Beste lezer,
Afval of grondstof? In de transitie naar een circulaire maatschappij zal deze vraag steeds vaker klinken. Hoe kijken we in de toekomst bijvoorbeeld naar stortplaatsen? Als ‘statisch eindstation voor ons afval’? Of als kansrijke locatie voor terugwinning van kostbare grondstoffen? Volop in ontwikkeling is ook de omgang met de zogenoemde IBC-werken; grond-, weg- en waterbouwkundige werken waarin verontreinigde bouwstoffen zijn gebruikt. Per 1 januari 2020 zullen bodemassen van afvalenergiecentrales niet meer tot deze verontreinigde bouwstoffen behoren. De afvalenergiecentrales moeten dan de kwaliteit van bodemas zodanig verbeteren dat die vrij toepasbaar is. Weer een belangrijke stap onder het motto ‘Van Afval Naar Grondstof’. De controle op gerealiseerde IBC-werken om grondwater- en bodemverontreiniging te voorkomen, gaat intussen onverminderd door. In onze rubriek Achtergrond en Opinie een boeiend interview met de specialisten op dit gebied.
Op de voorgrond
Bouwen aan de toekomst met respect voor het verleden, archeologisch onderzoek door Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat ontwikkelt veel bouwprojecten en gaat daarbij zorgvuldig te werk. Voordat er een schep de grond in gaat, wordt eerst onderzocht of er zich in de bodem geen archeologische sporen of vondsten bevinden, om ze veilig te stellen in het belang van het cultureel erfgoed. Lees meer.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Actueel
Nederlandse zorgen over Europese Verordening Bouwproducten
SIKB
SIKB, de sector milieu van Fenelab en het Platform bodemkwaliteit hebben grote zorgen over de werking van de Europese Verordening Bouwproducten. De kwaliteitsborging in de Verordening Bouwproducten is te laag om hergebruik van materialen te kunnen laten plaatsvinden. Dit bedreigt onvermijdelijk de ambities van de circulaire economie. De partijen hebben deze zorgen via een inspraakreactie kenbaar gemaakt aan de Europese Commissie. Lees meer.
Foto: Pixabay
Onderzoek naar invloed ondergrondse warmtebronnen op drinkwatertemperatuur
Deltares
Onderzoeksinstituten KWR en Deltares gaan onderzoek doen naar de invloed van ondergrondse warmtebronnen op de drinkwatertemperatuur. Dit is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst met verschillende betrokken organisaties. Lees meer.
Foto: Deltares
Verzuring maakt de hei steeds stiller
NRC
De Nederlandse overheid moet bronnen van bodemverzuring harder aanpakken. Daartoe roepen drie ecologen en een geoloog op in een donderdag gepubliceerd artikel in het vakblad Natuur, bos, landschap. De belangrijkste bron van verzuring is de landbouw, via de uitstoot van ammoniak uit mest. Lees meer.
Foto: Pixabay
Walter de Koning verlaat SIKB
SIKB
Na 20 jaar aan het roer van SIKB te hebben gestaan heeft Walter de Koning als directeur SIKB gekozen om de organisatie te verlaten. Hij gaat verder als directeur van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg. Lees meer.
Foto: SIKB
Bedrijfsvergelijking waterkeringen 2017
Helpdesk Water
De waterkeringbeheerders kijken regelmatig hoe ze ervoor staan op het gebied van waterkeringbeheer. In het voorjaar van 2017 hebben alle waterschappen en Rijkswaterstaat deelgenomen aan de bedrijfsvergelijking Waterkeringen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Data combineren om meer te leren
Natuurlijk Veilig
Data is de brandstof voor wetenschap, en ook voor de kennisontwikkeling binnen het project Natuurlijk Veilig. Op basis van oude en nieuwe data krijgen we meer inzicht in hoe suppleties invloed hebben op bodemdieren en vissen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Veel waardering voor nieuwe BRL SIKB 7800
SIKB
Tankinstallateurs, inspecteurs en vertegenwoordigers van opdrachtgevers en overheden zijn zeer te spreken over de nieuwe SIKB BRL SIKB 7800. Deze zal in 2019 de K903 Regeling Erkenning Tankinstallateurs (REIT) vervangen. SIKB heeft de regeling geactualiseerd en aangepast aan nieuwe technische inzichten en veranderende regelgeving. Lees meer.
Foto: SIKB
Grondwater: vaak veel nitraat, nikkel, sulfaat
NRC
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde vorig jaar een onderzoek naar 109 van de circa 200 gebieden waar in Nederland grondwater wordt gewonnen voor drinkwaterproductie. Al die gebieden liggen op de zandgronden – grofweg de rechterhelft van Nederland – en in het lössgebied in Zuid-Limburg. De nitraatconcentratie onder de landbouwgronden is hier sinds de jaren 90 fors afgenomen, maar de afname stagneert sinds 2012. Lees meer.
Foto: Pixabay
'Helft boeren wil bodem verbeteren'
Nieuwe Oogst
Ruim de helft van de boeren wil meer maatregelen nemen om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Meer dan driekwart van de boeren geeft aan meer behoefte te hebben aan praktische kennis. Lees meer.
Foto: Pixabay