Uit het netwerk
Droogte bedreigt ook archeologische vindplaatsen
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
‘Droogte is al heel lang een probleem voor archeologen. Zeker in het van oudsher natte westen van het land zijn al veel artefacten verdwenen. Denk aan allerlei organisch materiaal, zoals gebruiksvoorwerpen en scheepswrakken. De nu structureel optredende langdurige droge perioden gaan voor nog meer schade zorgen’, aldus Hans Huisman. Lees verder.
Hans Huisman: ‘Grondwater is in veel gevallen een belangrijke conservator’ – eigen foto
Op de voorgrond
Jaarverslag ILT: Schade door bodemverontreiniging jaarlijks 1,8 miljard euro
ILT
‘De ILT zet slimme technische hulpmiddelen in om optimaal rendement te behalen. Zo wordt zwaveluitstoot van individuele schepen midden op zee of het opsporen van illegaal vervoer van grond vastgesteld door gebruik te maken van satellietdata, remote sensing, snuffelpalen en drones.’ Dat is te lezen in het Jaarverslag 2019 van de ILT dat op 20 mei naar de Tweede Kamer is verstuurd. Lees verder.
‘ILT gaat door met innoveren’ - foto ILT
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
De nieuwe bodemprofessional verbindt ondergrondse en bovengrondse ontwikkelingen
Voor grote maatschappelijke opgaven, zoals energietransitie en de klimaatadaptatie, is een ruimtelijke ontwikkeling nodig die samenwerking vergt tussen de professionals die boven de grond werkzaam, en zij die in de bodem en ondergrond werken. In Twente krijgen veelbelovende ontwerpprincipes vorm die deze disciplines bijeen brengen. En die helpen bij een nieuwe, zo noodzakelijke instroom van studenten. Lees verder.
Jos Moll en Geert Roovers - eigen foto's
Actueel
Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet: 1 januari 2022
Aan de slag met Omgevingswet
1 Januari 2022 is de nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarover hebben het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen vereenstemming bereikt. Lees verder.
Foto: Pixabay
SIKBeter Jaarcongres 2020 stárt op 24 september!
SIKB
‘Schatten van de bodem’ is dit jaar het thema van een virtueel SIKB Jaarcongres. Een online serie waarin we het verhaal van de bodem vertellen. Het verhaal van zorgvuldig omgaan met de bodem. Beschermen van de schatten die kwetsbaar zijn, nu en in de toekomst delven van wat waardevol en noodzakelijk is en slim beheren van de minder aangename ‘schatten’ - zoals de door de mensenhand veroorzaakte verontreinigingen - (die ruimen we op of neutraliseren we). Lees verder.
Foto: SIKB
Gebruik van Basisregistratie Ondergrond levert kansen op
Rijkswaterstaat/Bodem+
Gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten als Rijkswaterstaat (RWS) hebben allemaal te maken met de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Zij leveren gegevens aan, maar gebruiken die ook – en dat levert kansen op. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Oproep tot delen van informatie over PFAS
RIVM
Nederland werkt samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden aan een Europees verbod op PFAS. Deze landen roepen betrokken bedrijven, organisaties en overheden op om informatie te delen over PFAS. Lees verder.
Illustratie: Vragenlijst PFAS
Vernatting veenweiden: kabinet kiest voor ‘functie volgt peil’
Waterforum
De benadering van de grondwaterpeilen en de bodemdaling in veenweidegebieden gaat veranderen. Waar nu ‘peil volgt functie’ de praktijk is, zullen overheden steeds vaker ‘functie volgt peil’ gaan hanteren. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Meldpunt bodemkwaliteit aangesloten op Inspectieview Milieu
Rijkswaterstaat/Bodem+
De meldgegevens van het Meldpunt bodemkwaliteit zijn voortaan ook te vinden in het portaal Inspectieview Milieu. De gegevens worden wekelijks aangeleverd. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Vaker droogte in het binnenland
KNMI
Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan rond 1950. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Lees verder.
Foto: Pixabay
NEN en SIKB stellen nieuwe norm op voor bodembeschrijving
SIKB
NEN en SIKB werken samen aan een nieuwe norm voor bodembeschrijving en de koppeling hiervan aan de SIKB-protocollen. Een nationale norm en een goede afstemming daarvan op de richtlijnen voor monsterneming, veldwerk en mechanisch boren is nodig om in het veld hiermee ook effectief te kunnen werken. Lees verder.
Supersized veenmonsters voor bodemdalings-voorspellingen
Deltares
Om voorspellingen te doen over de mate van bodemdaling door het samendrukken van veen worden supersized grondmonsters gestoken op de veenweidentestlocatie KTC Zegveld (gemeente Woerden). Met deze monsters kunnen de geotechnische eigenschappen van het veen worden bepaald. Lees verder.
Foto: Pixabay