Beste lezer,
‘Het is een sterke wereld, de wereld van bodem en ondergrond, maar ook een wereld die dreigt te gaan eroderen. Die namelijk nog te weinig gekend en erkend wordt door andere maatschappelijke sectoren’, zeggen Leo Hamerlinck en Jos van Wersch, respectievelijk projectleider en secretaris Kennis binnen het Uitvoeringsprogramma Bodem & Ondergrond. In de rubriek Uit het netwerk gaan zij in op de opgave (meer) aan te sluiten bij andere sectoren. Een mooie uitdaging, zo aan het eind van dit jaar. Een opgave die de redactie van deze nieuwsbrief in ieder geval graag oppakt in het nieuwe jaar. Met het verschijnen van deze laatste editie van 2018 wensen wij u een mooie kerst, een fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2019 toe.
Op de voorgrond
Dijkgraaf Tanja Klip strijdt dagelijks tegen klimaatsceptici
AD
Tanja Klip-Martin (64) is ruim vijf jaar dijkgraaf van het Waterschap Vallei en Veluwe. Sinds juli 2016 is zij ook Eerste Kamerlid voor de VVD. Hoewel ze van origine kunsthistoricus is, heeft de wereld van openbaar bestuur, water en techniek haar hart gegrepen. 'Water is the place to be', zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin. Het waterschap is over enkele maanden het eerste in het land dat energieneutraal werkt. 'We lopen als waterschappen voorop. En dat moet wel. Het klimaat wacht niet op ons. We moeten niet alleen naar 2050, maar ook naar 2150 kijken'. Lees verder.
Foto: Waterchap Vallei en Veluwe
Actueel
Kamerbrieven over duurzaam hergebruik grond, diepe plassen en thermisch gereinigde grond
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 11 december 2018 heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over haar visie op duurzaam hergebruik van grond. Een tweede brief gaat over drie onderwerpen: het verondiepen van diepe plassen met grond en baggerspecie, thermisch gereinigde grond (TGG) en toegepaste grond in een woonwijk in Barneveld. In beide brieven zijn voorgenomen wijzigingen in de regelgeving, onderzoeken en toezicht en handhaving aangekondigd. Lees verder.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven - illustratie: Rijksoverheid
De Edax: tweede leven voor zand en klei in Markermeer
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat versterkt de Houtribdijk en legt naast de dijk in het Markermeer het nieuwe natuurgebied Trintelzand aan. De afgelopen maanden was een hoofdrol hierbij weggelegd voor de Edax, een zogeheten zandsnijder van zo’n 1.700 ton en bijna 90 meter lengte. Lees verder.
Foto: © Straystone
Vaststelling Handreiking onderzoek afdeklagen
SIKB
Het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer van SIKB heeft de handreiking voor onderzoek naar monitoring van de dikte van afdeklagen op 13 december 2018 vastgesteld. De handreiking is ontwikkeld met het oog op nieuwe screeningstechnieken als alternatief voor de klassieke bodemonderzoeksmethoden: handmatige boringen of de prikstok. Zogenoemde ‘on site’ screeningstechnieken kunnen efficiënter en effectiever blijken. De handreiking is met name bestemd voor overheden bij het opzetten en uitbesteden van monitorings-onderzoek. Lees verder.
Foto: SIKB
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen halen, de bodem speelt belangrijke rol
Deltares
Deltares gaat samen met Wageningen Environmental Research (WENR) en Milieu (Belgie) in opdracht van DG Milieu van de Europese Commissie een analyse verzorgen van land- en bodemgerelateerde Duurzame Ontwikkelingdoelstellingen (SDG’s). In 2015 zijn deze SDG’s door de Verenigde Naties vastgesteld en door de EU aangenomen. Het is een reeks van zeventien doelen die ervoor moeten gaan zorgen dat onze grondstoffen beter worden beschermd en ongelijkheid, armoede en honger bestreden. Lees verder.
Foto: Deltares
Rijkswaterstaat ontdekt circa 2000 jaar oude waterput met eikenhouten planken bij archeologisch onderzoek Ring Utrecht
Rijkswaterstaat/Bodem+
Tijdens onderzoek ter voorbereiding op de aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht hebben archeologen in Houten een aantal oude voorwerpen opgegraven. Gebruiksvoorwerpen, maar ook hout dat mogelijk hoort bij het dak van een oude waterput. Lees verder.
Foto: © Ton Borsboom
Handreiking bodemverdichting vastgesteld
SIKB
Voor onderzoek naar de mate van bodemverdichting heeft het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer van SIKB op 13 december 2018 een Handreiking vastgesteld. De handreiking is gericht op grootschalig onderzoek naar bodemverdichting in landelijke gebieden. De Handreiking ondersteunt eigenaren en (gebieds)beheerders bij het (laten) ontwikkelen en uitbesteden van het benodigde onderzoek, waarbij gebruik kan worden gemaakt van elektronische screeningstechnieken. Lees verder.
Foto: SIKB
Vaststelling drie handreikingen voor onderzoek metalen in bodem
SIKB
Om onderzoek naar metalen in de bodem te ondersteunen heeft het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer van SIKB op 13 december 2018 drie handreikingen vastgesteld. De handreikingen zijn gericht op grootschalig bodemonderzoek waarbij naast conventioneel onderzoek ook de mogelijkheden van de ‘X-ray fluorescence spectrometer’ (XRF) worden belicht. De eerste handreiking gaat in algemene zin over de opzet van gebiedsgericht onderzoek naar metalen in de bodem. De tweede handreiking is specifieker, en geeft een strategie voor onderzoek van diffuus lood in de bodem van kinderspeelplaatsen en (moes)tuinen. De derde handreiking is bestemd voor veldwerkers en geeft aanwijzingen voor het meten van loodgehaltes in verontreinigde bodems van kinderspeelplaatsen en (moes)tuinen met behulp van de XRF. Lees verder.
Foto: SIKB
Hogere dijken beschermen ons niet tegen het water
NRC
In Nederland denken we bedwingers van het water te zijn, schrijven acht wetenschappers. ‘Waarom redden we het in de toekomst niet met alleen hogere dijken en een extra waterkering bij Rotterdam?’ Lees verder.
Foto: Pixabay