Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 20 - 21 november 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Bodemdaling vraagt om een Deltawerk 2.0

Campus Gouda start in februari met een hbo-module Duurzaam Bodem Management. Een initiatief om meer ‘(young) professionals’ op te leiden, die gaan meedenken en oplossingen kunnen aandragen voor het vraagstuk van de bodemdaling, licht betrokken wethouder Thierry van Vugt toe. Lees verder.


Thierry van Vugt – foto Martijn Bravenboer/Gemeente Gouda

Op de voorgrond

Hydrogeochemisch onderzoek gedreven door maatschappelijke vragen

In het artikel ‘History of the hydrogeochemical study of groundwater in the Netherlands and the research motives’ beschrijft auteur Jasper Griffioen (verbonden aan TNO en de Universiteit Utrecht) twee eeuwen hydrogeochemisch onderzoek, ofwel onderzoek naar de grondwaterkwaliteit, en de achterliggende motieven. De oudste gevonden grondwateranalyses dateren uit 1827 en werden verricht in het kader van drinkwatervoorziening. Dat motief is 200 jaar overeind gebleven, mede door alle verontreinigingen die in het milieu voorkomen. Lees verder.


Jasper Griffioen – eigen foto

Actueel

Martijn van Houten per 1 februari 2024 nieuwe directeur-bestuurder van Stichting Bodembeheer Nederland

Martijn van Houten start op 1 februari 2024 als de nieuwe directeur-bestuurder van Bodembeheer Nederland. Martijn (51) neemt dan de leiding over van Henri Schouten, die vanaf de oprichting van de stichting de organisatie heeft vormgegeven. Henri wil zelf de laatste anderhalf jaar voor zijn pensioen een andere rol vervullen. Lees verder.


Martijn van Houten – eigen foto

Drie kennisorganisaties werken samen aan datastandaarden

CROW

Data en informatie spelen een steeds belangrijkere rol bij het inrichten en beheren van de openbare ruimte. Kennisorganisaties CROW, Stichting RIONED en Norminstituut Bomen slaan de handen ineen en ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. Samen gaan ze aan de slag om hun datastandaarden voor respectievelijk rioleringen, bomen en beheer openbare ruimte met elkaar in overeenstemming te brengen en te verbinden. Lees verder.


Van links naar rechts: Pieter Litjens (CROW), Hilde Niezen (Stichting RIONED) en Marc Meijer (Norminstituut Bomen) - foto: Rob Voss Fotografie

Grote stappen gezet in domein Milieukwaliteit

Rijkswaterstaat/Bodem+

De werkzaamheden voor het domein milieukwaliteit verlopen voorspoedig en volgens planning met veel inbreng van de stakeholders. Belangrijke mijlpaal is dat de catalogus Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD IMBRO/A) begin januari definitief wordt vastgesteld. Lees verder.


Foto: Pixabay

Naturalis gaat de biodiversiteit in beeld brengen

SIKB

Onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden krijgt ruim 18,5 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het onderzoeksproject eDentity, waarin de e staat voor environment. Naturalis gaat met behulp van minuscule stukjes DNA de soortenrijkdom in ons land uitgebreid onderzoeken, om zo ‘de staat van de natuur beter in kaart brengen dan ooit, en daarmee een bijdrage te leveren aan het behoud van de biodiversiteit’. Naturalis-onderzoeker Vincent Merckx hield op het SIKB Jaarcongres, 3 oktober jl., daarvoor een hartstochtelijk pleidooi. Lees verder.


Naturalis in Leiden – eigen foto

Bodembeheer Nederland neemt grondwatersanering Vlisco-terrein over

Bodembeheer Nederland

Bodembeheer Nederland heeft de verantwoordelijkheid voor het saneren van de grondwatervervuiling van het bedrijfsterrein van Vlisco in Helmond overgenomen van Gamma Onroerend Goed (Helmond) bv, de eigenaar van het terrein. Bodembeheer Nederland is een landelijk werkende stichting die in nauwe samenwerking met overheden en bedrijfsleven de zorg voor, en de verantwoordelijkheid over verontreinigde locaties op zich neemt. Lees verder.


Beeld Vlisco: Batik is een kenmerkend product van Vlisco

Nieuwe kennisclips over monitoring en signalering van Zeer Zorgwekkende Stoffen

Bodembreed Academie

Op de Bodembreed Academie vind je nu de eerste module van de verdiepende cursus Zeer Zorgwekkende Stoffen in het bodem- en watersysteem. Deze module gaat over signalering en monitoring en bestaat uit drie kennisclips. Je komt meer te weten over bestaande gereedschappen, zoals monitoringsprogramma’s en binnenkomende signalen. De module is ontwikkeld in opdracht van de provincie Overijssel, de inhoud is verzorgd door W+B. Lees verder.


Foto: Bodembreed Academie

Oplossingen gezocht om bodemverdichting bij Nederlandse landbouw tegen te gaan

Ministerie van LNV/Provincie Zuid-Holland

Bodemverdichting is in Nederland een probleem waardoor de kwaliteit van landbouwbodems onder druk staat. Onderzoek op meerdere veldlocaties laat zien dat in het eerste jaar nadat bodemverdichting heeft plaatsgevonden de gewasopbrengsten gemiddeld ongeveer vijftien procent lager liggen dan in een situatie waarin de bodem niet is verdicht. We zijn op zoek naar oplossingen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van bodemverdichting. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Tips voor een gezonde bodem

City Deal Openbare Ruimte

Ben jij projectuitvoerder, ontwerper, groenbeheerder of beleidsmaker en wil je in je dagelijks werk bijdragen aan een gezonde bodem? Of wil jij gewoon als bewoner iets doen voor een gezonde leefomgeving rondom je eigen woning? Iedereen die een verschil wil maken, vindt in de brochure Tips voor een gezonde bodem nuttige informatie en adviezen voor een gezond bodemleven. Lees verder.


Illustratie: City Deal Openbare Ruimte

Praktijkgids Water en bodem sturend, hoe dan?

College van Rijksadviseurs

Water en bodem écht leidend laten zijn, begint met een fundamenteel andere houding en benadering van ruimtelijke ingrepen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Lees verder.


Foto: Pixabay

Sluis: Praktijkverhaal ontplofbare oorlogsresten

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Eén van de gebieden waar bij de bevrijding van Nederland het hardst gevochten is, is Zeeuw-Vlaanderen. In de gemeente Sluis is Veronique de Caluwé er nu 11 jaar adviseur Openbare Orde en Veiligheid. In dit praktijkverhaal gaat ze in op de keuzes die deze gemeente maakte bij het aanpakken van de grote hoeveelheid ontplofbare oorlogsresten daar. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
23 november 2023, Utrecht
Vastgoed meets bodem
23 november 2023, online
BRO Ketendag
23 november 2023, Ede
Congres Natuur en Water KAN in de stad
30 november 2023, Den Haag
Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor West-Nederland
1 december 2023, Tiel
Bijeenkomst Platform Bronbemalen 'Bemalen onder de Omgevingswet
7 december 2023, Amersfoort
Vind het verleden in de praktijk
7 december 2023, Zutphen
Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Oost-Nederland
 

Uitgelicht

BRO Ketendag, 23 november 2023

Tijdens de BRO Ketendag kun je op één dag jouw technische informatie halen en ons feedback geven. Je kunt de sessies online volgen. Maak je belangstelling kenbaar via de mailinglist, zodat je een mail ontvangt zodra je je kunt aanmelden. De Ketendag bestaat uit de Technische Ketendemonstratie, Implementatiesessies/workshops en Reviewsessies Standaarden. Ook is het Softwareplein op die donderdag. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Aardwarmte moet einde maken aan hoge gasprijs voor woningen

NOS

De overheid is begonnen met proefboringen naar aardwarmte, voor de duurzame verwarming van woonwijken. Nu wordt 90 procent van alle huizen in Nederland nog verwarmd met behulp van aardgas. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Prestigieuze penning voor bodemonderzoek voor 'regenwormenprofessor’

WUR

Wageningen University and Research’s ‘regenwormenprofessor’ Jan-Willem van Groenigen heeft als eerste Nederlander de Philippe Duchaufour Medal gekregen, een prestigieuze prijs in de wereld van bodemwetenschappen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Op zoek naar overblijfselen steentijd in Noordzeebodem

TNO

De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, ontwikkelt en test samen met zes Europese wetenschappelijke instellingen een methode om in de bodem van de Noordzee sporen van bewoning uit de steentijd te vinden. In de volgende editie van deze nieuwsbrief een interview met onderzoeker Sytze van Heteren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Commissie verlengt toelating verdelger glyfosaat met tien jaar

RTL Nieuws

De Europese Commissie verlengt de toelating van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat met tien jaar. Dat besluit is genomen, nadat de Europese lidstaten opnieuw geen besluit namen over het voorstel van de Europese Commissie. Lees verder.


Foto: Pixabay

Landbouwinnovaties geven boer en natuur toekomst

WUR

Overgaan op gewasrotaties die stikstof beter opnemen en efficiënter bemesten om het uitspoelen van nitraat te voorkomen: onderzoekers van de Plant Sciences Group van Wageningen University & Research werken aan oplossingen om de uitdagingen van de landbouw het hoofd te bieden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Blootstelling aan combi van cadmium, lood, arseen en kwik

RIVM

Via voedsel en drinkwater komen mensen in aanraking met chemische stoffen die mogelijk effecten op de gezondheid hebben. Het RIVM onderzocht hoeveel cadmium, lood, arseen en kwik volwassenen (18-65 jaar) uit tien landen hierdoor binnenkrijgen. De optelsom van blootstelling aan deze vier metalen is in alle onderzochte landen te hoog. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Klimaatdoel voor minerale landbouwbodems in Nederland is haalbaar

WUR

Koolstofvastlegging in minerale landbouwbodems om een bijdrage te leveren aan het klimaatprobleem én daarbij de landbouwbodems duurzaam beheren, is dat mogelijk? Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Nationaal Deltacongres in Groningen verbindt urgentie en hoop

Helpdesk Water

Hoe kunnen we Nederland veilig, mooi en leefbaar houden én klimaatbestendig maken? Moeten we harde grenzen gaan stellen aan ruimte- en watergebruik? En hoe pak je dat écht integraal aan? Dat waren centrale vragen tijdens het veertiende Nationaal Deltacongres, op 9 november 2023 in Groningen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie: Samen de versnelling inzetten

Kennisportaal Klimaatadaptatie

Hoe maken we Nederland sneller klimaatbestendig? Dat lees je in het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA). Het document is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe Nederland zich aanpast aan klimaatverandering en wat daar de komende tijd nog voor nodig is. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Dilemma: Landbouw en natuur: scheiden of verweven?

WUR

Is het beter om veel voedsel te produceren op de vruchtbaarste en voor de landbouw meest geschikte bodems, zodat er elders veel ruimte is voor natuurbescherming? Of moeten we landbouw combineren met natuurbescherming, in de vorm van bijvoorbeeld extensieve landbouw en wetlands met een voedsel- en natuurfunctie? Beide richtingen worden gezien als oplossingen om de voedselproductie te verhogen en natuur en biodiversiteit te behouden. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.