Beste lezer,
Een jaar geleden verscheen de nieuwsbrief van het Expertisenetwerk bodem en ondergrond (ENBO) in een nieuwe, inhoudelijk bredere opzet, in een nieuwe vormgeving en in een hogere (tweewekelijkse) frequentie. We zijn natuurlijk zeer benieuwd naar uw bevindingen en vragen u om een korte enquête hierover in te vullen. Dit vragenlijstje vindt u op de nu ook vernieuwde ENBO-website. Ook deze is opnieuw vormgegeven en biedt u met een eenvoudiger structuur snel(ler) toegang tot bijvoorbeeld de platforms Bodembeheer, Toezicht Bodem en het Symposium Bodembreed. Daarnaast presenteren de partners van ENBO zich nadrukkelijker met hun werkzaamheden.
Met deze website kunt u met één (zoek)opdracht aan zoekmachine Bodemsearch de websites van Bodem+, SIKB en de Bodemrichtlijn tegelijk doorzoeken. Een makkelijke stap om de beschikbare kennis bij SIKB en Bodem+ gestructureerd aangeboden te krijgen. Het Expertisenetwerk bemenst voorts één centrale deskundige helpdesk, waar de bodemsector haar vragen kan stellen. Waar nodig, wordt u wegwijs gemaakt in het netwerk van kennisaanbieders en het ruime aanbod aan (bodem)kennis. Via dit ene nummer wordt u over de volle breedte bediend. Ook staan er diverse FAQ’s vermeld waardoor een telefoontje misschien niet eens nodig is. U vindt het lezersonderzoek op onze website. Alvast veel dank voor uw reactie!
Op de voorgrond
Klimaatwet komt er, maar niet alle doelen afdwingbaar
NOS
Zeven politieke partijen hebben de Klimaatwet gepresenteerd. De Tweede Kamer legt daarmee vast dat Nederland in 2050 nagenoeg klimaatneutraal moet zijn. Alle elektriciteit moet dan duurzaam worden opgewekt. Maar hoe en in welk tempo dat doel bereikt moet worden, is niet vastgelegd. Lees meer.
Foto: Pixabay
Actueel
Handelingskader voor PFAS gepresenteerd
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 25 juni is het handelingskader voor PFAS gepubliceerd. Dit handelingskader PFAS is tijdens een symposium in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, overhandigd aan de gemeente Dordrecht. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Waarde van groen en water in de stad in beeld
RIVM
Bij stedelijke ontwikkeling moet er meer aandacht komen voor de maatschappelijke voordelen van groen en water. Groen en water dragen bij aan verbetering van de leefomgevingskwaliteit en de gezondheid. Het RIVM presenteert verschillende modellen die de maatschappelijke voordelen van groen en water, het natuurlijk kapitaal, in de stad in beeld brengen. Lees meer.
Foto: RIVM
Blockchain vergroot vertrouwen in de bodemdalingsdata Gouda
Deltares
Betrouwbare data is een must om de juiste beleidsbeslissingen te nemen en te zorgen dat bodemdaling beheersbaar wordt voor Gouda. Deltares maakt in samenwerking met Xurux en Wareco een blockchain van de beschikbare data van het living lab Bodemdaling. Lees meer.
Foto: Deltares
Bodemonderzoeken bij de Noordervaart in Nederweert
Rijkswaterstaat/Bodem+
Ingenieursbureau Witteveen+Bos verricht in opdracht van Rijkswaterstaat bodemonderzoeken bij de Noordervaart in Nederweert. De bodemonderzoeken vonden plaats tussen 18 en 29 juni 2018. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Woningbouwer laat wko links liggen
Cobouw
Bodemenergiesystemen raken uit de gratie bij woningbouwers. Vooral door de opmars van luchtwaterwarmtepompen. Doodzonde, zeggen deskundigen met het oog op aardgasvrij bouwen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Kamerbrief over planning stelselherziening Omgevingsrecht
Rijksoverheid
Minister Ollongren (BZK) heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de planning van de stelselherziening Omgevingsrecht en een reactie op de motie van de Kamerleden Ronnes en Van Tongeren. Deze motie vraagt de Invoeringswet Omgevingswet als sluitstuk van het wetgevingstraject aan de Tweede Kamer voor te leggen. Lees meer.
Foto: Rijksoverheid
GenX kwam via afvalstromen in de lucht, grond en water terecht
AD
De mogelijk kankerverwekkende stoffen die het omstreden chemiebedrijf Chemours in Dordrecht gebruikt bij zijn GenX-technologie, komen via afvalstromen in de lucht, grond en water terecht. Afvalverwerkers weten dat niet en halen de stoffen er dus niet uit. Lees meer.
Foto: Pixabay
Drinkwaterlaboratoria werken met SIKB0101
SIKB
De drinkwaterlaboratoria hebben gekozen voor uitwisseling van data met behulp van SIKB0101/Metingen. Dat geldt in eerste instantie voor de onderlinge uitwisseling van resultaten bij de onderlinge uitbesteding van analyses, bijvoorbeeld in geval van calamiteiten. Lees meer.
Foto: Pixabay
Milieuschade kost samenleving jaarlijks 31 miljard euro
Planbureau voor de Leefomgeving
De milieuschade die Nederland oploopt door de uitstoot van schadelijke stoffen naar bodem, water en lucht bedraagt jaarlijks € 31 miljard. Dit welvaartsverlies voor de Nederlandse samenleving staat gelijk aan 4,5% van het bruto binnenlands product (bbp). Lees meer.
Foto: PBB
Rubbergranulaat op kunstgrasvelden milieubelastend
RIVM
Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden kan schadelijk zijn voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terecht komen in de grond om de velden heen (de bermgrond) en in de bagger in sloten. Dat is slecht voor het ecosysteem omdat het de biodiversiteit aantast. Lees meer.