Beste lezer,
Het programma Basis Registratie Ondergrond (BRO) heeft veel gevolgen voor werkprocessen, informatiesystemen en financiën bij gemeenten, provincies, en bijvoorbeeld ook de waterschappen. Deze overheden en organisaties vervullen een zogenoemde bronhoudende rol; zij leveren voor enkele tientallen registratieobjecten de informatie die nodig is voor dit laatste onderdeel van het stelsel van basisregistratie. Tjaart Vos vertelt in Uit het netwerk over de roadshow die momenteel door het land trekt. De belangstelling ervoor is groot, zoals op de meest recente bijeenkomst in het noordoosten van het land. Daar, niet geheel toevallig natuurlijk, waren meer dan zeventig partijen aanwezig die met grote gedrevenheid de kansen bespraken die de BRO biedt om tot veel betere afwegingen te komen bij het maken van keuzes betreffende de inrichting van de onder- en bovengrond.
Op de voorgrond
Europees project COCOON: een Snapshot van het Nederlands stortbeleid
Rijkswaterstaat
Hoofddoel van COCOON is het ontwikkelen van beleidsinstrumenten voor duurzaam stortbeheer. Hoe zijn we tot ons huidig stortbeleid gekomen? Welke keuzes zijn gemaakt en waarom? Voor het ontwikkelen van nieuw beleid is het goed om te kijken welke keuzes in het verleden gemaakt zijn. Om dit overzicht te krijgen is er een deskstudie uitgevoerd en zijn beleidsmakers en medewerkers uit de stortbranche geïnterviewd. Lees meer.
Foto: Pixabay
Actueel
Programma-activiteiten SIKB 2018
SIKB
Het SIKB-bestuur heeft voor de verschillende aandachtsvelden binnen SIKB een Jaarprogramma 2018 vastgesteld. Dit is gebeurd aan de hand van zogenoemde programmalijnen die de accenten van het Jaarplan aangeven. Een overzicht van de verschillende programmalijnen binnen archeologie, bodembeheer, bodembescherming en datastandaarden is te vinden via deze pagina.
Foto: SIKB
Webappplicatie Landgebruik in lagen
RCE
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de webapplicatie Landgebruik in Lagen gepresenteerd. Deze applicatie toont het landgebruik in Nederland door de millennia heen. Met behulp van deze informatie kan een archeologische verwachting voor een gebied worden gemaakt. Lees meer.
Beeld: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Staatssecretaris stelt antwoorden op Kamervragen over Westdijk uit
AD
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de beantwoording van de Kamervragen over de vervuiling in de Westdijk in Bunschoten uitgesteld. 'Vanwege de benodigde in- en externe afstemming is er geen gelegenheid de beantwoording binnen de daartoe gestelde termijn te realiseren', schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. Lees meer.
Onderzoekstechnieken volledig geactualiseerd
Rijkswaterstaat / Bodem+
In opdracht van Bodem+ heeft Sweco het onderdeel onderzoekstechnieken op www.bodemrichtlijn.nl geactualiseerd. Er zijn nu 146 technieken beschreven, waarvan 59 gedetailleerd in een technieksheet. Lees meer.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
SIKB biedt onderzoeksprogramma KIBO onderdak
SIKB
SIKB zal het Kennis- en Innovatieprogramma Bodem en Ondergrond (KIBO) administratief en secretarieel faciliteren. Daarmee kan het KIBO haar activiteiten als zelfstandig werkend onderzoeksprogramma continueren. Lees meer.
Beeld: KIBO
Code Oranje blijft van kracht voor graafsector
Bouwend Nederland
Code Oranje blijft van kracht voor de graafsector. Schade door graafwerkzaamheden komt nog te vaak voor; de gewenste daling gaat niet snel genoeg. Dat constateert Agentschap Telecom op basis van cijfers van het Kadaster. Lees meer.
Foto: Pixabay
Utrechtse gemeenten onderzoeken samen klimaatkwetsbaarheden
H2O
In de veertien gemeenten in de regio Utrecht worden deze en komende maand klimaatstresstesten uitgevoerd. Daarbij is oog voor aspecten als bodemdaling en waterkwaliteit. De gemeenten pakken dit samen aan binnen de projectorganisatie Winnet. Lees meer.
Foto: Pixabay
De Staat van het Nederlandse waterbeleid
Rijksoverheid
Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft woensdag de Staat van Ons Water naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze rapportage beoordeelt dat het waterbeleid ook in 2017 in de pas liep met de gestelde doelen om de waterkwaliteit te verbeteren en Nederland te beschermen tegen hoogwater. Lees meer.
Foto: Pixabay
Methoden voor betere planning bodemenergiesystemen in steden
KWR
Op 16 mei 2018 verdedigde KWR-onderzoeker Martin Bloemendal zijn proefschrift The hidden side of cities over bodemenergie-opslagsystemen bij de TU Delft. Hij presenteert methoden voor governance, ontwerp en planning van bodemenergiesystemen die in gebieden met veel gebouwen kunnen bijdragen aan een betere planning, zodat meer bodemenergiesystemen kunnen worden geplaatst dan in de huidige praktijk is toegestaan en een grotere energiebesparing ontstaat. Lees meer.
Foto: KWR
5th Symposium Sustainable Remediation deadline abstracts 3 juni
Arcadis
Op 30 en 31 oktober vindt parallel aan EKOS 2018 in Sao Paulo het 5e internationale symposium Duurzaam Saneren plaats. Na eerdere bijeenkomsten in Kopenhagen, Wenen, Ferrara en Montreal besteed dit symposium nadrukkelijk aandacht aan de overgang naar een circulaire economie in het duurzaam beheer en saneren van bodems. SuRF-NL en het Europese industrie netwerk NICOLE assisteren bij de programmering. 3 juni sluit de call for abstracts. Lees meer.
Beeld: Arcadis
Stortbuien nabootsen in de strijd tegen wateroverlast
NOS
Plotseling breekt er een tropische regenbui los in Delft. Het water klatert op de klinkers van het terrein van de Technische Universiteit. Vergeleken met deze wolkbreuk was de regen in het weekend van 12 mei in Drenthe maar een miezerbuitje. Het grote verschil: deze regenbui is zo plaatselijk als een partytent. Lees meer.
Foto: Pixabay