Uit het netwerk
JongSTRONG wordt JongBodem
‘We zijn toe aan een nieuwe naam: JongBodem’, vertelt bestuurslid Marissa Frambach. ‘Want met "JongBodem" maken we duidelijker dat wij een netwerk zijn dat jongeren binnen het werkveld bodem verbindt. Dat wij door middel van kennisdeling laten zien hoe divers het werkveld is. Dat de bodem interessant is vanuit verschillende disciplines’. Lees verder.
Marissa Frambach: ‘Naast natuurlijke en economische waarden moeten ook sociaal-culturele waarden een rol gaan spelen in het bodem werkveld’ – eigen foto
Op de voorgrond
Webinar circulaire grondstromen: de complexiteit is groot, maar oplossingen zijn binnen bereik
SIKB
Voor het sluiten van de grondkringloop kan de 5-R Strategie behulpzaam zijn, betoogde Saskia Visser, programmaleider Circulaire en klimaat-neutrale samenleving bij de WUR, tijdens het Webinar over Bodemcirculariteit dat op 14 mei 2020 op initiatief van NLIngenieurs en SIKB werd gehouden. Lees verder.
Screenshot - foto SIKB
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Revitalisering van voormalige stortplaatsen
Verspreid over het land liggen er zo’n 4.000 voormalige stortplaatsen waar nu niets mee gebeurt. De vraag naar ruimte voor natuur, woningbouw, recreatie, zonneparken en noem maar op, is groot. Hoe kunnen deze stortplaatsen daartoe worden aangewend? De Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) onderzoekt in samenwerking met enkele Gelderse gemeenten binnen het kennisplatform van het Gelders Ondergrond Overleg de mogelijkheden. Lees verder.
Janbart van Ginkel: oppakken van de kansen die de Omgevingswet gaat bieden – eigen foto
Actueel
Verruiming afzet en verwerking PFAS-houdende grond
Rijkswaterstaat Bodem+
Rijkswaterstaat Bodem+ verruimt de beoordelingscriteria voor partijen met PFAS verontreinigde grond bij een aanvraag voor een verklaring van niet-reinigbaarheid. Hiermee wordt een deel van de stagnatie in afzet van PFAS-houdende grond opgelost. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Nieuw nationaal onderzoek naar invloed zonneparken op bodemkwaliteit en biodiversiteit
Solar Magazine
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stelt 3,6 miljoen euro subsidie beschikbaar aan een samenwerkingsverband van LC Energy, TNO, Wageningen University & Research, Eelerwoude en SolarCentury. Lees verder.
Foto: Pixabay
Literatuurstudie effect van bodembeheer op het behalen van bodem-, water- en luchtdoelstellingen
RIVM
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de kwaliteit van de Nederlandse landbouwbodems verbeteren. Daarom wil het ministerie dat alle landbouwbodems in 2030 duurzaam worden beheerd. Dit is belangrijk om voldoende gewassen te blijven produceren en minder vervuilende stoffen, zoals CO2 en stikstof, naar lucht en water uit te stoten. Lees verder.
Foto: Pixabay
Notaoverleg Tweede Kamer 12 mei 2020 over Bodem
Tweede Kamer der Staten-Generaal
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft op 12 mei 2020 overleg gevoerd met Minister Van Nieuwenhuizen en Staatssecretaris Van Veldhoven over granuliet en de handhaving met betrekking tot de toepassing van granuliet bij het project ‘Over de Maas’. Ook is gesproken over de vervolgacties rond het tijdelijk handelingskader PFAS. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grote droogte: akkergrond verstuift en er verdampt meer dan dat er regen valt
Trouw
De droogte wordt zorgelijk. Het tekort aan neerslag in Nederland bereikte afgelopen vrijdag 100 millimeter. Donderdag stond het tekort op 97 millimeter. Lees verder.
Foto: Pixabay
Aardwarmte uit Rotterdam
Nieuwsblad Transport
Het havenbedrijf Rotterdam doet samen met Shell onderzoek naar de mogelijkheid van geothermie. In de Rotterdamse haven gevestigde fabrieken zouden die warmte kunnen gebruiken voor stoom en warmte. Er blijft dan meer duurzame energie over voor bijvoorbeeld transport. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nationale Agenda Precisielandbouw
WUR
Wetenschap, industrie en overheid hebben hoge verwachtingen van de economische en ecologische voordelen die het toepassen van precisielandbouw voor de landbouwsector biedt. Toepassen in de praktijk blijft echter nog steeds achter. Waar ligt dat aan? Lees verder.
Foto: Pixabay
Bestuur SIKB versterkt met twee nieuwe leden
SIKB
Het Bestuur van SIKB is uitgebreid met Menno Smits, namens de Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer en Jan van Weperen, namens de Unie van Waterschappen. Lees verder.
Jan van Weperen en Menno Smits - eigen foto's
Start voorbereidingen strandsuppletie Dishoek
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat is 28 april gestart met de voorbereidingen voor het opspuiten van het strand tussen Dishoek en Vlissingen. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+