Uit het netwerk
Voormalige stortplaatsen: Kansen voor beheer en gebruik
In Nederland zijn ongeveer 4.000 voormalige stortplaatsen bekend. De oppervlakte bedraagt ongeveer 8.000 hectares. In de transitie naar de Omgevingswet krijgen gemeenten de ruimte om regels op te stellen. Ron Nap, senior adviseur bij Bodem+ en Renate van Dijk-Lubbers, consultant ondergrond bij Tauw bv, lichten toe. Lees verder.
Renate van Dijk-Lubbers en Ron Nap - eigen foto's
Op de voorgrond
Certificering cruciaal binnen wet- en regelgeving
‘Certificering van werkprocessen kan tussen de publieke en private sector een cruciale schakel vormen in de kwaliteitsborging’, stelt Martin de Bree in een deze week verschenen publicatie van SIKB en KIWA. ‘Het heeft grote waarde, maar kent uiteraard ook gevaren’. Lees verder.
Martin de Bree - eigen foto
Actueel
Normen voor thermisch gereinigde grond onvoldoende veilig
RIVM
De huidige normstelling blijkt onvoldoende geschikt om thermisch gereinigde grond (TGG) veilig in het milieu te gebruiken. Er kunnen te veel zware metalen en zouten in het grond- en oppervlaktewater terecht komen. Ook blijkt TGG nog schadelijke stoffen te bevatten zoals benzeen. De gevonden concentraties leveren geen gevaar op voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Lees verder.
Foto: RIVM
Bodem in de Omgevingswet: thema Bodembreed Academie
SIKB
De Bodembreed Academie biedt webinars en leermodules aan over de veranderingen in de bodemwetgeving, door de komst van de Omgevingswet. VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet zijn de makers. Het online leerplatform Bodembreed Academie is een initiatief van SBN, SIKB en KOBO. Lees verder.
Illustratie: Bodembreedacademie/SIKB
Volhoudbaar landgebruik
Bewust Bodemgebruik
Wat we nodig hebben voor volhoudbaar landgebruik, is een grote omslag in denken én doen. Hoe voorkomen we verkwisting? Door werkelijk de hele cyclus van een dienst of functie mee te nemen in de berekening, en onze keuzes te baseren op een volhoudbaar evenwicht van land. En… door minder hoge eisen te stellen aan onze levensstandaard. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Kamerbrief Omgevingswet oktober 2021 verzonden
Rijkswaterstaat/Bodem+
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een brief over de Omgevingswet aan beide Kamers gestuurd. Hierin gaat zij in op de stappen richting de inwerkingtreding op 1 juli 2022, de stand van zaken van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het aansluiten, inregelen en oefenen door overheden. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/bodem+
Videoserie De Toepassing: Slaan van een brandput
SIKB
Bij de bestrijding van een brand wordt steeds vaker grondwater gebruikt, dat met geboorde brandputten wordt opgepompt. Dat deze brandputten natuurlijk altijd voor voldoende water moeten zorgen, maar ondertussen geen schade mogen berokkenen aan het bodem- en watersysteem, wordt geborgd in de inmiddels geüpdatet SIKB richtlijn 2200. Lees verder.
Still uit de videoserie – foto SIKB
Gezocht deelnemers voor gebruikersonderzoek
Rijkswaterstaat/Bodem+
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? Wij willen graag weten wat u van onze sites www.iplo.nl en www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl vindt. We zoeken 16 mensen die willen deelnemen aan gebruikersonderzoeken die we begin december 2021 door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel laten uitvoeren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Jaarrapportage 2020 SIKB K903/08
SIKB
De beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat voor de Regeling Erkenning Installateurs Tankinstallaties (REIT), is een belangrijk instrument voor het beschermen van de bodem tegen bijvoorbeeld lekkages van vloeistoffen uit opslagtanks. Het functioneren van deze richtlijn wordt periodiek beoordeeld en geëvalueerd. Lees verder.
Foto: Pixabay
BRO wint Computable Award 2021!
BRO
Het programma Basisregistratie Ondergrond heeft op 3 november de Computable Award voor meest innovatieve ICT-overheidsproject in ontvangst genomen namens de vele partijen die de BRO maken en uitvoeren. Martin Peersmann, programmamanager BRO: ‘Een prijs win je niet alleen, dat doe je samen’. Lees verder.
Illustratie: Pixabay