Uit het netwerk
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten gemeenten
Nog altijd moet de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) jaarlijks veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog opruimen. Daarom is, ruim 75 jaar na de oorlog, een Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten (Kenniscentrum OO) nog hoogst actueel. ‘Gemeenten worstelen met vragen over hun rollen en taken tijdens het proces van opsporing en ruiming en of bijvoorbeeld überhaupt naar explosieven moet worden gezocht’, legt coördinator Remco de Boer van dit pas geopende kenniscentrum uit. Lees verder.
Coördinator Remco de Boer – eigen foto
Op de voorgrond
‘Bestaande netwerken kunnen nieuwe kennisinfrastructuur versnellen!’
SIKB
‘Geïnspireerd door de grote verbouwing van Nederland die moet plaatsvinden hebben we vandaag geprobeerd daarin ook bodem en ondergrond in alle breedte te plaatsen. Om dit op basis van kennis, van kennisbundeling en kennisverspreiding hun plek te geven. Met publieke en private organisaties die zich kunnen reframen naar de toekomstige opgaven. Zo besloot dagvoorzitter Arie Deelen het debat over samen bouwen aan een publiek private kennisinfrastructuur. Een debat als onderdeel van een ook dit jaar door Corona anders vormgegeven SIKB Jaarcongres. Lees verder.
Debat over een publiek private kennisinfrastructuur, met v.l.n.r. Henk Koster (SIKB), Willem Hendriks (Witteveen+Bos), dagvoorzitter Arie Deelen (SIKB), Ruud Peeters (Koepel Omgevingsdiensten ODNL) en Marco Vergeer (kwartiermaker VNG) - foto SIKB
Actueel
Verdiepende werksessies bodem in het omgevingsplan
Rijkswaterstaat/Bodem+
Hulp nodig bij het maken van bodemregels in het omgevingsplan? Meld u dan aan voor deelname aan verdiepende werksessies die het programma Bodembeheer van de Toekomst organiseren. Het doel van de werksessies is om gemeenten en omgevingsdiensten te ondersteunen bij vertalen van bodembeleid en ambities naar regels in het omgevingsplan. Aanmelden is mogelijk tot 15 oktober 2021. Lees verder.
Foto: Pixabay
Overgangsrecht saneringen Aanvullingswet bodem
Informatiepunt Leefomgeving
Het overgangsrecht is van grote betekenis voor de uitvoeringspraktijk, omdat bodemsaneringen vaak lang duren. Het uitvoeren van bodemsaneringen volgens de Wet bodembescherming (Wbb) kan in volle gang zijn op het moment dat de Omgevingswet inwerking treedt. Om te zorgen dat deze saneringen kunnen worden afgerond, is voor een aantal situaties in eerbiedigend overgangsrecht voorzien. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Regio’s aan de slag met kennisontwikkeling over bodem
VNG
Acht regio’s starten eind oktober met pilots om hun regionale schakelfunctie bodem te ontwikkelen. Met die schakelfunctie gaan ze voorzien in de behoefte van gemeenten aan kennis over de verschillende uitdagingen voor overheden, zowel boven als in de bodem. De VNG leidt dit programma in samenwerking met IenW. Lees verder.
Foto: Pixabay
De strijd om de ondergrond: waterbedrijven versus geothermie
H2O Actueel
Staatstoezicht op de Mijnen concludeert dat de veiligheid bij de geothermiebedrijven is verbeterd, maar dat de professionalisering nog niet op het gewenste niveau is. De vereniging van waterbedrijven ziet in geothermie een bedreiging van de grondwaterbronnen voor drinkwater. De geothermiesector ziet dat anders. Lees verder.
Foto: Pixabay
Modules in opleiding Coördinator Grondwatertechniek
Hogeschool Van Hall Larenstein
De opleiding Coördinator Grondwatertechniek Van Hogeschool Van Hall Larenstein krijgt een make-over. Door de opleiding in modules op te knippen kun je straks de opleiding naar wens in delen volgen. Het is hierdoor beter in te plannen in je dagelijkse werk en privéleven. Lees verder.
Foto: Van Kessel
Ontwerpversie BRL SIKB 2000 en protocollen ter openbare reactie
SIKB
BRL SIKB 2000 en de protocollen 2001, 2002, 2003 en 2018 gaan alweer ruim twintig jaar mee. In de loop van de jaren is er het nodige aan veranderd. Toch vingen we signalen op dat er behoefte bestaat aan een wat grondiger modernisering van deze documenten. Lees verder.
Hoogste punt van Nederland heeft meeste bodemdieren
Naturetoday
Het hoogste én het laagste punt van Nederland zijn dit weekend op bodemdieren onderzocht. Dat gebeurde tijdens de Bodemdierendagen 2021, met hulp van zowel landelijke als lokale politici en een kinderburgemeester. Het hoogste punt wint nipt van het laagste. Het verdient een 8,9 voor de biodiversiteit van algemene bodemdieren. Maar het laagste punt slaat terug met een unieke soort: de kleipissebed. Lees verder.
Drielandenpunt, hoogste punt van Nederland, Vaals - foto: Pixabay