van mkb-bedrijven die getroffen zijn door de PFAS-en stikstofproblematiek. Lees verder.
Foto: Pixabay
Beantwoording Kamervragen over problemen met de toepassing van thermisch gereinigde grond
Rijkswaterstaat / Bodem+
Minister van Wonen en Milieu Van Veldhoven beantwoordde op 19 december 2019 Kamervragen over problemen met de toepassing van thermisch gereinigde grond (TGG). In de beantwoording schetst de Minister onder andere de ontwikkelingen op het gebied van de stopzetting van de toepassing van thermisch gereinigde grond sinds 2017. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wijzigingen op BRL SIKB 4000 voor commentaar gepubliceerd
SIKB
Het CCvD Archeologie is voornemens om de BRL SIKB 4000 Archeologie op een beperkt aantal punten te wijzigen. De voorgenomen wijzigingen zijn deze week voor commentaar gepubliceerd. Tot en met 21 februari kunt u reageren op voorgenomen wijzigingen. Lees verder.
Foto: Pixabay
ILT akkoord met herkeuring thermisch gereinigde grond
Inspectie Leefomgeving en Transport
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat de herkeuringen van thermisch gereinigde grond (TGG) van de bedrijven Theo Pouw en ATM voldoen. Er is een betrouwbaar beeld gegeven van de kwaliteit en eigenschappen van de TGG die is opgeslagen in Moerdijk en de Eemshaven. Lees verder.
Foto: IenW/ILT
Nederland kartrekker Europees PFAS verbod
Rijksoverheid
Er moet een Europees verbod op PFAS komen. Dat voorstel van Nederland krijgt ruime steun in de Milieuraad in Brussel. Minister van Veldhoven (Milieu) is kartrekker van het zogenoemde restrictievoorstel. Hierdoor wordt PFAS in alle niet-essentiële toepassingen verboden. Een belangrijke stap om de kraan voor het gebruik van deze schadelijke stoffen dicht te draaien. Lees verder.
Foto: Pixabay
Zo groen kan Nederland zijn over honderd jaar
Wageningen University & Research
Over honderd jaar is Nederland een land met groene steden, een circulaire landbouw, en is er meer ruimte voor bos, water en moeras. Zo’n klimaatbestendig Nederland is niet alleen wenselijk, maar ook mogelijk, zeggen de Wageningse onderzoekers Michael van Buuren en Martin Baptist. Lees verder.
Foto: WUR
Effectief groen betekent: kijk ook naar de ondergrond!
Kennisportaal Ruimtelijke adaptatie
Hoe maak je steden prettiger tijdens hittedagen? Wat kunnen landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere professionals doen om steden groener en koeler te maken? De negen ontwerprichtlijnen van dr. Wiebke Klemm kunnen daarbij helpen. In dit interview vertelt Wiebke meer over haar proefschrift en doet ze een oproep aan ontwerpers: begin bij de wortel, teken ook de ondergrond! Lees verder.
Foto: Pixabay
Fase 1 COCOON project succesvol afgerond
Rijkswaterstaat/Bodem+
Doel van het Interreg Europe project COCOON is om beleidsinstrumenten te ontwikkelen en te integreren om duurzaam beheer van stortplaatsen mogelijk te maken. Hierbij worden innovaties en het toepassen van schone technologie gestimuleerd en daadwerkelijk in praktijk gebracht. Lees verder.
Foto: Pixabay
Verhoging afvalstoffenbelasting per 1 januari 2020
Rijkswaterstaat/Bodem+
De afvalstoffenbelasting gaat per 1 januari 2020 omhoog naar €32,63 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond. Afval en grond die worden gerecycled, worden niet belast. Lees verder.
Model bodembeleid PFAS voor gemeenten
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is door de werkgroep PFAS het Model Beleid toepassen PFAS houdende grond voor gemeenten ontwikkeld. Het document dient ter ondersteuning van gemeenten die het lokale beleid voor hergebruik van grond en de bodemkwaliteitskaart willen aanvullen met beleid voor PFAS. Lees verder.