Uit het netwerk
‘Spin in het web tussen kennis en het netwerk’
Paul de Wilde, adviseur Bodem+
Vanaf het allereerste begin is hij werkzaam bij Bodem+ en behoort zo tot de ‘oude’ garde die gepokt en gemazeld is op het veelzijdige beleidsterrein van de bodem. ‘De bodem is en blijft de grond onder ons bestaan,’ aldus Paul de Wilde. ‘Onze rol als expertisecentrum en helpdesk voor provincies, waterschappen en gemeenten zal ook in de toekomst belangrijk blijven. Zeker met de komst van de nieuwe Omgevingswet.’ Lees verder.
Paul de Wilde: ‘Kennis én kennissen: belangrijke meerwaarde Bodem+’ - eigen foto
Op de voorgrond
Zandtekort? Wereldwijde zandhonger verdrievoudigd!
Rijkswaterstaat/Bodem+
In de eerste week van juni 2020 verschijnt de nieuwe editie van Rijkswaterstaat trendcahier De Lichtkogel. In deze editie staat de wereldwijde honger naar zand centraal. Ook gaan we in op de consequenties voor zandgebruik en zandwinning in Nederland. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Actueel
Rijkswaterstaat koploper in aanleveren ondergronddata aan BRO
Rijkswaterstaat / Bodem+
Als opdrachtgever van infrastructuurprojecten heeft Rijkswaterstaat, net als gemeenten, provincies en waterschappen, te maken met de Basisregistratie Ondergrond (BRO). In deze basisregistratie worden ondergrondgegevens eenduidig vastgelegd en beschikbaar gesteld. Na een wat aarzelende start zijn de leveringen aan de BRO in volle gang. Lees verder.
Wijziging Regeling bodemkwaliteit
Rijkswaterstaat/Bodem+ en SIKB
Op 8 juni 2020 is in de Staatscourant een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit gepubliceerd. Deze is de dag erna in werking getreden. Behalve actualisatie van bijlage B, C en D is een wijziging over bodemenergie doorgevoerd, zijn uitvoeringsvraagstukken over asbest opgelost en is een foutieve verwijzing in artikel 4.10.2 hersteld. Ook is Regeling acceptatie afvalstoffen op stortplaatsen geactualiseerd. Lees verder.
Foto: Pixabay
NEN en SIKB ontwikkelen nieuwe norm voor bodembeschrijving
NEN en SIKB
NEN en SIKB werken samen aan een nieuwe Nederlandse norm voor bodembeschrijving en de koppeling hiervan aan de SIKB-protocollen. Een nationale norm en een goede afstemming daarvan op de richtlijnen voor monsterneming, veldwerk en mechanisch boren is nodig om in het veld hiermee ook effectief te kunnen werken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Eindrapport Adviescollege Stikstofproblematiek: ‘Niet alles kan overal’
Aanpak Stikstof
Het adviescollege Stikstofproblematiek heeft haar eindadvies overhandigd aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het eindadvies, ‘Niet alles kan overal’, volgt op eerdere rapporten. Lees verder.
Foto: Pixabay
In 2019 minder verontreinigde grond gereinigd
Rijkswaterstaat/Bodem+
In 2019 is bijna 1,9 miljoen ton verontreinigde grond procesmatig gereinigd. Dit een afname van circa 20 % ten opzichte van voorgaande jaren: in 2018 werd 2,4 miljoen ton gereinigd. Dit blijkt uit de gezamenlijke cijfers van branchevereniging van de Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondbewerkers (NVPG) en Rijkswaterstaat Bodem+. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
Basisregistratie geeft zicht op ondergrondse drukte
Binnenlands Bestuur
Warmtenetten, elektriciteitsnetten, woningbouw: opgaven die ruimte vragen. Ook onder de grond. De Basisregistratie Ondergrond (BRO) maakt via metingen en 3D-modellen zichtbaar wat zich waar bevindt. Het ministerie van BZK heeft de BRO nodig voor betrouwbare inzichten rondom ruimtelijk beleid. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nederland klimaatbestendig maken
Unie van Waterschappen
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 4 juni aangekondigd dat zij 100 miljoen euro extra vrij maakt voor de bestrijding van droogte in het Deltaplan Zoet water. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kust Julianadorp en Den Helder versterkt met zand
Rijkswaterstaat /Bodem+
Rijkswaterstaat heeft de zandsuppleties bij de kust tussen Julianadorp en Den Helder begin juni 2020 afgerond. Met het kustonderhoud blijft de kust op zijn plaats en in goede conditie. Zo is de kop van Noord-Holland de komende jaren weer goed beschermd tegen de Noordzee. Lees verder.
Nieuwe sleephopperzuiger Vox Amalia ingezet - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Gevecht om de ondergrond In het Rotterdamse Bospolder-Tussendijken
NRC
In het Rotterdamse Bospolder-Tussendijken zitten twee duurzame ambities elkaar letterlijk in de weg: de aanleg van een warmtenet en het streven naar meer bomen in een gebied dat al vol ligt met leidingen. Lees verder.
Foto: Pixabay