Uit het netwerk
‘Jonge vakmensen betrekken bij de ontwikkeling en implementatie van de Omgevingswet’
‘Het was in mijn studietijd al een veel gehoorde discussie, die (helaas) nog weinig aan actualiteit heeft ingeboet: de verbinding tussen de boven- en ondergrond. Waarbij ik de bovengrond dan als de wereld boven maaiveld beschouw. In mijn werk als planoloog en als voorzitter van het Netwerk Jong Leefomgeving probeer ik die verschillende werelden bijeen te brengen’, vertelt Juul Osinga. Lees verder.
Juul Osinga: ‘Wij willen de betrokkenheid van jonge vakmensen bij de ontwikkeling en implementatie van de Omgevingswet vergroten’ – eigen foto
Op de voorgrond
PFAS: meer verantwoorde ruimte voor grondverzet
Rijksoverheid
Er komt op basis van nieuw onderzoek meer ruimte om PFAS-houdende grond en bagger te verzetten. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag aan de Tweede Kamer. Gebaseerd op nieuwe onderzoeken van RIVM en Deltares biedt zij op drie fronten meer ruimte. Ten eerste een hogere achtergrondwaarde voor de landbodem (PFAS 1,4 µg/kg). Ten tweede verdwijnt het verschil in regels voor toepassing van grond en bagger. Ten derde is er meer ruimte voor het verantwoord toepassen van grond en bagger in diepe plassen. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Klei verrijkt schrale landbouwgrond
Het is eigenlijk een oud principe, dat in de vergetelheid is geraakt. Schrale landbouwgrond verrijken met een dun laagje klei of bagger. Dat houdt organische stof vast, zorgt voor een betere vochthuishouding en leidt ertoe dat een regenbui meer de bodem infiltreert. In Gelderland loopt een experiment. Lees verder.
Leon Claassen: ‘Discussie over milieukundige kwaliteit in een nieuw, samenhangend, perspectief plaatsen’ - eigen foto
Actueel
Bodembeleid moet veel steviger
Raad voor de leefomgeving en infrastructuur
De vitaliteit van de rurale bodems in Nederland staat onder druk en het huidige bodembeleid is ontoereikend om dit te stoppen. Doelen ten aanzien van natuur, water en klimaat worden hierdoor niet gehaald en ook landbouwopbrengsten staan onder druk. De overheid moet er beter voor zorgen dat bodems voor meer functies geschikt zijn, maar ook dat activiteiten daar worden uitgevoerd waar de bodem er ook daadwerkelijk geschikt voor ís. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in zijn advies ‘De bodem bereikt?!’ Lees verder.
Foto: Raad voor de leefomgeving en infrastructuur
3 miljoen m3 zand afgraven bij zeesluis IJmuiden: waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe?
Rijkswaterstaat/Bodem+
De nieuwe zeesluis wordt helemaal uitgegraven en al dat afgegraven zand moet natuurlijk ook ergens naartoe. Maar hoe werkt dat? En waar laat je zoiets? Arjan Kroot, hoofduitvoerder bij OpenIJ, vertelt over de werktechnieken die worden gebruikt op de bouwplaats. Lees verder.
Zanddepot project nieuwe zeesluis IJmuiden - foto: Rijkswaterstaat
3 keer Nederland, dat oppervlak hebben we nodig voor onze transities!
Rijkswaterstaat/Bodem+
Hebben we genoeg Nederland voor onze transities? Die vraag stelde Rijkswaterstaat aan het Bodemtraineeship. Sverre van Klaveren, Nàdia Mobron, Esmeralda Mobron en Kevin de Koeijer rekenden de claims op land en bodem door en vonden dat we zonder keuzes en het slim inzetten van bodem en land 3 keer Nederland nodig hebben. Lees verder.
Milieuschade voorkomen met beter toezicht en handhaving
Ministerie IenW
Ongezonde grafietregens en ernstige bodemverontreiniging: het zijn nare voorbeelden van milieuschade die niemand in zijn achtertuin wil hebben. De afgelopen jaren is veel gedaan om uitstoot van schadelijke stoffen naar de bodem, water en lucht te verminderen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Hogere dichtheid van bodemenergiesystemen biedt dubbel voordeel
Rijkswaterstaat/Bodem+
Nederland heeft hoge ambities voor de energietransitie. Om hierin tegemoet te komen is het nodig dat in 2050 ongeveer 20 procent van de gebouwen over een bodemenergiesysteem beschikt. Het door KIBO ondersteunde project: ‘Hogere dichtheid van bodemenergiesystemen voor meer CO2 besparing’ heeft hier praktijkgericht onderzoek naar gedaan. De conclusie is dat met een hogere dichtheid van bodemenergiesystemen het mes aan twee kanten snijdt. De realisatie van en meer duurzame energie en meer CO2 besparing in het stedelijk gebied. Lees verder.
Foto: Deltares
Uitleg regels milieubelastende activiteit opslaan van grond of baggerspecie
Aan de slag met Omgevingswet
Op de website van het Informatiepunt Omgevingswet is uitgebreide uitleg over de algemene regels voor de milieubelastende activiteit opslaan van grond en baggerspecie onder de Omgevingswet beschikbaar. Ook wordt een uitleg gegeven over de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de huidige regelgeving onder het Activiteitenbesluit en het Besluit bodemkwaliteit. Lees verder.
Foto: Pixabay
CCvD Archeologie maakt uitstel verlenging registratie mogelijk
SIKB
Het CCvD Archeologie heeft op 10 juni jl. ingestemd met het voorstel van SIKB om de termijn voor verlenging van de registratie op te rekken. Overmacht door corona is daarvoor de reden, onderbouwd door besprekingen met de certificerende- en toetsende instellingen, een verzoek van de VOiA en een gehouden enquête onder alle registerarcheologen en specialisten. Lees verder.
Foto: Esther Wieringa
Natuurgebied Trintelzand is gemaakt met overtollig slib
NRC
Opnieuw heeft Nederland een stukje land veroverd op het water. Langs de Houtribdijk, op de grens van Markermeer en IJsselmeer, tussen Enkhuizen en Lelystad, is een nieuw natuurgebied van vijfhonderd hectare aangelegd: Trintelzand, gemaakt van overtollig slib dat vrijkwam bij de zandwinning voor de zandige oevers. Lees verder.
Foto: Peter Leenen/Rijkswaterstaat
Bodembeheer van de Toekomst: juridische frames klaar
Bodembeheer van de Toekomst
Het Aanvullingsspoor heeft op zes grote dossiers zogenaamde ‘60 procent documenten’ opgeleverd. Het gaat om juridische frames van een aantal milieubelastende activiteiten: ‘graven in de bodem met een kwaliteit onder de interventiewaarde bodemkwaliteit’, ‘graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit (> 25 m3)’, ‘saneren van de bodem’, ‘opslaan van grond of baggerspecie’ en ‘toepassen van bouwstoffen’. Met daarnaast de instructieregel ‘nazorg’ (na saneren van de bodem). Lees verder.
Foto: Bodembeheer van de toekomst