Uit het netwerk
‘Bodem en ondergrond staan en blijven volop op de agenda’
‘Natuurlijk geven resultaten van onze onderzoeken vaak een zorgelijk signaal. Denk maar aan de aanwezigheid van historische verontreinigingen, PFAS of microplastics in het milieu. Hierin zie je terug hoe groot de opgaven zijn om onze natuur, water-, bodem- en ondergrondkwaliteit op het weer gewenste niveau te krijgen. Maar de toegenomen aandacht voor waterkwaliteit en alle nieuwe initiatieven rond “bodem en water zijn sturend” biedt ook veel hoop’, aldus Rob Nieuwenhuis, hoofd van de afdeling Bodem- en Grondwaterkwaliteit bij Deltares. Lees verder.
Rob Nieuwenhuis – eigen foto
Op de voorgrond
Zeer lage grondwaterstanden natuurgebieden
Deltares
Natuurorganisaties trekken deze zomer aan de bel over de negatieve effecten van de aanhoudende droogte op de Nederlandse natuur. Deltares heeft actuele kaartbeelden van grondwaterstandsverlaging en de ligging van enkele natuurgebieden gecombineerd. Hiermee worden de gebieden met de grootste risico’s in beeld gebracht. Lees verder.
Foto: Deltares
Actueel
Bodemactiviteiten straks melden via het DSO
Aan de slag met Omgevingswet
Op dit moment meldt u bodemactiviteiten, zoals graven in de bodem en het toepassen van grond of baggerspecie, via het meldpunt bodemkwaliteit en de meldingsformulieren voor de Wet bodembescherming. Na inwerkingtreding van de Omgevingswet kunt u hiervoor bij het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) terecht. Lees verder.
Foto: Pixabay
Bodemgezondheid – de bodems in de EU beschermen, duurzaam beheren en herstellen
Europese Commissie
De Commissie wil ervoor zorgen dat het algemene publieke belang in de hele EU in de effectbeoordeling en in het voorstel voor een bodemgezondheidswet goed tot uiting komt door feedback, ideeën, informatie en adviezen te verzamelen, waaronder beleidsnota’s, studies, gegevens over de oorzaken en de omvang van het probleem, kosten en effecten, beleidsdoelstellingen en beleidsopties. U kunt meedoen aan deze openbare raadpleging door de onlinevragenlijst in te vullen. Lees verder.
Beeld: Europese Commissie
Zorgen over nieuwe normen bodemgezondheid
VNG
De EU kondigt in een nieuw wetsvoorstel richtlijnen aan voor de bodemgezondheid. Op 1 augustus 2022 is de consultatie hierover gestart. De VNG zal een reactie indienen, maar roept gemeenten op dit ook zelfstandig te doen. Dat kan tot en met 24 oktober 2022. Lees verder.
Foto: Pixabay
Concept-herziening BUM's en HUM's Bodemenergie voor reactie
SIKB
SIKB herziet de handreikingen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving bij bodemenergiesystemen door provincies, gemeenten en omgevingsdiensten. Het betreft de Besluitvormings Uitvoerings Methoden (BUM) en de Handhavings Uitvoerings Methoden (HUM) voor bodemenergie. Aanleiding voor de herziening is de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023. Lees verder.
Foto: Pixabay
Commentaarronde NEN normen voor waterbodemonderzoek
NEN
NEN heeft de ontwerpen gepubliceerd voor twee herziene Nederlandse normen voor de strategie voor het uitvoeren van verkennend en vooronderzoek van waterbodem. Belanghebbenden wordt gevraagd om commentaar te leveren op deze documenten. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Meer zand voor Katwijk aan Zee
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat brengt vanaf september 2022 tot eind februari 2023 nieuw zand aan op het strand van Katwijk. Deze zandsuppletie verstevigt de kust en voedt de duinen. Lees verder.
Met persleidingen gaat het zand naar het strand waar een bulldozer het verder uitspreidt - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+