Uit het netwerk
Fictieve korting stimuleert om personeel goed op te leiden
Waterschap Rivierenland hecht eraan dat uit te besteden werkzaamheden door goed opgeleide mensen worden uitgevoerd. Aannemers die borg staan voor voldoende scholing krijgen bij een aanbesteding een fictieve korting. ‘Een stimulans’, vertelt senior-adviseur Nico Maat, ‘die ons als opdrachtgever het vertrouwen geven dat een aannemer mensen inzet die verstand van zaken hebben. Vakmensen dus!’ Lees verder.
Nico Maat – eigen foto
Op de voorgrond
De Nederlandse bodem warmt snel op
WUR
Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur van de lucht, maar ook de bodem wordt warmer. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben onderzocht hoe de bodemtemperatuur in Nederland de komende 30 jaar kan stijgen, en welke gevolgen dat heeft voor de natuur. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Beantwoording Kamervragen hergebruik bodemassen door Staatssecretaris Heijen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Staatssecretaris Heijnen beantwoordde op 5 april 2023 Kamervragen over het bericht: ‘Schone as van afval legt het af tegen goedkopere vuile variant’. Lees hier de beantwoording van de Kamervragen van het lid Haverkort (VVD).
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Bodem en innovatie: de State of the art
Bodembreed Academie
De nieuwe editie van het tijdschrift Bodem staat geheel in het teken van innovatie. Innovatie zowel op gebied van techniekontwikkeling, als op de werkwijze bij integrale vraagstukken. Met een groot aantal artikelen over innovatie, waarmee Bodem een boeiende ‘State of the art’ presenteert. Kijk hier voor meer informatie, het (gratis) inzien en bestellen.
Foto: tijdschrift Bodem
Dijken op getijdenzand: veel sterker dan gedacht
Deltares
Dijken waarvan de ondergrond is opgebouwd uit getijdenzand (zand afgezet in een getijdengebied) bieden meer weerstand tegen ‘piping’ dan dijken op rivierzandafzettingen. Dat is de uitkomst van een grootschalig innovatief onderzoeksproject dat werd gehouden in de Hedwigepolder in Zeeland. Lees verder.
Foto: Deltares
Levende zeebodemsedimentkaart Noordzee
Geologische Dienst Nederland
Voor het eerst in tientallen jaren is er een update van de zeebodemsedimentkaart. Door gebruik van kunstmatige intelligentie in combinatie met hoogwaardige geologische expertise zijn drie kaarten ontwikkeld die de samenstelling van de zeebodem weergeven in verschillende mate van detail. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nederland en de Kaderrichtlijn Water
Binnenlands Bestuur
De deadline voor de Kaderrichtlijn Water lag ooit op 2015 en is twee keer met zes jaar uitgesteld. Over vier jaar is het zover, en moet Nederland als EU-lidstaat voldoen aan de op papier gezette eisen ten aanzien van de chemische en ecologische kwaliteit van kustwater, oppervlaktewater en grondwater. Lees verder.
Foto: Pixabay
Rapportage Staat van Ons Water
Unie van Waterschappen
Op 17 mei is de rapportage De Staat van Ons Water naar de Tweede Kamer gestuurd. Met dit rapport laat de minister van Infrastructuur en Waterstaat elk jaar de voortgang van het Nederlandse waterbeleid zien. Lees verder.
Foto: Pixabay
#NatuurlijkDichtbij: zandherstel voor de Roggenplaat
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat staat bekend als kustbeschermer en (vaar)wegbeheerder. Maar Rijkswaterstaat is ook nauw betrokken bij natuurbeheer? Tijdens De Week van Ons Water toont het Rijkswaterstaat met de hashtag #NatuurlijkDichtbij de plekken waar het ministerie verrassende en bijzondere acties uitvoert om de natuur te beschermen. Lees verder.
De westzijde van de Roggenplaat met duidelijk zichtbare geulen - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Gouda zinkt
National Geographic
Een monumentale binnenstad die onderloopt, omliggende polders waarin koeien wegzakken: nergens in Nederland is bodemdaling zo zichtbaar als in de stad van kaas en stroopwafels. Lees verder.
Foto: Pixabay