Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 1 - 23 januari 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Zijn er chemische effecten van waterinjectie in de diepe ondergrond?

De TNO Adviesgroep economische zaken heeft in opdracht van het Staatstoezicht op de Mijnen onderzoek gedaan naar mogelijke ondergrondse chemische effecten van de waterinjectie in lege of bijna lege olie- en gasvelden in Nederland. Kan het geïnjecteerde water, dat zout is en mijnbouwhulpstoffen bevat, het reservoir of de afsluitende laag aantasten? Projectleider Martin Wilpshaar geeft antwoord. Lees verder.


Martin Wilpshaar – eigen foto

Op de voorgrond

Balanceren tussen wateroverlast en watertekort: de bodem als buffer

Change Inc.

2023 was het natste jaar ooit gemeten. Het water viel met bakken uit de lucht, honderden millimeters meer dan gemiddeld. Anderzijds zullen door klimaatverandering meer periodes van aanhoudende droogte optreden, waarin we water juist heel hard nodig hebben. Hoe kan de vraag en het aanbod van water beter op elkaar worden afgestemd? Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Brief Eerste Kamer over bestuurlijke afspraken bodem en ondergrond

IPLO Bodem

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stuurde op 9 januari een brief aan de Eerste Kamer over de voortgang van de bestuurlijke afspraken bodem en ondergrond. Lees verder.


Foto: Pixabay

Meld expedities voor GeoWeek 2024 nu aan!

Geoweek

Van 13 t/m 24 mei is het weer tijd voor de jaarlijkse GeoWeek! Twee weken krijgen leerlingen van 10 tot 15 jaar weer de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. Dit zullen zij doen aan de hand van expedities die gegeven zullen worden door bedrijven uit de geosector. Is jouw bedrijf geïnteresseerd in het organiseren van een expeditie waarbij leerlingen enthousiast gemaakt worden voor geosector? Schrijf je dan in via dit formulier . Inschrijven is mogelijk tot en met 4 februari 2024. Lees verder.


Foto: www.geoweek.nl

Internetconsultatie gestart Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025

IPLO Bodem

Het Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025 is op 17 januari 2024 in consultatie gegaan. Met dit ontwerp besluit worden wijzigingen doorgevoerd in een aantal besluiten, waaronder het Besluit activiteiten leefomgeving. Reacties kunnen tot en met 13 februari ingediend worden. Het gaat om wijzigingen voor de onderwerpen bodem en water. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Bodembreed Academie over bodemsaneringen en geofysische meettechnieken

Bodembreed Academie

De Bodembreed Academie is weer verrijkt met twee e-learnings: een over in-situ bodemsaneringen en een over geofysische meettechnieken. De bodemsaneringsmodule is de laatste in een reeks van zes over in-situsaneringstechnieken. In de module geofysische meettechnieken leer je welke technieken er zijn en waar ze toegepast worden. Daarnaast kom je meer te weten over de voor- en nadelen van geofysische meettechnieken. Kijk hier voor meer informatie.


Foto: Bodembreed Academie

Inwerkingtreding Omgevingswet: veranderingen voor bodem

IPLO Bodem

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Ook een deel van de bodemregelgeving valt onder de Omgevingswet. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving is de regelgeving uitgelegd, ook die over de bodem. Daarin zijn enkele belangrijke veranderingen voor de bodemsector op een rij gezet. Lees verder.


Foto: Pixabay

Handreiking toezicht en handhaving bodemactiviteiten uitgebracht

SIKB

SIKB heeft de Handhavings Uitvoerings Methode Bodembeheer (HUM Bodembeheer) uitgebracht. Het is een handreiking voor toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten voor bodem onder de Omgevingswet. Deze handreiking biedt ondersteuning voor adequaat toezicht en handhaving door de bevoegde overheden en vooral Omgevingsdiensten. Lees verder.


Foto: SIKB

Verzilting van grondwater wordt erger door klimaatverandering

Groene Ruimte

Volgens de meest ernstige zeespiegelvoorspellingen kunnen ruim 60 miljoen mensen tegen 2100 meer dan vijf procent van hun zoetwatervoorraden verliezen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht. Verzilting van grondwater wordt alleen maar erger door klimaatverandering. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actieplan voor versnelling aardwarmte in Noord-Brabant

Geothermie Nederland

De provincie Noord-Brabant, gemeenten en een reeks bedrijven hebben een actieplan ondertekent waarmee zij aan de slag gaan om de ontwikkeling van geothermie in Brabant een impuls te geven. In de toekomst moeten woningen in de provincie Brabant verwarmd kunnen worden met aardwarmte. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
30 januari 2024, Webinar
Water en Bodem Sturend van Water Governance Tijdschrift
30 januari 2024, Amersfoort
Eerste bijeenkomst Community of Practice (CoP) Waterkwaliteit en Klimaat
1 februari 2024, Utrecht
Waterinnovatiefestival 2024
1 februari 2024, Utrecht
RIONED dag: Kennis voor Elkaar
29 februari 2024, Rotterdam
SOILITE
29 februari 2024, Wageningen
Symposium Bodemkundig Informatiesysteem Nederland
13 en 14 maart 2024, Utrecht
Internationale Conferentie (Micro-Nano) Plastics in Soil
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodembreed
 

Uitgelicht

RIONED dag 1 februari 2024 in Utrecht: Kennis voor Elkaar in

Stichting RIONED gaat de samenwerking intensiveren met Stichting Wateropleidingen en het Koninklijk Nederlands Waternetwerk. Op 1 februari 2024 lanceren de drie organisaties de ‘Arbeidsmarktagenda stedelijk water’, die onder andere een antwoord moet bieden op het tekort aan personeel. Lees verder.


Foto: Deltares

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Instructievideo’s meld- en informatieplicht bodemactiviteiten DSO

IPLO Bodem

Vanaf 1 januari 2024 meldt u bodemactiviteiten via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en niet meer via het Meldpunt Bodemkwaliteit. Om u op weg te helpen, zijn er voor de meest voorkomende bodemactiviteiten instructievideo’s opgenomen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Wijzigingen door Omgevingswet

SIKB

Per 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) in werking getreden. Tegelijkertijd is ook de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) van kracht geworden. Deze regelgeving heeft invloed op veel van de SIKB-richtlijnen en onderliggende protocollen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

De grootste drugsput ooit

NOS

Een olympisch zwembad aan giftige grond in Halsteren, Noord-Brabant. De zoveelste lozing van drugsafval. En... de grootste in Nederland ooit ontdekt. NOS op 3 ging erheen en legt het probleem van drugsafval uit. Lees en kijk verder.


Foto: Pixabay

Consultatie ontwerpversies AP04 en AS SIKB 3000 met bijbehorende protocollen

SIKB

Het AC Bodembeheer is voornemens nieuwe versies te vast te stellen van AS SIKB 3000, protocol 3001, protocollen 3010-3090, 3110-3190 en 3210-3290 en het accreditatieprotocol AP04. Lees verder.


Foto: Pixabay

Het eerste tijdsafhankelijke grondwatermodel met hoge resolutie ter wereld

Deltares

Grondwaterwetenschappers en modelontwikkelaars van de Universiteit Utrecht en Deltares sloegen de handen ineen om het allereerste wereldwijde grondwatermodel van één km te maken. Dit is een belangrijke stap richting een betere weergave van grondwater in wereldwijde water- en klimaatmodellen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Ook PFAS in hobby-eieren ver buiten regio Dordrecht

NOS

Ook ver buiten de regio Dordrecht leggen hobbykippen eieren met te hoge concentraties PFAS, een giftige stof die wordt gebruikt in de industrie. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Lees verder.


Foto: Pixabay

Werksessie Handleiding Bodemdaling voor gemeenten

Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen

Op 19 december jl. heeft de eerste werksessie ‘Handleiding Bodemdaling voor gemeenten’ plaatsgevonden. Bodemdaling leidt in gemeenten met slappe bodem tot hoge beheers- en onderhoudskosten. Daarom is het belangrijk dat voor projecten op een slappe bodem tijdig de juiste afwegingen worden gemaakt in de toe te passen techniek. Een handleiding voor projectleiders kan hiervoor houvast bieden. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Achtergrond en opinie

Het is nog kletsnat, maar experts waarschuwen: denk alvast na over zomerdroogte

NOS

Na een kletsnatte decembermaand zijn te lage grondwaterstanden nergens een zorg. Ook in de hoogste zandgronden van Drenthe tot Noord-Brabant tonen de peilbuizen dat het nu overal zeer nat is. Maar nog vóór het groeiseizoen begint, zal een groot deel van die watervoorraad verdwenen zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.