Beste lezer,
Wat vindt u van de nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond? Sinds een jaar valt deze nieuwsbrief elke twee weken bij u in de digitale brievenbus. Met een breed overzicht van nieuws en activiteiten geselecteerd voor bodemprofessionals en geïnteresseerden. De redactie en de partners van het Expertisenetwerk zijn benieuwd naar uw mening. Wilt u een paar minuten tijd nemen en via deze link uw bevindingen aan ons kenbaar maken? Het zomerreces breekt aan en dat betekend komkommertijd. De volgende uitgave van de nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond verschijnt op 29 augustus. Een mooie zomer toegewenst!
Op de voorgrond
Openbare reactieronde ontwerp-handreiking onderzoek naar afdeklagen
SIKB
Het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer heeft de ontwerp-handreiking voor onderzoek naar monitoring van de dikte van afdeklagen vrijgegeven voor een openbare reactieronde. De handreiking is ontwikkeld met het oog op nieuwe screeningstechnieken als alternatief voor de klassieke bodemonderzoeksmethoden: handmatige boringen of de prikstok. Zogenoemde ‘on site’ screeningstechnieken kunnen efficiënter en effectiever blijken. De Handreiking is met name bestemd voor overheden bij het opzetten en uitbesteden van monitorings-onderzoek. De handreiking is ontwikkeld door SIKB in nauwe samenwerking met overheden, adviseurs en techniekaanbieders. Lees meer.
Actueel
Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet gaat in internetconsultatie
Rijkswaterstaat/Bodem+
Tot 11 september 2018 vindt de internetconsultatie plaats van het ontwerp Aanvullingsbesluit bodem. Dit Aanvullingsbesluit is een uitwerking van de Aanvullingswet bodem Omgevingswet die begin dit jaar is aangeboden aan de Tweede Kamer. De internetconsultatie biedt iedereen die dat wil de gelegenheid om te reageren op het ontwerpbesluit en de bijbehorende nota van toelichting. Lees meer.
Klimaatakkoord naar minister, plannen industrie en verkeer vallen tegen
NOS
Maanden van onderhandelen over het Klimaatakkoord hebben op verschillende gebieden weinig opgeleverd. Opvallend is dat net als bij de industrie ook de plannen voor verkeer en vervoer nog weinig concreet worden. Landbouw weet de doelstellingen wel te halen, maar schuift pijnlijke maatregelen voor zich uit. Lees meer.
Foto: Pixabay
Belangrijke stap naar eenvoudiger en beter omgevingsrecht
Ministerie BZK
De spelregels voor de fysieke leefomgeving komen in één wet bij elkaar te staan. De ministerraad heeft vrijdag, na een positief advies van de Raad van State, ingestemd met de wetsvoorstellen voor de Invoeringswet van de Omgevingswet en de Aanvullingswet natuur van de Omgevingswet. Ook heeft de ministerraad de vier Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) van de Omgevingswet akkoord bevonden voor publicatie in het Staatsblad. Het werk voor de inwerkingtreding op 1 januari 2021 blijft daarmee op schema lopen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Reageer op ontwerp-handreiking bodemverdichting
SIKB
Voor onderzoek naar de mate van bodemverdichting is een Handreiking ontwikkeld. Deze is gericht op grootschalig onderzoek in landelijke gebieden. De Handreiking ondersteunt overheden bij het (laten) ontwikkelen en uitbesteden van het benodigde onderzoek, waarbij gebruik kan worden gemaakt van elektronische screeningstechnieken. Lees meer.
Ambassadeursbijeenkomst ‘Een robuuste bodem onder de SDG’s’
Initiatief Bewust Bodemgebruik
Op 8 juni jl. kwamen de bodemambassadeurs van het Initiatief Bewust Bodemgebruik bij elkaar. Zij gingen in gesprek met Lilian van den Aarsen, directeur Kennis, Innovatie en Strategie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Hugo von Meijenfeldt, nationaal coördinator duurzame ontwikkelingsdoelen. Lees meer.
Illustratie: Bewust Bodemgebruik
Naar een wenkend perspectief voor de landbouw
PBL
Dit essay over de governance-opgave in de landbouw ontrafelt waarom de landbouw volhardt in schaalvergroting en intensivering en nauwelijks rekening lijkt te houden met de maatschappelijke roep om de natuur en de leefomgeving te beschermen. Het essay zet uiteen wat nodig is voor een koersverandering. Lees meer.
Foto: PBL
Schakeldag 2018: Over doen en vooral durven
Rijkswaterstaat/Bodem+
Durf te doen, pak de kansen. Dat was het thema van de Schakeldag die Rijkswaterstaat op 26 juni voor het dertiende jaar organiseerde. In 1931 Congrescentrum in ’s-Hertogenbosch lieten ruim 850 medewerkers van overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven zich bijpraten over wet- en regelgeving in het fysieke domein. Ze bezochten kennissessies en gingen met elkaar in gesprek. Het meest genoemde woord van de Schakeldag 2018? Inderdaad ... de Omgevingswet. Lees meer.
Foto: RWS/bodem+
Ontwerp voor handreiking onderzoek naar metalen ter commentaar
SIKB
Om onderzoek naar metalen in de bodem te ondersteunen zijn drie handreikingen opgesteld. De eerste is Gebiedsgericht onderzoek metalen in de bodem. De tweede is specifieker, want gericht op een Onderzoeksstrategie naar diffuus lood in de bodem van kinderspeelplaatsen. In beide handreikingen wordt de inzet van elektronische screeningstechnieken beschreven, ten dienste van de opdrachtgever. De derde handreiking is bestemd voor het verrichten van onderzoek naar loodgehaltes in verontreinigde bodems van kinderspeelplaatsen met behulp van XRF. Lees meer.
Helpdesk Bodem+ in 2017: veel vragen over asbest
Rijkswaterstaat/Bodem+
In 2017 zijn er 2.414 vragen gesteld aan de helpdesk van Bodem+. Dat is een lichte daling van het aantal vragen (-0,5%) vergeleken met 2016. De stabilisatie van het aantal vragen kan verklaard worden door het uitblijven van wijzigingen in de regelgeving. Daarnaast zijn in 2017 nauwelijks wijzigingen in de regelgeving doorgevoerd. Lees meer.
Foto: Pixabay
Ruim 2,7 miljoen ton grond gereinigd in 2017
Rijkswaterstaat/Bodem+
In 2017 is 2,73 miljoen ton grond gereinigd, ruim 100.000 ton meer dan in het ‘topjaar’ 2014, toen ruim 2,6 miljoen ton grond werd gereinigd. Lees meer.
Foto: Pixabay
Convenant in uitvoering
Uitvoeringsprogramma Bodem & Ondergrond
Meervoudige financiering en het denken in toekomstwaarden krijgt als werkwijze bij het aanpakken van maatschappelijke opgaven steeds meer vaste grond onder de voeten. Hoe krijgen de masterclasses meervoudige financiering dit jaar vorm en waar ligt de focus? In dit nummer ook aandacht voor het visualiseren van bodemdata bij het opstellen en/of uitdragen van omgevingsvisie en omgevingsplan; er blijken vele wegen die naar Rome leiden. Verder leest u in deze nieuwsbrief onder meer hoe trainees aan de slag gingen volgens het concept ‘werkplaatsen’ om ideeën voor de Floriade 2022 boven water te krijgen en leest u wat de kernpunten zijn uit de Structuurvisie STRONG. Lees meer.
Droogte heeft ook ondergronds grote gevolgen
H2O Nieuws
De aanhoudende droogte zorgt niet alleen bovengronds voor problemen. Volgens Wareco is juist onder de grond de schade potentieel groot door de erg lage grondwaterstanden. Vooral oudere woningen op houten palen lopen gevaar. Ook daalt in veel gemeenten de bodem sneller. Lees meer.
Foto: Pixabay
Kansen duurzame bodemenergie onbenut door regelgeving en gebrek aan capaciteit
Romagazine
Als de regels niet snel worden versoepeld en boorbedrijven het tempo van de woningbouwopgave niet weten bij te benen, leggen ook gesloten, comfortabele en duurzame bodemenergiesystemen het straks af tegen de minder duurzame maar makkelijker te installeren én veel goedkopere luchtwarmtepompen. Het jaarlijks aantal geïnstalleerde open WKO-systemen is inmiddels al met 99 procent gereduceerd. Lees meer.
Illustratie: Warmtepomp-info.nl
Woningbouwer laat wko links liggen
Cobouw
Bodemenergiesystemen raken uit de gratie bij woningbouwers. Vooral door de opmars van luchtwaterwarmtepompen. Doodzonde, zeggen deskundigen met het oog op aardgasvrij bouwen. Lees meer.